Serie A 11:e omgången 2004

Text & Rubrik – Spoon SC  2–0
T. David Schwieler, Sture Johansson.

Matchen mellan Text & Rubrik och Spoon SC hade en cupnerv över sig. Det var som en 8-delsfinal. Det vinnande laget gick till kvartsfinal. Det var uppgjort för en due-due match. Men Reklamseriespelare spelar aldrig uppgjorda matcher. Spoon inledde i stor stil och efter tio minuter var vi beredda att anteckna ett mål för de röda vid inte mindre än tre tillfällen. Vid det första hade Spoon en frispark på straffområdets linje. Olle Källström petade till Mikael Göransson som i sin tur fick iväg ett bra skott. En skymd Claes Looft såg bollen sent men gjorde en akrobatisk räddning och tippade bollen till hörna. Vid det andra sköt Göransson ett närskott som Looft räddade med ansiktet. Vid det tredje kämpade Kalle Schröder till sig ett friläge efter att ha vunnit tre närkamper i rad men närskottet räddades ytterligare en gång av den levande väggen Looft. T & R hade sin första målchans i den elfte minuten. Årsdebuterande David Schwieler nickade utanför i fint läge. Detta tände de gula och i anfallet efter kom man i en två mot en situation. Christian Carlsson spelade fram Schwieler som via en stolpen sköt 1-0. Det kanske inte var rättvist i detta läge av matchen och det måste kännas grymt för ett bra spelande Spoon. Resten av halvleken och resten av hela matchen var det ett härligt ställningskrig ute på plan. T & R hade hela 13 man i truppen vilket är glädjande för en arrangör. Kämpen Jacob ¨Jacke¨ Anderssons inlägg som gick i ribban var värt ett bättre öde i inledningen på andra. Med tio kvar nickade duktige Roger Tell efter en hörna men Jacke räddade på mållinjen. Minuterna tickade iväg och mot slutet satsade Spoon allt för en kvittering. T & R kontrade och i slutsekunderna fick Björn Schönbeck tag i bollen vid den högra hörnflaggan samt serverade Sture Johansson bollen. Sture satsade allt på rullande boll och 2-0 satt i nättaket. Sture log med hela ansiktet och snacka om formtopp. Tur att det inte fanns några dopingpoliser på plats. Ett spännande slutspel väntar för T & R. För Spoon är det väntans tider som gäller. Man har två poäng till godo på AGO Reklam (samt två plusmål) och Svea två poäng (samt fyra plusmål). Dessa möter IMG/TWI och Eurosport, som spelar för sin existens i Serie A. Vilken rysare det blir på fredag och måndag. Det är frågan om inte Per Olsson kommer att stå vid sidlinjen någon av dessa dagar.
MATCHENS LIRARE: CLAES LOOFT, TEXT & RUBRIK.
 

AGO Reklam – IMG/TWI  1–2
A. Fredrik Dahlin. I. Johan Apel, Andreas Gustafsson.

