Premier League 13:e omgången 2004

Aftonbladet – Lokaltidningen Mitt I  5–3
A. Sven-Anders Eriksson 2, Charles Berglund, Mikael Samuelsson, Jon Hansson. L. Zoran Buric, Jonas Malmros, Erik Sandberg.

Aftonbladet tog sista chansen att haka på en slutspelsplats när man besegrade Lokaltidningen Mitt I. Bladet är endast två poäng ifrån med en match mer spelad men de åtta lagen som är ovanför möts inbördes. Den här matchen var precis i publikens smak. Böljande spel, många roliga situationer och massor av mål. Aftonbladet inledde klart bäst och redan i den andra minuten kastar Pontus Ogebjer ett långt inkast och vid den bortre stolpen stod Sven-Anders Eriksson och nickade in 1-0. Ettan kom och det var nära att både tvåan och trean också kom. Mikael Samuelsson och Ogebjer sågade sig igenom men där den förstanämnda sköt över. Sedan hade Mattias Mildenborn en gyllene chans men John Goliat räddade. Efter en kvart kom LMI in i matchen men då kom man med stormsteg. Peter Önnestam kom fri men nu var det Anders Larssons tur att visa upp sig. I slutminuten drog Samuelsson två man vid mittcirkeln varpå Bladet kom fyra mot en men chansen rann ut i sanden. Istället kontrade LMI och Zoran Buric gjorde sitt livs första Reklamseriemål vilket betydde 1-1. De första tio minuterna på andra halvlek var sevärda. Redan efter 30 sekunder kom Ogebjer fri men Goliat storspelade i målet. LMI kontrar och Jonas Malmros gör 1-2. Samuelsson är het idag och spelar fram Challe Berglund, som i sin tur gör ett konstmål. Berglund tar med sig bollen med klacken samt skjuter i steget förbi en maktlös målvakt till 2-2. Trots det målet är LMI verkligen på gång. Johan Fryk kommer fri men skjuter utanför. I anfallet efter dundrar duktige Erik Sandberg in 2-3. Minuten senare är matchen nära att avgöras men Önnestam får inte in bollen. Helt plötsligt vänder matchen igen och Samuelsson tråcklar sig förbi två försvarare samt avslutar med att rappt skjuta 3-3. Minuten senare spelar Samuelsson elegant fram 59-årige Sven-Anders Eriksson, som gör 4-3 och det är hans nionde mål i årets serie, starkt. Sista tio blir ett ställningskrig men med fem kvar avgörs matchen när Jon Hansson slänger sig framför en back och stöter in slutresultatet 5-3. Bladet hade 1-0 men låg under med både 1-2 och 2-3 men vände till sist. LMI var värda ett bättre öde men så här långt får man vara nöjda med sin debutsäsong.
MATCHENS LIRARE: MIKAEL SAMUELSSON, AFTONBLADET.

TV 4 – Mediaedge: cia  2–2
T. Mattias Blomquist, Marcus Skarphagen. M. Anders Bylund, Niklas Rosén.

Äntligen kom det som hela Reklamserien väntat på sedan april, nämligen Mediaedge: cia första poäng. Ett tag trodde vi t.o.m. på en seger. Laget chockstartade och redan efter en minut gick 47-årige Anders Bylund i djupet samt på halvvolley tryckte han in sitt livs första Reklamseriemål i den bortre burgaveln. En annan doldis, Niklas Rosén, gjorde i minuten efter sitt andra seriemål på två matcher vilket betydde 2-0, vilken drömstart. Albert Högstrand och Kalle Ekstam var sedan nära att göra ytterligare mål men Mikael Kollberg var med på noterna. TV 4 var väldigt tama, sprang för lite och saknade vinnarskalle under hela den första halvleken samt i början på andra. Med kvarten kvar av matchen var det Mattias ¨Butcher¨ Blomquist som fick springa igång laget. Det var också Blomquist som dök ner bland alla fötter med sina glasögon och offrade lite blodvite i pannan för att spräcka nollan med en nick i mål, vilken prestation. Marcus Skarphagen hade skjutit två skott dessförinnan. Nu vaknade Fyran på allvar och Cia fick nöja sig med att försvara sig med Johan Högfeldt som säker sista utpost. Det räckte inte för Skarphagen kunde minuterna senare vackert dundra in 2-2 så att nätet stod som en strut. Fyran gick nu för seger och det blev lite gnälligt på plan med två utvisningar som följd. Frejdige Fredrik Bojå fick till en drömträff men Högfeldt gjorde en kanonräddning. David Bogerius träffade stolpen och Cia var illa ute. Laget höll dock undan och det blev delat pott, 2-2. Därmed spräckte Cia den ena nollan. TV 4 ryckte upp sig ordentligt i den andra halvleken.
MATCHENS LIRARE: ANDERS BYLUND, MEDIAEDGE: CIA.

