Premier League 8:e omgången 2004

Aftonbladet – Digaloo   2–2
A. Daniel Rydberg, Sven-Anders Eriksson. D. Johan Hellrup 2.

Två av vårens positiva överraskningar, Aftonbladet och Digaloo, möttes i den första matchen i omgång åtta. Det blev en välspelad historia som var ganska målfattig inledningsvis. Efter en kvart var det lite oväntat AB som började hitta rätt i offensiven. Den utmärkte stoppern Pontus Ogebjer gjorde en av sina fina offensiva raider och avslutade med ett skott. Han grävde sedan själv fram sin egen retur och spelade fram Sven-Anders Eriksson men han fick inte till det framför mål. Minuten senare träffade pigge Daniel Rydberg stolpen med ett lurigt skott. 0-0 stod sig halvleken ut men sex minuter in på andra spelade Ogebjer fram Rydberg som elegant gjorde 1-0. Då, helt plötsligt, blev det islossning och på fem minuter tillverkades det tre mål till. Johan Hellrup kvitterade till 1-1. På nytt tog AB ledningen när Eriksson nickade in 2-1. Hellrup var het och kvitterade igen. Magnus Lindblad var mycket bra i Digaloos mål. Bladet hade ett övertag i matchen men de sista sju åtta minuterna var det Digaloo som gick för seger. Både Hellrup och Fredrik Brandin hade var sin nick i ribban och Hellrup ett skott tätt över från nära håll. Det slutade ganska rättvist 2-2 i en trevlig match.
MATCHENS LIRARE: PONTUS OGEBJER, AFTONBLADET.

Starcom – Clear Channel  3–8
S. Paul Mayanja, Patrik Sandberg, Johan Pettersson. C. Staffan Nyström 3, Pehr Dunger 2, Robert Jansson, Marcus Skärlind, Johan Frödin.

Clear Channel tog en till seger och ser för tillfället riktigt heta ut. Hur skall man annars tolka 18-3 på två matcher. I matchen mot Starcom tog man ett grepp direkt. Robert Jansson verkar ha tränat teknik i sommar. Först slog han en härlig yttersidacross sin medspelare. En riktig Beckham-passning. Minuten senare skruvade han in en frispark med en innerskruv i den bortre burgaveln. CC var på gång men man kom av sig när Paul Mayanja mycket påpassligt kunde kvittera. Därmed var Starcoms måltorka över efter 2 timmar och 51 minuter och givetvis fick Paul en gratis frukost. I slutet på halvleken hade sedan CC full utdelning. Pehr Dunger gjorde både 2-1 och 4-1 och där emellan smällde Staffan Nyström in trean. I början på andra avgjordes matchen. Första reducerade kämpen Patrik Sandberg till 2-4 och nu fick Starcom vittring igen. Johan Brandt var ytterst nära att reducera till 3-4 när målvakten var överspelad men en försvarare stoppade bollen som var på väg in. Istället för 3-4 kontrade Marcus Skärlind efter elegant spel in 5-2. Starcom orkade inte resa sig igen och resten av matchen blev ganska öppen men matchen var körd. Slutresultatet skrevs 8-3 efter det att Nyström gjort ytterligare två mål och Johan Frödin ett. Johan Pettersson nätade även han.
MATCHENS LIRARE: ROBERT JANSSON, CLEAR CHANNEL.

