Slutspel 1998 - Kvartsfinaler

Text & Rubrik - Eurosport  10-9 (3-3 i full tid)
T:
Björn Westberg, Mikael Selling, Tor Sundberg. Straffmål: Johan Karlsson, Björn Westberg, Fredrik Meyer, Tor Sundberg, Mikael Selling, Stefan Karlsson, Ludvig Grimlund. E: Mikael Bergvall 2, Chris Härenstam. Straffmål: Mikael Bergvall, Magnus Berg, Håkan Olofsson, Anders Henriksson, Claus Halldin, Tony Almén.

Det behövdes hela 16 straffar för att skilja de båda lagen Text & Rubrik och Eurosport åt. Denna mycket dramatiska match hade två helt olika ansikten. T&R bjöd upp till en strålande första halvlek, ja kanske deras bästa på många år. Laget var mycket positionsstarkt och anföll i rätt lägen samt samlade ihop laget extremt bra. Sedan kämpade man oerhört för varandra. Redan efter 10-12 minuter hade man haft tre-fyra målchanser och så fortsatte det. Mot slutet av första trodde man att nu kan dom inte vaska fram ännu fler chanser men i den 17:e matchminuten gjorde Björn Westberg en fin prestation när han lyfte in rättvisa 1-0. Minuten innan pausvilan gjorde sedan Mikael Selling 2-0. Eurosport spelade virrigt och hade nada målchanser. I början av andra tickade minuterna iväg snabbt och det fanns absolut inget som tydde på att matchbilden skulle förändras. Eurosport chansade sedan där de började trycka upp folk samt slå lite långa bollar och på en 40-meterslyra av Jan Möller gick bollen över samtliga spelare utom Mikael Bergvall som nickskarvade in reduceringen. Då blev det helt plötsligt liv i luckan och ett sällan skådat ställningskrig bröt ut. Tor Sundberg kunde göra 3-1 i den åttonde minuten. Chris Härenstam reducerade omgående och säkra 2-0 hade blivit jämna 3-2. Eurosports tre kvinnliga supportrar hördes allt mer. I slutminuterna var T&R trötta medan Eurosport eldade på för kvittering och med fyra minuter kvar kom ett inspel från vänsterkanten där Mikael Bergvall nådde högst och 3-3 var ett faktum. De sista självande minuterna hände inte mycket och straffsparkar fick avgöra. T&R vann lotten och lät Eurosport börja enligt följande: Mikael Bergvall 1-0, Johan Karlsson 1-1, Magnus Berg 2-1, Björn Westberg 2-2, Chris Härenstam miss, Fredrik Meyer 2-3, Håkan Olofsson 3-3, Tor Sundberg 3-4, Anders Henriksson 4-4, Martin Berggren miss. Därefter började en-och-en sudden death: Claus Halldin 5-4, Mikael Selling 5-5, Tony Almén 6-5, Stefan Karlsson 6-6. Sedan klev målvakterna in: Lars Andersson miss, Ludvig Grimlund 6-7. Vilken dramatik! Text & Rubrik får nu vara med under slutspelsdagen medan Eurosport skall ha en
stor eloge för fin fighting spirit under året.
MATCHENS LIRARE: LUDVIG GRIMLUND, TEXT & RUBRIK

AC Café - Phantom Design  4-6 (1-1 i full tid)
A:
Martin Theander. Straffmål: Hans Svelander, Rickard Hagenstam, Martin Theander. P: Johan Borglund. Straffmål: Johan Borglund, Jesper Blockström, Magnus Ringmar, Henry Raffolt, Bengt Lööw.

Även kvartsfinal nummer två fick avgöras på straffar. De dubbla mästarna Phantom Design mot reklamseriecupfinalisterna AC Café. Inledningen blev mycket lugn och lagen kände på varandra likt skuggboxning. Sedan sköt Johan Borglund en projektil tillfrispark rätt upp i kryssribban och ut. Var bollen inne och slog i skruvar fem centimeter från ribban eller inte? Ja, det får aldrig vetenskapen reda på. Ingen såg var bollen tog och protesterna från PD uteblev. Detta var starten på en mycket bra period från PD’s sida. Henry Raffolt (hur mycket orkar han springa trots sin ålder?) sköt över i ett fint läge efter fint inspel från Magnus Ringmar och även andra fina lägen skapades innan förstnämda Johan Borglund elegant nickade in 1-0 efter fint inspel från Jesper Blockström. Mot slutet av halvleken kom Cafét igång och Martin Theander hade två fina lägen för kvittering. I andra orkade inte PD hålla tempot uppe lika bra som i första och Cafét började få lättare att komma till avslut. Med Michel Rydbergs storspel i målet, stolpens insida och en gnutta flax höll PD undan och när man trodde att det var kört slog han till. Martin Theander sköt en knallhård frispark från 20 meter precis vid stolpen och en meter från ribban, vilken kanon! Även denna match fick alltså avgöras på straffar. PD vann lotten och valde att börja enligt följande: Johan Borglund 1-0, Jonas Eriksson miss, Jesper Blockström 2-0, Hans Svelander 2-1, Magnus Ringmar 3-1, Rickard Hagenstam 3-2, Henry Raffolt 4-2, Martin Theander 4-3 och till sist femte raka målet för PD genom Bengt Lööw. Phantom Design gick till slutspel med minsta möjliga marginal (målskillnad) varpå man gick vidare på straffar, starkt! AC Café har gjort sin bästa säsong någonsin och så är man ju kvar i cupen.
MATCHENS LIRARE: MICHEL RYDBERG, PHANTOM DESIGN

Paganini M+ - Slitz  8-7 (2-2 i full tid)
P:
Jan Schiratzki, Andreas Göthe. Straffmål: Sven Gustavsson, Kenneth Danielsson, Magnus Frykman, Andreas Göthe, Anders Knutsson, Erik Karlsson. S: Roberth Westlund, Peter DeClairac. Straffmål: Peter De Clairac, Mikael Persson, Jack Melcher-Claesson, Roberth Westlund, Kim Friberg.

