Serie A 10:e omgången 2004

Svea – Grand Sociedad  3–4
Thomas Svensson 2, Jens Lundström. G. Magnus Tengzelius 3, Sten-Ove Ramberg.

Grand Sociedad tog ett stort kliv mot förnyat kontrakt när man vände både 0-2 och 2-3 till en seger med 4-3 mot Svea. Matchen fick en oväntad start. Redan efter 30 sekunder stod Magnus Tengzelius stillastående och krutade bollen i insidan på stolpen från 17-18 meter men bollen gick inte in. Svea kontrade och lagkaptenen och 50+ mannen, Thomas Svensson smekte elegant in 1-0 i krysset. När samme man även smällde in 2-0 med ett skott precis under ribban var ju i alla fall matchens lirare redan utsedd vad som än hände på plan resten av matchen. GS var lite chockade men man kom snabbt igen och innan uret visat tio minuter hade man både reducerat genom Tengzelius och kvitterat via Putte Ramberg. Jens Lundström hade två lägen till nätkänning. Ena gången sköt han från ett bra läge och andra gången bröstade han bollen från nära håll men vid bägge tillfällena var Johan Elevant med på noterna. Lundström kunde sedan lite turligt nicka in 2-3 i halvlekens allra sista självande sekunder. Andra halvlek började som den första, Tengzelius sköt en kanon redan efter 30 sekunder rätt upp i nättaket och så var det kvitterat. Den närmsta kvarten blev mållös och det hade varit både trevligt, rättvist och lagom med ett kryss men ett alltmer tröttnande Svea orkade inte stå emot sist fem. Tengzelius kontrade in 4-3, vilken matchhjälte. Svea gav allt för att kvittera men GS försvarade sig föredömligt. Med tio sekunder kvar bröt målvakten Magnus Wihlborg ett uppspel på mittlinjen samt spelade bollen till Lundström som stod ungefär på straffpunkten. Jensa vände på en femöring men fick inte till skottet. Hade han bara vetat hur fri han var eller om någon talat om det hade det kunnat gå annorlunda. Detta var en viktig seger för GS. Svea får nu svårt att gå till slutspel men omöjligt är det inte.
MATCHENS LIRARE: THOMAS SVENSSON, SVEA.

IMG/TWI – MarknadsTaktik  3–3

I. Erik Sylvén, Janne Skogsberg, Michael Dabrowski. M. Dick Carlsson, Pelle Ericsson, Ulf Kramer.

Att matchen mellan MarknadsTaktik och IMG/TWI var en jumbofinal förstod ingen som såg matchen. Den var nämligen välspelad och bedrevs i ett högt tempo mellan två inspirerande lag. MT har ju spelat bra i de senaste omgångarna men inte fått med sig några poäng. Man har skapat mängder av målchanser men inte fått dit den. Den första kvarten var det dock tvärtom. Laget lyckades med allt och hade bra utdelning. Redan i den fjärde minuten slår Pelle Ericsson en hörna efter marken som en mötande Dick Carlsson bredsidar in efter marken i det bortre hörnet. Jonas Boström nuddade bollen men Dick bokfördes för målet. MT fortsätter sedan att trumma på. IMG fick freda sitt mål men kontrade vid tre tillfällen med hyfsade avslut. Michel Rydberg och ett samlat försvar höll dock rent. Ericsson, som var het idag, kunde göra 2-0 i den tolfte minuten. Direkt efter var Carlsson fri men skottet strök tätt utanför. Ytterligare ett anfall senare spelar Boström elegant fram stabila backen Ulf Kramer som behärskat gör sitt första mål för i år och MT är i ledning med hela 3-0. Som ni hör är det MT för hela slanten och från bänken började man höra tugget att detta bara rullar på, det här kan vi omöjligt tappa osv. Med tre minuter kvar av den första halvleken så får Erik Sylvén bollen och ensam mot två försvarare utmanar han. Sylvén ser inte ut som Rummenigge, han är inte lika snabb som Owen men han är klurig som Zlatan. Han fintar och står i varpå han helt plötsligt avslutar han med en tåpaj efter marken invid stolproten. Ett viktigt mål för matchen och en verkligt bra prestation av Sylvén. Direkt efter är Andreas Gustafsson fri men Rydberg räddar. En mycket trevlig och händelserik halvlek avslutas med att Ericsson skjuter över från ett bra läge. I inledningen på andra så går Sylvén ner på kortlinjen samt serverar Janne Skogsberg bollen efter skolboken. Skogsberg brukar ju vara iskall och det var han även denna gång och det var reducerat till 2-3. IMG låg ju under med 1-3 även i den förra matchen och gick upp till 3-3. Då var det Gustafsson som drog igång sig själv och hela laget i en härlig slutforcering. Skulle bedriften upprepa sig, det var frågan! Gustavsson var stundtals grym och hela IMG spelade nu en stor fotboll. MT kontrade med sju kvar och Ericsson var hal som en ål på vänsterkanten och kom igenom samt serverade bollen till Freddy Hägglund som var helt fri en meter från mållinjen och målet var vidöppet. Bollen studsade till både en och två gånger och Freddy fick inte till det. IMG kunde rensa men där var matchen nära att avgöras. Med fem kvar får Michael Dabrowski bollen på mittlinjen och avancerar framåt samt avslutar med att skjuta ett flackt skott som slinker igenom allt folk innanför straffområdet och in i den vänstra gaveln. IMG hade otroligt nog hämtat upp 0-3 mot ett bra MT till 3-3. Snacka om bra moral. Nu gick man dessutom för seger men det blev inga fler mål vilket betydde att IMG lämnade jumboplatsen för första gången någonsin i deras Reklamseriekarriär i Serie A, som inleddes den 20 april. Eurosport har en match mindre spelad. I formtabellen från de senaste fem omgångarna ligger IMG trea så nu måste nog lagen ta dem på allvar. I samma tabell ligger MT sist med endast en oavgjord och fyra förluster. Det blir en thrillerbetonad sista omgång för många lag.
MATCHENS LIRARE: ANDREAS GUSTAFSSON, IMG/TWI.