TV 4 – Mediacom  2–1

T. Anders Dahl, Mattias Blomquist. M. Daniel Hesser.

En praktfull skräll inträffade när nästjumbon TV 4 besegrade serieledarna Mediacom. Fyran inledde höstsäsongen som man avslutade våren, nämligen genom att ha bra lagmoral, bra försvarsspel och sylvassa kontringar. Mediacom hade ett stort bollinnehav men avsluten var inte det bästa och så storspelade vikarierande målvakten Unal Baykal mellan stolparna. Efter sex minuter bröt Anders Dahl ett uppspel på mittplan, vann en närkamp, avancerade framåt i banan samt sköt ett skott som via en försvarare letade sig in i mål till 1-0. Alltid duktige Andreas Lifbom sköt sedan en riktig kanon i stolpen men TV 4 gick till halvtidsvila med en ledning. I den andra satsade Mediacom allt för att kvittera men i den sjätte minuten kontrade Mattias Blomquist in överraskande 2-0. Sista tio var det spel mot ett mål och till sist kom en rättvis reducering genom Daniel Hesser. Nu ökade Mediacom trycket ännu mer och Baykal storspelade liksom Johan Gran, som gav allt mot sina gamla lagkamrater. Med fem kvar träffade John Aleman insidan av stolpen men närmare än så kom man inte. Fyrans marsch uppåt i tabellen har bara börjat. Mediacom får inte bli alltför segersäkra. I två matcher i rad har man släppt upp motståndarna till 0-2. I förra omgången redde man ut det men idag gick det inte.
MATCHENS LIRARE: JOHAN GRAN, TV 4.

FLT/Kramgo – Mediaedge: cia  3–1
Daniel Wiklund 2, Pontus Karlsson. M. Mathias Aspvid.

Efter en jämn inledning mellan FLT/Kramgo och Mediaedge: cia så fick FLT det förlösande första målet genom pigge Daniel Wiklund som elegant rundade målisen. Båda lagen hade sedan chanser till nätkänning och precis innan pausvilan kunde Pontus Karlsson vända på en 5-öring och dundra in 2-0 med vänstern via ribban. Ett klass mål. Gåtan cia, är ju laget som spelar jämnt med de flesta men fortfarande ståtar med noll poäng. Man har hela sju poäng upp till närmsta lag. Idag var man som vanligt med i matchen och spelade riktigt bra stundtals. Med kvarten kvar fick man till en reducering genom Mathias Aspvid efter strålande förarbete från Kalle Ekstam. Duktige stoppern Mathias Björklund manade på sina kamrater och FLT blev lite skärrade. Man tappade ju en tvåmålsledning sist. Med sex kvar kämpade dock Wiklund in 3-1 och det blev spiken.
MATCHENS LIRARE: PONTUS KARLSSON, FLT/KRAMGO.

Lokaltidningen Mitt i – CSKA McCANN  1–6
Sven Riedel. C. Kalle Widgren 2, Fredrik Stenberg, Enis Püpülek, Simon Kamras, Håkan Liljemarker

CSKA McCANN gjorde en helgjuten insats mot ett vingklippt Lokaltidningen Mitt i. Med de klockrena tennissiffrorna 6-1 fick man åka till jobbet som segrare, vilket även betydde att man avancerar upp till slutspelsplats. Efter en fjärdedel av matchen skjuter Fredrik Stenberg på en försvarare och in till 1-0. Minuten innan halvtidsvilan gräver Enis Püpülek fram bollen till Kalle Widgren som inte gör något misstag. I början på andra är det Robert Nybergs tur att spela fram Widgren som gör sitt andra mål och matchens 3-0. Notoriske målskytten Sven Riedel ger sitt lag ett litet hopp när hans vackra lobb blev till 1-3. Detta var dock CSKA:s match och på två minuter blir 3-1 till 5-1 efter mål av pigge Püpülek och Simon Kamras. I matchens sista sekunder gör även Håkan Liljemarker ett mål. Noteras skall att kvicksilvret Petrus Kukulskis ribbträff var en riktig projektil. Endast målskillnad skiljer CSKA från att leda serien. LMI åker ner till nästjumbo.
MATCHENS LIRARE: ENIS PÜPÜLEK, CSKA MCCANN.

Kanal 5 – Dagens Industri  2–2
K. Johan Westman, Christer Plars. D. Stefan Svanfeldt 2.