För tredje gången av tre möjliga fick även denna kvartsfinal avgöras på straffar. Seriesegrarna Paganini M+ (grattis) i serie A och tvåan i Premier League Slitz drabbade samman. Redan i den andra matchminuten var Ulf Arousell nära att göra 1-0 för Slitz men bollen snuddade stolpens utsida. Minuten efter dalade Roberth Westlunds skott från halva plan in i bortre krysset och det blev 1-0 då istället. Detta var startskottet för en mycket bra Slitzperiod. Lars Axelsson stack emellan och träffade ribban. De bägge målvakterna Göran Strömberg och Mattias Hägglén spikade igen kassarna resten av halvleken. Under pausvilan stod man och undrade om fru fortuna övergivit PM+ men det hade hon sannerligen inte gjort. Paganini kom ut som ett nytt lag och redan i den andra minuten kunde Jan Schiratzki stöta in kvitteringen efter en trippelchans och bara minuten senare lyfte Andreas Göthe in en lyra från 20 meter som skruvade sig in i bortre krysset, vilken kasse. Scenförändringen var ett faktum och helt plötsligt var det Slitz som fick stressa. Paganinis utsparkar och inkast gick inte allt för fort. Matchen var mycket spännande och mitt i halvleken blixtrade det till igen. Paganini hade en hörna som blev misslyckad och Slitz blev tre mot en men man slarvade bort läget. Mot slutet hade Paganini ett liknande läge innan Roberth Westlunds frispark letade sig in i straffområdet och efter kalabalik dök Peter DeClairac upp och sköt in kvitteringen. Slutminuterna blev resultatlösa varpå straffar fick tillgripas. Slitz vann lotten och valde att Paganini skulle börja enligt följande: Sven Gustavsson 1-0, Pete DeClairac 1-1, Kenneth Danielsson 2-1, Mikael Persson 2-2, Magnus Frykman 3-2, Jack Melcher-Claesson 3-3, Andreas Göthe 4-3, Robert Westlund 4-4, Anders Knutsson 5-4, Kim Friberg 5-5 varpå "en och en" fick tillgripas. Erik Karlsson frågade om han fick nicka men det fick han inte utan han gjorde då 6-5 med foten. Många av spelarna försökte sig på ett lite stelt leende och muttrade att detta inte var jordens undergång om man missade. Men det var just vad det var för jublet när årets överaskning Ulf Arousell missade sin straff var inte av denna värld. Man väckte säkert de grannar som inte hade vaknat tidigare. Paganini M+ är i semifinal medan Slitz får nöja sig med att detta var deras bästa säsong. Kom igen nästa år i serie A gubbar.
MATCHENS LIRARE: ANDREAS GÖTHE, PAGANINI M+

AGO Reklam - Strömberg/Brunnhages  6-3
A:
Kent Svensson 2, Magnus Laurin 2, Per Apelgren, Mattias Samuelsson. S/B: Erik Werner 2, Roy Henriksson.

AGO Reklam hade en enorm tur med yttre omständigheter och kunde vända ett 0-3 underläge i paus till seger med 6-3 efter en frenetisk andra halvlek. Seriesegrarna i Premier League Strömberg/Brunnhages chockstartade och redan i den andra minuten blev Erik Werner fälld och den efterföljande straffen satte Roy Henriksson säkert i nät. Några minuter senare så nickade Erik Werner in en hörna och 2-0 var ett faktum. Minuten senare sköt Roy Henriksson i insidan av stolpen och AGO var ett skakat lag. Vissa skällde dessutom på varandra inbördes vilket är det tråkigaste man kan höra på den här nivån, skärpning. S/B spelade taktiskt och mitt i en AGO-anstormning kunde matchens kung Erik Werner göra 3-0. I den andra halvleken hände det otroliga att herr Werner var tvungen att åka till jobbet och S/B tvingades att spela resten av matchen med en man mindre. AGO tog chansen och hade flyt inledningsvis. Efter en minut gjorde Kent Svensson 1-3 och efter två minuter gjorde Per Apelgren 2-3. I den sjätte kom kvitteringen genom Magnus Laurin och efter halva halvleken gjorde Kent Svensson sitt andra mål och matchens avgörande 4-3. Det ramlade in ytterligare två kassar och AGO Reklam är i semifinal, men glöm inte att behålla charmen gubbar. För Strömberg/Brunnhages tog säsongen slut på ett snöpligt sätt. Man undrar hur resultatet blivit med Erik kvar i laget. Välkommen till Serie A nästa säsong.
MATCHENS LIRARE: ERIK WERNER, STRÖMBERG/BRUNNHAGES