Slitz – AGO Reklam  4–1
S. Rutger Lindquist, Jack Melcher Claesson, Peter de Claiac, Naffe Younan. A. Per Jonsén.

Reklamserien lyfter på hatten för Slitz. Laget är ju nykomlingar och visst har man haft medvind, lite flyt och levt på sin entusiasm i några matcher. Men idag, mot titelförsvararna AGO Reklam, som dessutom mönstrade ett bra lag och slogs om en slutspelsplats. Då passade Slitz på att göra sin bästa match för säsongen. Man var taggade, hade internationell klass på avsluten och fick dessutom en drömstart. Redan i den första spelminuten jagade Rutger Lindquist bollen som höll på att gå över sidlinjen ungefär 17-18 meter från den högra hörnflaggan. Därifrån skjuter ingen. Inte ens en idiot, men Rulle vänder på en 5-öring och dundrar in bollen stenhårt i den bortre vänstra burgaveln. Ett sådant mål är det bara Rulle som kan göra i hela Reklamserien. Det satte fart på en kanonmatch. Domaren tillät lite mer än en vanlig seriematch och det klarade spelarna av. Det var en härlig stämning på planen. Efter tio minuter lyckas Michel Gordin hårt trängd sätta bollen i stolpen så att det hördes till Tennisstadion. Minuten senare rycker höstdebuterande Per Jonsén fram men blir lite upphakad. Han får och vill fortsätta framåt men blir lite knuffad igen. Även denna gång vill han fortsätta och går in i straffområdet och faller. Det luktar straff eller minst en utdragen frispark på straffområdets linje. Domaren friar men känner i ryggmärgen att det kanske borde blivit straff för AGO. Slitz kontrar och Peter de Clairac görs ner och även nu var det nog straff. Men det går inte att blåsa för den när den tidigare släpptes. Båda lagen kör trots det vidare i en härlig stil. Efter dussinet minuter får Jack Melcher Claesson bollen i ett vänsterbacksläge. Han avancerar framåt och inåt i planen samt passerar mittlinjen i hög fart. Jack laddar kanonen och bollen sitter hårt i den vänstra burgaveln. Ytterligare ett kanonavslut och Klaus Bengtsson strålar av lycka längs sidlinjen. Innan halvtidsvilan reducerar AGO rättvist när Jonsén låter vänstern tala. Den andra halvleken är den första lik. Slitz får en drömstart igen och Clairac smäller stenhårt upp bollen i krysset från 15 meter till 3-1. Roberth Westlund är rutinerad, lugnar ner spelet och har en enorm precision i de långa bollarna. På mitten är Naffe Younan riktigt bra och där fram jagar Rulle som en tokig så att han blir trött och går t.o.m. självmant och byter. Då förstår ni att Slitz vill vinna för första gången någonsin över AGO. Hela Slitz kämpar bra. AGO är långt ifrån dåliga utan man jagar på. Det här är Reklamseriefotboll när den är som bäst. AGO har en 4-5 bra skottlägen, de flesta från Stefan Fältén, men man träffar inte målet. Med tio kvar kontrar Slitz och Naffe gör ännu ett grant mål. Detta var Slitz dag. Rulle har dessutom en i stolpen och Fredrik Dahlin i målet tvingas till en störtdykning och räddar ett friläge i anfallet efter. Matchen slutar 4-1 och Slitz är nu bara en match från serieseger. AGO ligger kvar på en slutspelsplats och den sista rundan blir högintressant.
MATCHENS LIRARE: NAFFE YOUNAN, SLITZ.

Tössinger & Co – Text & Rubrik  6–3

Tö. Fredrik Dahlström 3, Christian Gröning 3. Te. Tor Sundberg, Christian Carlsson, Sture Johansson.