Nu har verkligen Dagens Industri matjord i fickorna. Matchen mot ett laddat Kanal 5 var en härlig tillställning. Femman var det något bättre laget de första 25 minuterna. Vid trodde att 0-0 skulle stå sig halvleken ut men Johan Westman ville annorlunda och formligen dundrade in 1-0 i nättaket från 17-18 meter. Början på andra halvlek blev dramatisk. Bosse Björmander gjorde en fin individuell prestation när han vann en närkamp vid sidlinjen, drog en gubbe men fri med målvakten fick han inte in den. Eller rättare sagt så gjorde Daniel Lundin en kanonräddning. Istället kunde Femman kontra och Christer Plars kanon från 12-13 meter gick via målvaktens händer och in i gaveln. Nu hade verkligen Kanal 5 kopplat greppet. DI gav givetvis inte upp och med tio kvar sköt Lars Kammerfors i stolpen och returen räddade Lundin på Peter Nees skott. I den förra omgången var ju DI uträknade men vände 1-3 till 3-3 sista två minuterna. För ovanlighetens skull misströstade Michael Kinnard på avbytarbänken och sa, - den här gången går det inte för dom har ju en kanonmålvakt och hela laget ser stabila ut. Med tre kvar fick DI ett inkast och det blev en patenterad landslagsvariant á la 80-tal. Långt inkast, nickskarv bakåt och vid den bortre stolpen stod en helt fri Stefan Svanfeldt och rakade in reduceringen 1-2. Skulle bravaden upprepa sig var frågan? Trot eller ej men med nittio sekunder kvar skickar Svanfeldt iväg ett skott från 35 meter som dalar mot mål och via målvaktens desperata händer går den in till otroliga 2-2. Nu har verkligen DI flyt med marginalerna. Kanal 5 såg självfallet knäckte ut. Domaren hade både matchtext och matchens lirare redan utsedd men allt ändrades på några få minuter. Bollen är rund.
MATCHENS LIRARE: STEFAN SVANFELDT, DAGENS INDUSTRI.

Hill & Knowlton – Expressen  9–2
H. Henrik Johansson 3, Joel Holmer 2, Jussi Kontinen 2, Hans-Olof Johansson 2. E. Magnus Klint, Michael Eklund.

Ett chockat Expressen blev taget på sängkanten av ett för dagen piggt, rappt och välspelande Hill & Knowlton. Vi har sagt det förut. När H & K mönstrar bästa laguppställning kan dom slå vilket lag i seriens som helst. Idag spelade man propaganda stundtals. Första halvlek var helt jämn. Efter tio minuter gör en några kilo lättare Joel Holmer 1-0. Minuterna senare så spelar Jussi Kontinen fram Henrik Johansson till 2-0. Magnus Klint reducerar behärskat men lyckan blir bara kortvarig för Expressen för Niklas Lundin spelar fram Kontinen till 3-1. Med tio sekunder kvar reducerar duktige Michael Eklund till 2-3. I halvlekspausen peppar Expressen varandra och ger sig tusan på att vända på steken så att man kan behålla slutspelsplatsen. En seger i denna match hade betytt serieledning. Istället går H & K ut och gör en enastående prestation. På två minuter går man från 3-2 till 5-2 genom Hans-Olof Johansson och Holmer. Efter det rycket springer H & K sönder ett vilset Expressen som för ovanlighetens skull faller som ett korthus. Innan den halva halvleken var spelad stod det 7-2 efter mål av oerhört snabbe och pigge Kontinen (pass H-O Johansson) och H Johansson. Det roliga var inte över för H & K som gjorde ytterligare två granna mål. Med minuten kvar hade H & K fyra tvåmålskyttar i Holmer, H Johansson, Kontinen och H-O Johansson. Henrik Johansson blev sedan hattrick-man. Noteras skall att duktige Lundin blev mållös men han hade fyra fina målgivande passningar. Det hade blivit lite för mycket jordgubbstårta under sommaren enligt honom själv. H-O Johanssons volleyträff var mycket vacker. Matchen slöt 9-2 till H & K mot ett som sagt chockat Expressen. Det skiljer endast fem poäng mellan lag 1 och lag 14. Fortsättning följer.
MATCHENS LIRARE: HANS-OLOF JOHANSSON, HILL & KNOWLTON.