Kanal 5 – Hill & Knowlton  2–3
K. Anders Sahlee, Johan Westman. H. Jussi Kontinen, Joel Holmer, Tommie Fagerli.

Det laget som gjort flest mål i hela Reklamserien, Hill & Knowlton drabbade samman med det laget som släppt in minst mål, Kanal 5. Den som vann denna match skulle även på allvar haka på slutspelståget. Vid en förlust skulle oddsen minska. Femman hade matchens första heta målchans men Johan Westmans skott från ganska nära håll gick tätt utanför. Istället var det H & K som tog ledningen. Det var en av höstens kometer, Jussi Kontinen, som efter en fin passning från Niklas Lundin satte upp bollen i nättaket. Minuterna senare är Christer Plars nära att kvittera men 1-0 står sig halvleken ut. I den andra halvleken var Femman taggade och man öste på för fulla muggar. H & K spelare blev allt tröttare. Efter tio minuter kom en rättvis kvittering. Det var Mikael Fagerlund som slog en genialisk stickare till Anders Sahlee, som fri med målvakten dundrade in bollen. Kanal 5 fick då segervittring och några minuter senare så kontrar de himmelsblå efter en hörna och kommer två mot en. Till sist spelar Daniel Cedercrona elegant fram Westman som rullar in 1-2 i ett öppet mål. I detta läge av matchen, med sex minuter kvar är det inget som tyder på att H & K skall kunna vända på steken, dessutom mot ett bra spelande Kanal 5. Det otroliga händer och Joel Holmer kämpar in 2-2 med endast två minuter kvar. De ser ut som det skulle bli delad pott men det skulle bli en sista målchans i denna fight och på den gjorde Tommie Fagerli 3-2 med 50 sekunder kvar. Det är en gåta att Kanal 5 tappar en 2-1 ledning med 150 sekunder kvar i en sådan viktig match när man dessutom har kontroll på matchen. Det är lika starkt av Hill & Knowlton att vända 1-2 till en seger. Vilken moral och styrka.
MATCHENS LIRARE: TOMMIE FAGERLI, HILL & KNOWLTON.

Clear Channel – Mediacom  2–4
C. Mårten Thorslund, Jonas Jägerskog. M. Daniel Hesser 3, Joakim Franke.

