Slutspel 1997 - Kvartsfinaler

AGO Reklam - Media Marketing gruppen  4-2
A:
Johan Strömberg, Per Apelgren, Marcus Berg, Michel Gordin. M: Jakob Fant, Andreas Sjöberg.

Seriesegrarna AGO Reklam stod pall för trycket och kunde vända ett hotande 0-1 underläge i paus till en komfortabel 4-2 vinst. Det blev en öppen historia från start där AGO skapade de bästa chanserna med bl a två träffar i virket och två nickar precis utanför målramen. Vi skall dock inte glömma Gunnar Gidefeldts skott i utsidan av stolpen från ett fritt läge i matchinledningen. Matchen levde! I den elfte minuten så kunde Jakob Fant lobba in 1-0 för Media Marketing gruppen. Ett mål som stod sig halvleken ut. AGO fick sedan en drömstart av andra när Johan Strömberg ur ett trängt läge kunde nicka in kvitteringen efter ett inkast. När så matchens gigant, Per Apelgren, bröt sig fram i banan, drog två man efter ett väggpass och fri med keepern placerade in 2-1 gled matchen över till AGO:s fördel. I mitten av halvleken avgjordes matchen definitivt när först Marcus Berg dundrade in 3-1 och Michel Gordin formligen tryckte in 4-1. Sista fem gjorde dock ett gott kämpade MMG ett sista försök, man reducerade till 2-4 och hade öppet mål för ytterligare en reducering. 3-4 där och sista minuterna hade blivit dramatiska. Det blev inga fler mål utan AGO gick till semifinal.
MATCHENS LIRARE: PER APELGREN, AGO REKLAM

Svea - TV 4  9-2
S:
Mikael Bergvall 5, Jens Lundström 2, Mårten Forsell 2. T: Jan Andersson, Mats Elsnitz.

TV4 överraskade inledningsvis mot Svea och gjorde direkt 1-0 på årets yttersida av Janne Andersson. Laget fick då blodad tand men ingen kunde hindra Mikael Bergvall från att kvittera. Matchen avgjordes sedan i mitten av matchen. I sista minuten på första så gjorde Bergvall sitt andra mål för dagen och på fyra minuter i andra halvleks inledning gick Svea från 2-1 till 5-1. Ridå. Det hela blev sedan en öppen match där anfallen avlöpte varandra och när domarens pipa ljöd så stod det 9-2 i historieböckerna. Trots nio insläppta mål var vikarierande målvakten Rickard Sjöberg mycket bra. Micke Bergvall hängde fem, hur bra är det i en kvartsfinal! Jens Lundström och Mårten Forsell satte två var. Peter Göthe var bra i TV4.
MATCHENS LIRARE: MIKAEL BERGVALL, SVEA

Eriksson Reklam - BOW Reklam  3-1
E:
Freddy Hägglund 2, Mikael Örnliden. B: Johan Pellas.

Eriksson Reklam och BOW Reklam drabbade samman i en öppen och trevlig match. Innan hade man trott att det skulle bli tillknäppt men det blev tvärtom. Det kunde stått 2-2 innan Johan Pellas mycket elegant styrde in 1-0 i första halvleks sista självande minuter. I andra halvlek backade BOW hem onödigt mycket och lät E.R. föra spelet. Mycket riktigt kom också kvitteringen som ett brev på posten när Mikael Örnliden stötte in bollen. En skymd domare uppfattade inte att det kunde varit farligt spel i samband med kvitteringen. Bara minuten senare gjorde Freddy Hägglund 2-1 med ett skott som smet in i bortre burgaveln. Helt plötsligt var det ombytta roller, BOW tvingades att anfalla och ER ägnade sig åt kontringar. BOW hade fina chanser men Michael Eklund i BOW:s mål fick göra två kvalificerade räddningar på kontringar. När så mr 100%, Freddy Hägglund, gjorde 3-1 efter det att Peter Kisfaludy haft en jättechans till kvittering i slutet av matchen, var saken klar.
MATCHENS LIRARE: KAJ HOLMQVIST, ERIKSSON REKLAM

Phantom Design - Brindfors Message  3-2
P:
Patrik Hagman 2, Kent Raffolt. B: Andreas Göthe, Sven Gustafsson.

Den sista kvartsfinalen var förvarnad som en liten högriskmatch ty några spelare i Phantom Design och Brindfors Message har visat dåligt humör vid motgångar i årets serie. Och mycket riktig, den första halvleken var den gnälligaste under hela året. Några av spelarna uppträdde som gnälliga kärringar mest hela tiden. Sedan fick jag bevittna det fulaste påhoppet under mina 16 år som domare och 3 år som spelare. Två tidigare incidenter har jag på näthinnan. Dels när Bengt Wicksell tog en bensax i midjehöjd på Willy Larsson 1977, dels när Micke Rönnberg körde över Peter Kisfaludy 1991. I båda dessa fall blev dock ingen skadad. Men Magnus Frykmans klockrena armbåge på Jonas Boström i full kraft som knockade den senare med både hjärnskakning och blåtira som följd, var det fulaste jag sett i Reklamserien. En utvisning några minuter var ju egentligen för lindrigt men med hänsyn till Brindfors många trevliga killar fick de spela med sju man resten av matchen efter utvisningstiden. I andra halvlek var matchen lugn efter vissa hotelser om brytning från domarens sida. Båda lagen tog sitt förnuft till fånga och det blev en välspelad avslutning. Andreas Göthe gjorde 1-0 på ett skott från 35 meter. Kent Raffolt kvitterade på ett rungande skott vilket blev halvtidsresultatet. I början av andra klackstyrde Sven Gustafsson in 2-1. Sedan vände en äkta gentleman i form av seriens kvickaste spelare, Patrik Hagman, ensam på steken och 1-2 blev 3-2. Under matchen sista självande sekunder hade Brindfors en dubbelchans där det var en gåta att inte bollen gick in. Regerande mästarna är i semi.
MATCHENS LIRARE: PATRIK HAGMAN, PHANTOM DESIGN