Premier League 1:a omgången 2004

Clear Channel – Expressen    1–7
C. Robert Jansson. E. Magnus Klint 4, Andreas Nyman 2, Patrik Myrbäck.

Nykomlingen Expressen stormade in som en vårvind i Reklamserien. Laget dök upp med 12 fördömda män som såg ut som kalvar på ett grönbete. Expressen öppnade i ett mördande tempo och redan efter 2.36 kom 2004 års första Reklamseriemål. Målet gjordes av den enda på planen som spelade i kortbyxor i det kalla men vackra vårvädret och hans namn var Magnus Klint. Lägg det namnet på minnet. Clear Channel såg virriga ut inledningsvis men kom efter hand in i matchen. Det hindrade inte Klint från att göra 2-0 efter tio minuter. Halvleken avslutades med att Klint svarade för ett hattrick i slutsekunden. Expressen har flera profiler i sitt lag som kommer att synas framöver. En var klippan Patrik Myrbäck, som för övrigt gjorde 4-0 redan efter 20 sekunder in på andra halvlek. En mycket fin vänsterfot hade liraren Michael Eklund. Även Michael Norlund gnuggade på bra matchen igenom. Sista kvarten bedarrade tempot avsevärt men det var mest CC som knäade och matchen slöt till sist hela 7-1. Klint svarade för hela fyra mål medan Andreas Nyman satte dit två. Som tröst för CC så gjorde lagkaptenen Robert Jansson dagens vackraste när han smekte in en frispark i det högra krysset från 20-25 meter. Den spektakulära målvakten Pelle T Nilsson höll nollan de första 25 min.
MATCHENS LIRARE: MAGNUS KLINT, EXPRESSEN.

Lokaltidningen Mitt i – Hill & Knowlton    7–4
L. Anders Ungh 2, Tomas Stark 2, Jonas Malmros 2, Sven Riedel. H. Martin Borgs, Joel Holmer, Niklas Lundin, Lisa Ehn.

Det verkar vara nykomlingarnas år i år. Redan i premiärdagens andra match så dök Lokaltidningen Mitt i upp förväntansfulla och laddade. Redan efter fem minuter dök högerbacken Anders Ungh i ett vänsterytterläge efter en diagonal löpning och förpassade bollen i mål. 20 sekunder senare hade Hill & Knowlton kvitterat genom Martin Borgs, som redan i den första matchen nätade. Sista fem på första halvlek avgjordes nog matchen till LMI fördel. Då dundrade nämligen Ungh in sitt andra mål efter en kanon via stolpen varpå kämpen Tomas Stark rullade in halvtidsresultatet 3-1. Samme Stark satte även dit 4-1 redan efter 30 sekunder på andra. Sista kvarten blev lite av Hawaiifotboll över det hela och 4-1 blev till sist trevliga 7-3. Sven Riedel klackade elegant in ett mål och till sist fick även Jonas Malmros ordningen på siktet och bokfördes för två mål. Thomas Pagling var assistkung. Joel Holmer, Niklas Lundin (f.d. Karlsson) och Lisa Ehn svarade för H & K mål i andra halvlek.
MATCHENS LIRARE: ANDERS UNGH, LOKALTIDNINGEN MITT I.

Digaloo – Starcom    2–5
D. Mats Carlsson, Niclas Ivarsson. S. Martin Berchtold 2, Johan Brandt, Paul Mayanja, Patrik Sandberg.

Starcom fick en perfekt start på säsongen när man under de sista tio minuterna vände ett hotande 1-2 underläge till en skön 5-2 viktoria mot Digaloo. Starcom inledde bäst men målen uteblev mycket tack vare ett fint försvarsspel från Digaloos sida samt en storspelande målvakt i Magnus Lindblad. Efter hand kom Digaloo in i matchen och började få ordning på offensiven. Lagkaptenen Johan Pettersson stod i den första halvleken och han gjorde en härlig reflexräddning. På den efterföljande hörnan sköt Digaloo utanför och man lunkade hemåt till sina positioner. Bollen träffade dock järnställningen som håller upp de stora nätet bakom målet samt studsade i famnen på Pettersson som i sin tur la en snabb inspark till planens bästa spelare, Martin Berchtold. Det överrumplade motståndarna och friläget lobbades elegant in i mål. Digaloo var dock på gång och i slutet på första vänder Mats Carlsson bort sin bevakare samt rullar in kvitteringen med sin beryktade vänster. I inledningen på andra rakar sedan Niclas Ivarsson in en retur och Digaloo hade vänt på steken. Vändningarnas tid var inte över. Digaloo blev alltför offensivglada och brände mycket krut på detta vilket gjorde att man gick in i ¨väggen¨. Med nio kvar hade Starcom ett underbart klapp-klapp-spel där fem spelare var inblandade i ett one touch-spel. Johan Brandt var sist på bollen och 2-2 ett faktum. Berchtold chippade sedan elegant in 3-2. Digaloo var tvungna att gå på storoffensiven i slutminuterna vilket Starcom utnyttjade med fina kontringar. Debutanten Paul Mayanja sköt på volley in 4-2 varpå kämpen Patrik Sandberg avslutade det hela med sitt 5-2 mål.
MATCHENS LIRARE: MARTIN BERCHTOLD, STARCOM.

TV 4 – Kanal 5    0–2
K.
Johan Gyllenpalm 2.