Toppmatcherna avlöste varandra denna underbara höstmorgon. Trean Mediacom tog emot åttan Clear Channel. Det skilde bara två poäng mellan dessa i den rekordjämna tabellen. Vinnaren i dagens match är verkligen med till the bitter end om spelet kring slutspelsstrecken. Matchen blev precis så jämn, spännande och fartfylld som vi anat. Redan efter 30 sekunder har Pehr Dunger ett friläge men skjuter över. Sekunderna senare vänder spelet och Daniel Hesser låter sin vänster tala och 1-0 var ett faktum. William Sävblom, hela Reklamseriens gladaste fotbollspelare, var framme och störde målvakten men den här gången rörde han inte bollen. Tre minuter senare kontrar Hesser in även 2-0 och Mediacom hade fått en drömstart. Den sjätte minuten blev sedan en lyckominut för CC. Först bröstade Mårten Thorslund in 1-2. Frågan är om bollen var inne eller inte. Var det 48%, 50& eller 52% av bollen som var över den obefintliga mållinjen. I vanliga fall brukar domaren fria istället för att fälla men idag kändes det i ryggmärgen att bollen var inne, precis när det hände. Efteråt kändes det som att den inte var det. Mål blev det i alla fall. I samma minut nickade Jonas Jägerskog in 2-2. Snacka om dramatik. Eftersom domaren hade ¨en upp¨ på Mediacom var det en gåta att det inte blev straff när Sävblom blev knuffad i ryggen minuterna senare. Henrik Jönsson fick sedan ett drömläge men dundrade bollen i stolpen. Dunger hade ytterligare ett friläge men skottet gick utanför, varpå 2-2 blev halvtidsresultatet. Mitten på andra halvlek blev händelserik. Först gjorde Joakim Franke 3-2 till Mediacom. Sedan hade otursgubben Dunger en frispark i stolpens utsida. Även Hesser hade ett skott i stolpen. Slutminuterna blev en rysare och CC jagade en kvittering. Mediacom kontrade och Hesser smäller bollen i stolpen och när han skall lägga in sin egen retur blir han knuffad och nu blir det straff. Heta Hesser tar straffen själv men Björn Friberg gör en sagolik fotparad. Med 30 sekunder kvar är kämpen John Aleman hal som en ål nere vid den vänstra hörnflaggan och får in bollen till Hesser som med en bredsida volley lättar in bollen i burgaveln. Mediacom går därmed upp på slutspelsplats med en match mer spelad och Hesser skuggar Rutger Lindquist på allvar i kampen om skytteliga trofén. CC har ett lag för den absolut högsta toppen.
MATCHENS LIRARE: DANIEL HESSER, MEDIACOM.

FLT/Kramgo – Starcom  5–1
F. Daniel Collin, Daniel Wiklund, Claes Andberg, Mathias Kallio, Nisse Calamnius. S. Johan Pettersson.

Idag inleddes utomhusfotbollens sista månad, nämligen oktober. Dimman låg väldigt tät över Horthagens IP, elljuset sken starkt och endast Reklamseriekrigaren var vaken. Det var lite trolskt över det hela och de verkade FLT/Kramgo gilla. De gulblå ryckte upp sig avsevärt från de senaste omgångarna och tog en kollektiv lagseger efter en äkta fem-etta. Man radade upp hela fem enmålsskyttar. Daniel var namnet under den första halvleken. Collin och Wiklund var de ända målskyttarna. Starcom var bleka idag och hade inte ett avslut på mål under de första 20 minuterna. Därför kom Starcoms inledning på andra som en överraskning. Johan Pettersson sköt direkt på avspark och bollen gick i en båge över en överraskad målvakt och det var helt plötsligt match igen, 1-2 efter tre sekunder. I anfallet efter var kvitteringen nära men Petterssons frispark från straffområdes linje räddades på mållinjen. FLT hade sedan en lyckominut. Först gjorde höstdebuterande Claes Andberg 3-1 varpå Mathias Kallio spädde på med 4-1. Istället för 2-2 stod det alltså hastigt och lustigt för FLT del 4-1. När sedan 5-1 kom i den tionde minuten genom Nisse Calmnius var matchen körd. FLT radade upp målchanser mot slutet men det blev inga fler mål. Petterssons mål var en riktig delikatess.
MATCHENS LIRARE: JOHAN PETTERSSON, STARCOM.

