Serie A 5:e omgången 2004

Svea – Abby Norm   2–2
Mikael Bergvall 2. A. Kaj Eskelinen, Andreas Göthe.

Äntligen var sommarvärmen här. Abby Norm hade haft en intern upprättning efter den förra omgångens fiasko. Nu dök man upp med 12 fördömda män och spelade en fin, teknisk och anfallsglad fotboll. Dagens motståndare Svea, spelade en stabil defensiv samt kontraslog blixtsnabbt. I den tionde matchminuten sköt Mikael Bergvall en frispark som Markus Bergkvist otroligt nog tippade i ribban. Det var en riktig Ystads duell mellan de båda målvakterna Bergkvist och Magnus Wihlborg. Båda var uppvuxna i samma område. Kaj Eskelinen gav AN ledningen med 1-0 efter en kvart. Den ledningen varade bara i någon minut. Då slog nämligen Mikael Bergvall till efter en genialisk passning från Petter Wåhlén och 1-1 var ett faktum. Redan efter 30 sekunder in på andra halvlek så låg bollen i nätmaskorna bakom Bergkvist igen. På nytt var det Bergvall som höll sig framme. Bergvall har verkligen växt ut till en klippa från att varit lite ringrostig inledningsvis. Sista kvarten tryckte AN på ordentligt men Svea försvarade sig föredömligt. AN kunde aldrig slappna av för Svea var livsfarliga i sina kontringar. Med sex kvar kunde till sist Andreas Göthe mycket elegant lobba in 2-2. Under de sista fem minuterna kunde båda lagen ha avgjort matchen. Mårten Forsell och Bergvall hade varsitt kanonläge, likaså Joachim Ahlm. Matchen slöt 2-2. Lars Axelsson såg pigg ut inledningsvis men fick problem med hälsenorna. Annars hade han säkerligen nätat idag.
MATCHENS LIRARE: ANDREAS GÖTHE, ABBY NORM.

Text & Rubrik – MarknadsTakik   1–0
Tor Sundberg.

Text & Rubrik tog en viktig seger när man besegrade MarknadsTaktik med 1-0 efter ett sent mål. Det var ett jämnt ställningskrig ute på plan med ganska få målchanser inledningsvis. Det stod 0-0 i halvtid och 0-0 efter en halvtimme. T & R tog sedan ett litet grepp om matchen och Michel Rydberg tvingades till två fina räddningar. Men när Patrik Raune sköt ett närskott var alla beredda att anteckna mål. Rydberg vände dock i luften samt styrde ut skottet till hörna. Detta var årets hittills värsta räddning. Jonas Boström slet som vanligt för två och en gång hade domaren pipan i munnen beredd att blåsa straff när Boström med hög fart gick rakt på mål hårt uppvaktad. Backen släppte lite i uppvaktningen varpå Boström fick skjuta. Peter Segerström räddade och returen sköts utanför av Stefan Karlsson som fick ett bra läge. Jag var beredd att skriva in 0-0 i boken men med tre kvar spelade Christian Carlsson bollen till Håkan Tranér, som i sin tur gick ner på kortlinjen samt släppte bollen snett inåt bakåt till Tor Sundberg som med ett direktskott sköt matchavgörande 1-0 för det gula. Det är alltid skönt att vinna efter ett mål i slutminuterna. Det är däremot mycket bittert att förlora.
MATCHENS LIRARE: MICHEL RYDBERG, MARKNADSTAKTIK.

Tössinger & Co - Grand Sociedad   3–2
Johan Wallberg, Fredrik Dahlström, Erik Johannisson. G. Björn Ericsson, Håkan Sjöstrand.

Tössinger & Co försvarade sin serieledning efter en knapp seger över Grand Sociedad. Serieledarna inledde bra för att sedan tappa matchen. Man gav sedan allt och lyckades vända i slutminuterna med att avgöra med 90 sekunder kvar. Matchen inleddes med att Tössinger fick ett riktigt skitmål redan efter 30 sekunder. Johan Wallberg lyfte in ett till synes ganska ofarligt inlägg. Målvakten fumlade med bollen som tog på en egen försvare och in. Fredrik Dahlström var sedan nära att öka på till 2-0 men han fick en liten knuff innan skottet gick av och bollen gick över det halvöppna målet. Efter en kvart prickade Erik Johannisson utsidan av stolpen. Tössinger gick därmed till en rättvis halvtidsvila. GS kom ut som ett nytt lag i den andra halvleken och efter fyra minuter gör man ett mycket vackert mål. Fyra spelare är inblandade i ett ¨one touch¨ spel och till sist låg bollen framför fötterna på Björn Ericsson som kunde rulla in bollen i ett öppet mål. Nu fick GS råg i ryggen och Andreas Krantz vann allt på mitten och antingen drev han själv upp bollen eller så serverade han sina kompisar med fina mackor. Tössinger stack emellan och Johannisson sköt en kanon i ribban. Efter åtta minuter kom ledningsmålet 1-2 till GS genom duktige Håkan Sjöstrand. I detta läge på matchen var verkligen GS på gång och Tössinger var mycket illa ute. Peter Carlsson gjorde en kanonräddning och tippade Krantz skott till hörna. Mitt uppe i GS positiva spel kontrade Fredrik Dahlström in 2-2. Sista fem minuterna blev nervösa och vi trodde nog att det hela skulle sluta med ett kryss. Med två minuter kvar spelade GS bra och Krantz avslutade ett anfall att från nära håll skjuta i stolpen. Spelet vände och Johannisson fick drömträff och skottet satt invid målvaktens vänstra stolpe. – Jag siktade där sa en nöjd målskytt, som äntligen hittat formen. Tössinger ser stabila ut i år. GS var värda en poäng idag. Kom igen.
MATCHENS LIRARE: ERIK JOHANNISSON, TÖSSINGER & CO.

