Serie A 9:e omgången 2004

Abby Norm – Tössinger & Co  3–3
A. Danne Johansson 2, Jan Schiratzki. T. Christian Gröning 2, Fredrik Dahlström.

Matchen mellan topplaget Abby Norm och serieledarna Tössinger & Co gällde dels seriefinal och tillika kvartsfinal i cupen i en och samma match. Fighten blev precis så jämn, tuff och spännande som väntat. Den första halvleken var det som om två tungviktsboxare kände på varandra. Det passade AN perfekt och speciellt då Fadi Afram, som var alert inledningsvis. Fadi sköt ett skott i den femte minuten och vips så var mycket påpassligt Jan Schiratzki framme på returen och rakade in 1-0. Båda målvakterna Peter Carlsson och Markus Bergkvist höll sedan sitt mål rent från påhälsning de efterföljande tio minuterna trots att båda lagen hade lägen. Närmast var Sydafrika-fararen Erik Johannisson när han hårt trängt sköt över från nära håll efter en hörna. I anfallet efter hade Anders Knutsson bollen nere vid hörnflaggen och han spelade den snett inåt bakåt till den utmärkte backen Danne Johansson som kom farande. Han sköt ett skott utanför straffområdet på rullande boll så att det bara sjöng i nätmaskorna. En sådan träff med sträckt vrist har sällan skådats på Hjorthagens IP. Jag har dömt Reklamserien i 23 år och rankar nog detta mål som ett av tre vassaste någonsin och då skall ni veta att det görs vackra mål varje dag. Tur att inte någon blev träffad. AN gick till en halvtidsledning med 2-0. Tössinger kom ut som ett helt nytt lag i den andra och redan efter en minut hade dom skaffat sig tre målchanser genom Fredrik Dahlström (en) och Christian Gröning (två). Den sistnämnda reducerade på den sista. Tössinger fortsatte i ett ruggigt tempo och AN tvingades till defensiven. Matchen var absolut inte ful men stundtals satsade spelarna allt för friskt i närkamperna. En otränad spelare kan då göra illa sig. Man måste ha omdöme för detta är Reklamserien och samtliga spelare vill kunna åka till jobbet fräscha. I den åttonde minuten så kvitterade Fredrik Dahlström rättvist till 2-2. Nu var Tössinger inne i ett positivt stim och jagade segermålet. AN försvarade sig bra men man orkade inte vaska fram något i anfallsväg. Tre minuter före slutet var Dahlström stark som en oxe på vänsterkanten och med en spelare så gott som hängande på ryggen gick han inte att stoppa. Till sist lyfte han in bollen till en fristående Gröning som bara hade att nicka in 3-2 i tom kasse. De flesta trodde nog att detta var segermålet. Tössinger var på gång och att AN skulle kunna trycka på en knapp och börja anfalla i slutminuterna kändes inte möjligt. AN visade då mycket hög moral och med minuten kvar vann Knutsson en stentuff axel mot axel duell nere vid hörnflaggan och spelade fram Danne Johansson. Han sköt ett inte alltför märkvärdigt skott (denna gång) men bollen gick igenom samtliga spelare inne i straffområdet samt in i den vänstra gaveln. Det var utjämnat till 3-3 och seriefinalen slutade därmed oavgjord.
MATCHENS LIRARE: DANNE JOHANSSON, ABBY NORM.