Expressen – Carat Sverige  2–6
E. Mikael Norlund 2. C. Peter Arnesson 3, Per Boquist, Mikael Djulstedt, Martin Andreasson

Veckans sista match var inte vilken drabbning som helst. Mötet mellan topplagen Expressen och Carat Sverige var två lag med samma målskillnad, nämligen 49-27. Expressen hade dock två poäng mer. Tidningslaget inledde helt klart bäst och man var riktigt taggade. Patrik Myrbäck var t.o.m. övertaggad. Den åttonde minuten var magisk och avgjorde faktiskt hela matchen. Expressen hade en frispark i närheten av straffområdet och bollen petades till Mikael Norlund som sköt på en försvarade och ändrade riktning. Att den vikarierande målvakten Joachim Persson hann få upp en hand och reflexrädda var en gåta. Hans förfäder måste ha varit revolvermän i vilda västern. 40 sekunder senare ledde Carat med 3-0, ja ni läste rätt. Tre mål på 40 sekunder måste vara något av ett rekord. Först slog Fredrik Malmfält en crossboll till Martin Andreasson som var i ett van Basten läge (EM 1988). Han satsade förstås på en volley, som dock gick ner i marken och upp igen till Peter Arnesson som i sin tur nickade in 1-0. Expressen gjorde en snabb centring men tappade bollen och Arnesson fick tag i den och sköt en kanon från 17-18 meter i mål till 2-0. Expressen gjorde ytterligare en snabb centring och hela laget gick upp varpå Per Boquist snodde bollen på halva plan samt kom helt fri. Han siktade väldigt länge och till sist rullade han in 3-0, ridå. Expressen var ett lag i chocktillstånd och inte ens coachen ¨Svennis¨ hade något motdrag. Dessutom sköt Mikael Djulstedt från en ganska dålig vinkel in 4-0 efter dussinet minuter. Här är alltså matchen ganska jämn och ändå stod det 4-0 i halvlek. Carat har en större Reklamserierutin, man tog hem laget sådär lite lagom samt kontraslog som en kobra. Andra halvlek var liksom den första spelmässigt jämn. Expressen inledde även den i ett rasande tempo och skaffade sig tre bra lägen på direkten varpå Carat kontrade in 5-0 genom Andreasson på nick. Matchens bästa spelare, Mikael Norlund, sköt sedan ett bra skott i stolpen men till sist spräcktes nollan. Roger Lundqvist blev fälld och Norlund satte dit stramaren. Norlund hade sedan en egen liten show, som avslutades med att man hyfsade upp siffrorna till 2-5. Arnesson sköt sedan matchens sista skott vilket betydde hans tredje mål för dagen och han skuggar på allvar skytteligaledaren. Matchen slöt 6-2 och det är varning för Carat inför de två sista omgångarna.
MATCHENS LIRARE: MIKAEL NORLUND, EXPRESSEN.

Digaloo – CSKA McCann  1–1
Johan Hellrup. C. Roberto Martorell.

CSKA McCANN dök upp med 13 laddade killar igen och startade matchen mot serieledarna Digaloo i bästa stil. Man skapade tre gyllene lägen under de tio första minuterna genom Fredrik Espmark, Kalle Widgren och Niklas Angegård. Bollen ville dock inte in eller så var Hasse Hallberg med på noterna. Digaloo spelade lugnt och metodisk och blev allt bättre efter hand. Efter en kvart fick man en hörna som Tommy Svensson slog. Bollen gick ut till Bo Eriksson som dundrade på en kanon men skottet täcktes varpå Svensson fick tag i den samt slog ett nytt inlägg. Där dök Johan Hellrup upp och nickade in 1-0. Inte helt rättvist men det är därför man leder serien, det gäller att ta vara på chanserna. CSKA kom av sig lite men i den andra halvleken ångade man på som vanligt igen. Backarna Simon Kamras, Krister Svensson och i viss mån Petrus Kukulski var mycket stabila. I den förra omgången vände man ett hotande nederlag och visade stor moral och nu hände det igen. Roberto Martorell fick på en drömträff från 15 meter och bollen stod som en strut i nättaket. Vild glädje hos CSKA, som anföll igen. Roberto var nära att även ge sitt lag ledningen. Slutminuterna blev svängiga. Båda lagen gick för seger och öppnade sig för kontringar. Hallberg och Anders Strid var säkerheterna själva och matchen slutade 1-1 vilket betyder än ännu mer jämn tabell.
MATCHENS LIRARE: ROBERTO MARTORELL, CSKA MCCANN.