De yttre förutsättningarna var rent ut sagt för djävliga. + sex grader, tio sekundmeter nordvästlig vind. Regnet kom vågrätt, lodrätt, och eftersom planen var vattendränkt kom det även underifrån. Reklamseriekrigarna är ju ett eget folkslag med segt virke. Tössinger verkade inte bry sig om vädret och efter fem minuter ledde man med 2-0 och efter sju stod det 3-0. Fredrik Dahlström hade då gjort två mål och Christian Gröning ett. Text & Rubrik, som varit bra de senaste matcherna var inte med på noterna och man var oorganiserade till en början. Efterhand vaknade man till och sista fem var man riktigt på gång. Tor Sundberg stod vid den bortre stolpen och kunde enkelt rulla in 1-3. Minuten senare överraskade Christian Carlsson när han från stillastående dundrade in 2-3 i nättaket. I början på andra hade T & R två fina lägen till kvittering men fick inte till det. Tössinger förfogar sig av Reklamseriens för tillfället hetaste forwards duo, nämligen Gröning & Dahlström. De två var avgörande för matchen. I den andra halvleken var det Gröning som gjorde två och Dahlström ett vilket betydde ett hattrick för båda två. Dessa är ett vinnarvapen i slutspelet. Matchen slöt till sist med tennissiffrorna 6-3 men en tennismatch hade inte gått att spela denna blöta morgon. Fredrik Meyer i T & R var noga med att poängtera att när han kom till matchen så blev det 3-3. Vi andra kan dock konstatera att om alla brukar komma när Meyer kommer skulle inte Reklamserien kunna fungera. Passa tiden. Nej den enda som var 100% och inte gjorde ett enda misstag i denna match var Sture Johansson. Han gjorde comeback efter skada och rörde bara bollen en gång och då gjorde han mål.
MATCHENS LIRARE: STURE JOHANSSON, TEXT & RUBRIK.

Abby Norm - BOW Reklam  2-1
A. Joachim Ahlm, Fadi Afram. B. David Nildén.

Abby Norm säkrade definitivt en slutspelsplats när man rättvist men knappt besegrade ett BOW reklam som ligger risigt till för nedflyttning inför den sista omgången. AN hade ett större bollinnehav men BOW försvarade sig föredömligt samt var riktigt giftiga i sina kontringar. Vi var beredda att skriva in 0-0 som ett halvtidsresultat men precis i slutet gjorde båda lagen var sitt mål. David Nildén offrade sig och bröt vid egen straffpunkt, spelade fram Christian Hosenfeld som löpte över hela planen samt avslutade med ett skott. Bollen fastnade i vattnet men bakifrån kom Nildén som skjuten ur en kanon och slängde sig och sköt in 1-0. Ett riktigt kämpamål. AN centrade och Joachim Ahlm fick bollen någon meter in på planhalvan och sköt ett skott som gick rätt upp i krysset, bollen nuddade både ribban och stolpen. Snacka om två helt olika sätt att göra mål på. Andra halvlek var ett ställningskrig men i den tionde minuten så stöter Fadi Afram in 2-1 för AN. Resten av matchen kan det lika gärna bli 3-1 som 2-2. Det låg lite närmare till hands för det förstnämnda. BOW hade flyt med domsluten. Det kunde ha blivit straff för AN vid två tillfällen, dels för en hands och dels för en hård spark på benet. Domaren friade dock. Med 30 sekunder kvar hade både Hosenfeld och Olle Jeansson två bra skottlägen men bollen ville inte in. I matchens absolut sista sekunder låg bollen på BOW:s mållinje, i den stora vattenpölen. Tre fyra spelare sparkade vilt men det var den utmärkta målvakten Michael Eklund som både modigt, handlöst och offrande för laget kastade sig och tog bollen. Om resultatet går AN väg i den sista omgången kan dom vinna serien. Vilken uppryckning från de senaste åren.
MATCHENS LIRARE: MICHAEL EKLUND, BOW REKLAM.

Spoon SC – Eurosport  4–0
S. Kalle Schröder, Olle Källström, Ernesto Villalba, Hans Svelander.

Spoon SC gjorde en helgjuten insats när man besegrade jumbolaget Eurosport med klara 4-0. Därmed tog man ett stort kliv närmare en slutspelsplats. Första halvlek var fartfylld och bedrevs i ett ganska högt tempo. Spoon var det bättre laget den första kvarten men på grund av Eurosports målvakt Lennart Claessons storspel hade Spoon bara en 1-0 ledning efter ett mål inslaget av Kalle Schröder. Spelet var mycket vackert innan målet. Sista fem på halvleken hade Eurosport en bra period därför var det lite överraskande att Spoon gick från 1-0 till 3-0 i början på andra på bara tre minuter. 2-0 gjorde kämpen Olle Källström och 3-0 bokfördes på Ernesto Villalba efter en fin passning från planens bästa spelare Hans Svelander. Eurosport försökte få kontakt men Spoon var alltför stabila. För dagen duktiga Per Boström sköt ett fint skott som Peter Krokstrand styrde i stolpen och stolpen träffade även Johan Fröblom. Närmare så än ett mål kom laget inte. Istället avslutade Svelander matchen med att göra 4-0. Det luktar slutspel för Spoon medan Eurosport måste kryssa eller vinna och att de andra resultaten måste gå deras väg för att kontraktet skall bärgas. En spännande slutrunda väntar.
MATCHENS LIRARE: HANS SVELANDER, SPOON SC.