Eurosport – Text & Rubrik  1–6

E. Lennart Claesson. T. Tor Sundberg 3, Niklas Anbratt, Björn Schönbeck, Jonas Persson.

Nu ser Text & Rubrik så där bra ut som dom gjorde för några år sedan. Man har alltid en bra målvakt (Ludvig Grimlund denna match). Försvarsspelet var av högsta klass och kontringar var sylvassa. Hela laget kryllar av gamla boll-lirare som är rörliga och kluriga. Dagens motståndare, Eurosport, var långt ifrån dåliga utan man bjöd upp till ett bra tempo och en härlig inställning inledningsvis. Man var dock sämre än sina motståndare framför båda målen och ju längre matchen led desto mer misströstade laget. Roger Tell gjorde två fina suldragningar och till sist hamnade bollen framför fötterna på Niklas Anbratt som i sin tur rakade in 1-0. T & R hade ett bra passningsspel medan Eurosport tvingades till ideliga långbollar. Roger Tell nickade i stolpen men 2-0 kom dock innan halvtidsvilan genom Tor Sundberg på en kontring. Matchen stod sedan och vägde under den första halvan på andra och nästa mål var av högsta betydelse för resten av matchen 3-0 eller 2-1 var frågan och båda lagen hade fina målchanser. Det blev till sist herr Sundberg som gjorde trean efter ett fint väggspel med Anbratt. Efter det målet dog Eurosport och T & R spelade ut hela sitt register. 3-0 blev ganska fort 6-1. Sundberg svarade för ett hattrick och har nu gjort sex mål på två matcher. Björn Schönbeck och Jonas Persson gjorde ett mål var. För Eurosports del blir de två sista omgångarna en strid vid nedflyttningsstrecket Det skall mycket till för att T & R i dagens form skall missa slutspelet.
MATCHENS LIRARE: BJÖRN SCHÖNBECK, TEXT & RUBRIK.

AGO Reklam – Svea  4–2
A. Stefan Fältén 4. S. Mikael Bergvall, Christian Göransson.

AGO Reklam tog en nödvändig seger för laget skall fortsätta vara med om slutspelsdramatiken i den jämna och roliga tabellen. Matchen mot Svea var trevlig, händelserik och målmässigt jämn. Redan efter 20 sekunder nickade Thomas Svensson mot mål men Kent Böschen gjorde en kanonräddning. Bollen studsade på mållinjen och den var värd att gå in men så blev det inte. Det var istället AGO som tog ledningen genom nyförvärvet Stefan Fältén som elegant väggspelade med Magnus Laurin. Minuten senare kom dock Sveas kvittering. Det var Mikael Bergvall som fick sikta allt för länge och då brukar han inte göra något misstag. Efter tio minuter träffar dribblern Christian Göransson överkanten på ribban. Resten av halvleken är AGO mycket bra och dominerar matchbilden. Fredrik Dahlin och Fältén har två fina möjligheter var men Magnus Wihlborg var med på noterna. Gong-gongen räddar sedan Svea och 1-1 blir halvtidsresultat. Till den andra halvan får Svea på något vis nya krafter och matchen är i stort helt jämn. Inget kan hindra Fältén från att göra 2-1 efter en genialisk passning från Dahlin. För andra gången denna morgon kvitterar Svea och Göransson dundrar in 2-2 upp i nättaket. Bara minuten senare svarar Fältén för ett hattrick. Det målet kom lite för fort för Svea och med fem kvar smäller planens profil, Fältén, in sitt fjärde mål och fastställer slutresultatet 4-2. Vilken comeback av trevlige, pigge, ovanligt graciösa samt duktiga Stefan Fältén. Svea åker under sträcket med ett måls marginal.
MATCHENS LIRARE: STEFAN FÄLTÈN, AGO REKLAM.

MarknadsTaktik – Slitz  1–2
M. Mikael Örnliden. S. Naffe Younan, Rutger Lindquist.

Slitz kämpade för seriesegern och fjolårets seriesegrare och tillika cup silvermedaljörerna MarknadsTaktik stred för sin existens i Serie A. Hur dom nu hamnade i den situationen? Matchen var inte tillknäppt som man först anade utan det var högt tempo, härlig anfallslusta från bägge lagen samt bra stämning och kamp från första nedsläpp. Niklas Hedberg och Michel Rydberg höll tätt i målburarna. Mikael Brunell har varit skottvillig de senaste matcherna men han har inte haft marginalerna på sin sida. Efter en kvart träffade han ribban. Med två kvar av den första halvleken så slog Naffe Younan in en retur till 1-0. Med endast någon sekund kvar av samma halvlek kastade Pelle Ericsson ett inkast och Mikael Örnliden gjorde skäl för namnet nickspecialist och 1-1 var ett faktum. Andra halvlek var ett spännande höstäventyr. I den åttonde minuten kommer Rutger Lindquist fri från högerkanten, håller inne skottet någon extra tiondel och lyfter behärskat upp 2-1 vid närmsta stolpen. Så gör en skyttekung. Rulle har nu gjort 15 mål och leder med två inför de avslutande två omgångarna. MT har IMG/TWI kvar att möte. Förlorarna får troligtvis spela i Premier League nästa år.
MATCHENS LIRARE: ROBERTH WESTLUND, SLITZ.