BOW reklam – Spoon SC   1–5
Stefan Söderström. S. Olle Källström 2, Kalle Schröder 2, Patrik Mattsson.

Matchen mellan Spoon SC och BOW reklam inleddes med ett mycket vackert mål. Stefan Söderström sköt från 20 meter och fick en Ralf Edström träff och 0-1 var ett faktum. Sedan var det Spoon för hela slanten. Efter tio minuter kvitterade man till 1-1 genom Patrik Mattsson och efter en kvart tog Spoon ledningen efter det att Olle Källström nicktouchat Mattsson frispark. Innan paus så slog Källström in sitt andra mål via stolpen och matchens 3-1 mål. Redan efter 20 sekunder in på den andra halvleken avgjordes matchen när Kalle Schröder stänkte in 4-1. Spoon spelade stundtals riktigt bra men det blev bara ett mål till och det gjordes även det av Schröder. I ungefär tio år har Kalle Schröder harvat på backen i Svea och kanske gjort tre mål under hela sin Reklamseriekarriär. I Spoon har han fått offensivare tyglar och gjort hela fyra mål på några matcher. Vi skall notera Marcus Hallberg helvolley i ribban. Spoon är verkligen på gång.
MATCHENS LIRARE: KALLE SCHRÖDER, SPOON SC.

Slitz – IMG/TWI   4–1
Rutger Lindquist 2, Mikael Persson, Jack Melcher Claesson. I. Andreas Gustafsson.

Slitz hakar på i toppen av tabellen efter att ha vänt 0-1 till en skön arbetsseger med 4-1 över IMG/TWI. Matchen inleddes i ett rasande tempo. Redan efter 20 sekunder passade Erik Sylvén in bollen till alltid duktige Janne Skogsberg som träffade stolpen. 30 sekunder senare låg bollen i nätmaskorna efter det att Andreas Gustafsson förvaltat ett friläge på bästa sätt. Efter fyra minuter var det Jack Melcher Claessons tur att träffa stolpen. I den tionde minuten överträffar Mikael Persson sig själv. Han driver bollen från mittlinjen samt avlossar ett skott från 20 meter med sträckt vrist och pang så satt den i nättaket. Sista tio på den första halvleken bedarrade tempot en aning i värmen. I den andra halvleken stod matchen och vägde och nästa mål skulle bli mycket viktigt. Alltid stabila Melcher Claesson tog tag i bitarna samt smällde in 2-1 på ett fint skott från 17-18 meter. Slitz fick då en otrolig medvind i seglen och i den tionde minuten så var det äntligen dags för Rutger Lindquist igen, efter en tids måltorka (för att vara han). Trots att 3-1 bara är två måls ledning så kändes Slitz starka i detta läge av matchen. Rulle fastställde slutresultatet 4-1 med åtta kvar. IMG väntar fortfarande på sin första poäng i Serie A. Kämpa på. Peter de Clairac kämpade, slet och sprang som aldrig förr.
MATCHENS LIRARE: MIKAEL PERSSON, SLITZ.

Eurosport – AGO Reklam   2–8
Jonas Johansson, Andreas Fält. A. Michel Gordin 3, Per Apelgren 2, Fredrik Sträng, Jonas Henriksson, Per Jonsén.

De regerande mästarna AGO Reklam visade mästartakter och tog Eurosport som en sommarmunsbit. Den första halvleken inleddes och avslutades med att Jonas Henriksson träffade stolpens utsida. Under de första tio minuterna sköt det båda lagen sedan sex skott och det gjordes lika många mål. AGO tog ledningen två gånger genom Michel Gordin efter en skarv och ett elegant väggspel med Per Apelgren. Båda gångerna kvitterade Eurosport efter två granna fullträffar. Först tog Jonas Johansson emot bollen, vände runt och krutade in 1-1 via stolpen. Kvitteringen till 2-2 var ännu vackrare. Andreas Fält löpte i djupet och tog med sig bollen samt i flykten slog han till med vänstern ribba in. Noteras skall att på de första fyra seriematcherna och på de inledande sju minuterna i omgång fem hade AGO gjort 12 mål och man har bara haft två olika målskyttar i Per Jonsén och Gordin. Ett litet rekord i sig, men Fredrik Sträng bröt den traditionen när han lättade in 3-2. Det blev ingen tredje kvittering för Henriksson rakade in 4-2 i den tionde minuten som blev halvtidsresultat. Matchen avgjordes definitivt i början på andra när Per Apelgren rakade in 5-2. Gordin slog sedan en frispark från 20 meter rätt upp i krysset. Ett klassmål som kommer att nomineras till ett av de tio snyggaste när serien skall summeras. AGO spelade upp hela sitt register. Man rörde sig bra och hade ett mycket bra passningsspel. Apelgren och Per Jonsén på nick avslutade dagens utskåpning och 8-2 är egentligen för stora siffror för Serie A. Eurosport är nästjumbo och får rycka upp sig. AGO avancerar i tabellen och ligger nu på slutspelsplats.
MATCHENS LIRARE: MICHEL GORDIN, AGO REKLAM.