Det var tufft, högt tempo, chansfattigt, härligt ställningskrig men lite ovårdat passningsspel. Ja matchen mellan TV 4 och Kanal 5 var precis som ett äkta derby skall vara. Första halvtimmen blev mållös. Femman hade dock ett visst spelövertag. Pontus Gårdinger slog två fina hörnor som Thomas Sellin nickade mot mål. Den sista nicken var egentligen efter skolboken men bollen gick ner i marken från nära håll och över. Daniel Lundin hade även ett ¨inlägg¨ som gick på ribbans överkant. Dessutom storspelade TV 4 stabila målvakt Mikael Kollberg. Fyran skapade nästan igenting men i slutminuterna på första träffade Anton Glanzelius ribban. I början på andra kom matchen bästa chans hittills när Urban Sandell sköt ett volleyskott från nära håll tätt över. Den 12 man starka truppen från Kanal 5 ville verkligen vinna och med nio kvar kunde eleganten Johan Gyllenplam sätta dit 1-0 i det högra krysset. Fyran satsade allt framåt i slutminuterna men då kontrade Femman och planens bästa spelare, Sellin, nickade fram bollen till matchens iskallaste kille, Gyllenplam, som i sin tur rullade in segermålet 2-0. I matchens slutsekunder kom Glanzelius fri men Kalle Forsbeck i målet gjorde en grym enhandsräddning och höll därmed välförtjänt nollan. På övertid borde kanske TV 4 fått en straff men domaren stod felplacerad och friade.
MATCHENS LIRARE: KALLE FORSBECK, KANAL 5.

Carat Sverige – Aftonbladet   6–2
C.
Peter Arnesson 3, Andreas Malmfält, Per Boquist, Joachim Persson. A. Peter Frey, Sven-Anders Eriksson.

Carat Sverige malde ner Aftonbladet och kunde efter en fin spurt till sist vinna med 6-2. Det var annars Bladet som inledde klart piggast och den första kvarten visade man upp ett spel som överträffade hela fjolårssäsongen. Mikael Samuelsson dominerade sina styrkor från sin backplats samt spelade stundtals som i fornstora dar. Redan efter två minuter så slog Michael Fristedt ett fint inlägg från vänsterytterläge och ännu finare nickade Peter Frey in 0-1. Bladet hade även bud på tvåan men efter hand kom Carat in i matchen och innan halvlek hade man vänt på siffrorna efter mål av Andreas Malmfält (krysset) och Per Boquist. Det hela stod och vägde men ju längre matchen led ju offensivare blev Aftonbladet. Till sist kom Carat i den ena kontringen efter den andra. Sista tio minuterna gick man från jämna 2-1 till klara 6-2. Trots att Jon Hansson gjorde flera fina ingripanden i målet ramlade bollarna in. Peter Arnesson inledde ringrostigt men växte ut till planens målkung och bokfördes för tre mål. Joachim Persson hamnade också i målprotokollet liksom Bladets 59-åriga Sven-Anders Eriksson.
MATCHENS LIRARE: PETER ARNESSON, CARAT SVERIGE.

CSKA McCANN – Dagens Industri    5–2
C.
Peter Kukulski 2, Fredrik Espmark, David Granath, Magnus Engström. D. Stefan Svanfeldt, Nicklas Malmros.

Första halvlek mellan fjolårets två överraskningslag CSKA McCANN och Dagens Industri var spelmässigt rent dålig. Däremot fick vi se några individuella prestationer från några enskilda spelare. Fredrik Espmarks vänsterkanon i nättaket var en riktig pärla till 1-0 och Peter Kukulskis nick till 2-0 var också värd att noteras. Stefan Svanfeldt brukar alltid göra mål i premiärer och det gjorde han nu också efter en iskall markare. Men Per Laredius i DI mål var rent av fenomenal. Vi räknade till fyra idioträddningar och han höll sitt lag kvar i matchen. David Granath väggade sig igenom i andra halvleks inledning och fri med målvakten stötte han in tvåmålsledningen med 3-1. Vi trodde nog att detta mål var nådastöten men med nio kvar kunde Nicklas Malmros reducera till 2-3. Kukulski klev dock fram som en matchvinnare när han gjorde 4-2. Kämpen Magnus Engström fastställde sedan slutresultatet 5-2 i slutsekunden.
MATCHENS LIRARE: PER LAREDIUS, DAGENS INDUSTRI.

Mediacom – Mediaedge: Cia    3–2
William Sävblom, Henrik Jönsson, Daniel Hesser. C. Johan Nilsson, Bo Larsson.

Matchen mellan Mediacom och Mediaedge: cia blev en riktigt sevärd match. Den första halvleken bjöd på riktigt fin fotboll. Spelmässigt var det helt jämt men Mediacom hade verkligen full utdelning. Redan efter fyra minuter av säsongen fick vi se klassiker. Daniel Hesser skjuter/passar till William Sävblom som mycket behärskat är med på noterna och med vänster volley gör han 1-0 från nära håll med ett skott i nättaket. I rena glädjeyran kunde också Henrik Jönsson öka på till 2-0. Efter tolv minuter så fintar Hesser bort en försvarare och lägger in 3-0. Mediacom kände sig säkert säkra i detta läge på matchen men spelet var som sagt jämnt och rättvist reducerar Johan Nilsson till 1-3 innan pausvilan. När sedan Bosse Larsson lobbar in 2-3 från 20 meter var cia verkligen inne i matchen igen. Sista kvarten är det nästan spel mot ett mål och cia visar upp ett spel som kan bli riktigt kul att följa under denna säsong. Mediacom kämpar föredömligt och ger allt. Hela laget skall ha beröm men det hade inte blivit en seger utan målvakten Mattias Westerlund och mittbacken Jonas Jonssons storspel.
MATCHENS LIRARE: JONAS JONSSON, MEDIACOM.