Grand Sociedad – Spoon SC  0–4
S. Richard Hagenstam 2, Ernesto Villalba 2.

Spoon SC satte högsta fart direkt vi avspark och man var verkligen taggade. Trots att Stefan Edberg storspelade i Grand Sociedads mål fick han vittja nätet vid två tillfällen under de första tio minuterna. Planens kung, Richard Hagenstam, smällde in 1-0 och Ernesto Villalba gjorde 2-0 efter passning från Hagenstam. GS var mycket bleka och det brukar surras frisk på avbytarbänken men idag var det tyst som i kyrkan på de fyra ersättarna. Man försökte rycka upp sig i slutet på halvleken och flyttade fram sina positioner varpå man kom in i matchen. Firman Hagenstam & Villalba såg sedan till så att 2-0 blev 4-0 i inledningen på andra. Sista kvarten spelades bara av. Spoon var riktigt vassa idag och gick knappt men säkert upp på slutspelsplats igen. GS har det tungt poängmässigt men måste nu bita ifrån lite de resterande två omgångarna.
MATCHENS LIRARE: RICHARD HAGENSTAM, SPOON SC.

BOW Reklam – IMG/TWI  3–3

B. Kimmo Rolin 2, David Nildén. I. Daniel Sjöberg, Erik Sylvén, Andreas Gustafsson.

Att det var åttan BOW reklam och jumbon IMG/TWI som möttes syntes verkligen inte. Det såg ut som om det var två slutspelslag som var i aktion. BOW var laddade och hade ett stort bollinnehav. IMG kröp hem som vanligt samt kontraslog blixtsnabbt. Trots att det var BOW som förde matchen var det IMG som hade de bästa målchanserna. Erik Sylvén var riktigt giftig och hade två bra avslut. Ett skott gick precis över efter en fin vändning och bollmottagning. De andra gjorde den vikarierande målvakten Michael Eklund en reflexräddning på. Vidare så lobbade Janne Skogsberg bollen i ribban. Första halvleks stora profil, David Nildén, gjorde 1-0 efter en riktig delikatess. Han spelade vägg med Kimmo Rolin som i sin tur serverade Nildén bollen och pang så satt den ribba ner från 20 meter. Med fem kvar av halvleken så hade IMG en handbollsupprullning i djupled och till sist hamnade bollen hos Daniel Sjöberg som pricksköt krysset, ett vackert mål. Innan paus kunde BOW rättvist ta ledningen med 2-1. Hans Pettersson hittade Rolin med en underbar genomskärare och den gamle skyttekungen gjorde inget misstag. Thomas Nyström var mycket brytsäker denna morgon och manade på sina kompisar. När BOW gjorde 3-1, fem minuter in på andra halvlek efter en retur som Rolin stötte in trodde nog många att det var segermålet. IMG var nu tvungna att gå på storoffensiven vilket dom är ovana med och då brukar det ju uppstå kontringar bakåt. Laget försökte i alla fall och nu började Andreas Gustafsson dominera planen. Han sprang väldigt mycket och sköt, passade samt manade på de sina. Matchen höll hög klass för tillfället. Med sju kvar förlängde Sylvén ett inkast i mål efter ett volleyskott vid närmsta stolpen, ännu ett vackert mål i denna underhållande match. Nu fick IMG verkligen blodad tand men BOW försvarade sig föredömligt. En seger skulle ju betyda att slutspelschansen levde i allra högsta grad. Man är givetvis inte borta vid ett kryss men då ser det mörkare ut. Eklund hade lovat att bjuda laget på frukost vid en seger och laget kämpade men man tappade positionerna när tröttheten kom smygande. Eklund gjorde en fin benparad när Mikael Klotz sköt ett närskott Med minuten kvar så laddar Gustafsson kanonen och får till en halvbra träff. Bollen studsar i marken innan den kommer fram till mål vilket lurar målvakten varpå skottet går in i burgaveln. Matchen slöt 3-3 och vi trodde aldrig att IMG skulle ha ett sådant spel i kroppen. Bara så att de blivande motståndarna vet. Vi lider lite med BOW som har ett bra lag. Men man har blandat för mycket i år mellan bottennapp och topprestationer. Idag glömde man att knyta till säcken.
MATCHENS LIRARE: DAVID NILDÈN, BOW REKLAM.