IMG/TWI inledde sin sejour i Serie A med sju sorger, åtta bedrövelser och fem förluster. Efter det har man gjort en heroisk höst och radat upp stormatcher på stormatcher. Idag besegrade man mot alla odds titelförsvararna AGO Reklam efter en riktig kämpamatch. Detta betyder att IMG säkrade nytt kontrakt till nästa säsong och kan med glädje se fram emot kvartsfinalen i cupen i nästa vecka. Den första halvleken var jämn. IMG hade lite lättare att skapa chanser. Under de första tio minuterna fick Kent Böschen göra tre bra räddningar. Därför kom det inte som en överraskning när Johan Apel bröt ett uppspel på mittplan och avancerade framåt innan han avslutade med att skjuta ett lågt hårt skott från 16 meter, som gick in i den vänstra burgaveln. Backen Apel har svarat för sex mål i år. AGO höjde sedan tempot och att Leif Göransson räddade Per Jonséns närnick efter en hörna var en gåta. Den gnälliga första halvleken följdes av en lika gnällig och onödigt tuff andra halvlek. Båda lagen var lika goda kålsupare. Som tur är så är det max en till två matcher per säsong som faller ur ramen för den trevliga Reklamserieandan. Märkligt nog är det alltid AGO Reklam som är den ena parten i sådana matcher. Andra halvlek var spelmässigt bra och redan i den första minuten har Michel Gordin en frispark, ribba ner. AGO ångar på och Fredrik Sträng slår en lång lyra som Jonsén nickar vidare till Fredrik Dahlin, som i sin tur nickar in kvitteringen till 1-1. AGO är nu på gång och matchen spelas i ett högt tempo där den böljar fram och tillbaka. I mitten på halvleken kommer AGO:s anstormning av sig lite när IMG kontrar och skapar två gyllene lägen. Först skjuter Michael Dabrowski ett bra skott men Böschen är med på noterna. Sedan har Mathias Dahlquist ett friläge men skottet går över. Spelet vänder och Stefan Fältén har ett bra läge men nicken går utanför. Vem som helst kan vinna. Med fyra minuter kvar av matchen så visar Thomas Endler att han kunnat bli en bra brottare i Grekisk-Romersk stil. Hans grepp på Andreas Gustafsson hade gett poäng i brottningsringen i OS. Gustafsson tar själv den solklara straffen och 2-1 är ett faktum. AGO forcerar frenetiskt de sista minuterna men IMG håller undan och skrällen är ett faktum. Nu måste AGO lita på att Eurosport slår Svea på måndag. Går inte det så får man förlita sig på cupen där man spelar semifinal.
MATCHENS LIRARE: LEIF GÖRANSSON, IMG/TWI.


BOW reklam – Tössinger & Co  4–5
B. David Nildén 2, Peter Kisfaludy, Hans Pettersson. T. Christian Gröning 3, Mathias Tauberman, Fredrik Persson.

Tössinger & Co går upp i serieledning med en match mer spelad. Man besegrade BOW reklam med 5-4 i ett underbart höstväder. Tössinger chocköppnade med att göra både 1-0 och 2-0 redan efter tre minuter. En av höstens absolut hetaste spelare, Christian Gröning, var målskytt vid bägge tillfällena. Vid det första dundrade han upp den i det närmsta krysset och det andra nickade han in. Tössinger var helt överlägsna ett tamt BOW men efter en kvart blev det lite match när Peter Kisfaludy reducerade. Tössinger ökade tempot och efter fem minuter in på andra så stod det 5-1 på anslagstavlan. Mathias Taubermans mål var en delikatess. Han bröt en dålig rensning utanför motståndarnas straffområdet och avancerade mot mål. Då kom en kroppsfint som vi inte trodde fanns i Taubermans skafferi. Direkt efter kom en kroppsfint till och till sist dundrade han upp bollen i nättaket. Där visade lagkaptenen klass och att det finns lite extra varianter att ta till i det kommande slutspelet. Fredrik Persson gjorde även han ett fint mål på halvvolley. Dagens prestation svarade dock Gröning för när han tog tag i bollen nere vid egen försvarszon och med minst en spelare hängande på ryggen tog han sina älgkliv och till sist var han framme vid målet och formligen dunkade in bollen i nättaket. En scout för div II hade tappat andan. Tössinger blev lite segersäkra var på BOW samtidigt började spela riktigt bra. Både Hans Pettersson och David Nildén såg till så att 5-1 blev 5-3 på två minuter. Helt plötsligt ändrade matchen karaktär och nu jagade BOW ytterligare mål. Chanser fanns och med nittio sekunder kvar sköt Nildén årets sista skott men det var en riktig stänkare i nättaket. Tössinger höll undan och till sist blev det här en rolig match. Det tyckte även Christian Bauer som var på plats civilklädd för att bevaka sin slutspelsposition.
MATCHENS LIRARE: MATHIAS TAUBERMAN, TÖSSINGER & CO.
 

Eurosport – Svea  4–4
E. Krister Eriksson 3, Andreas Fält. S. Martin Eisele, Christian Göransson, Jens Lundström, Mårten Forsell.

Matchen mellan Svea och Eurosport var veckans rysarmatch. Om Svea tog en poäng skulle det betyda slutspel för första gången på flera år. För Eurosports del var vinst det enda som gällde. Dessutom måste då Abby Norm slå Marknadstaktik. Annars åker laget ner i Premier League. Så var alltså förutsättningarna i dagens match där regnet föll från skyn men det var sydliga vindar och +10 grader. Svea fick en riktig drömstart. Martin Eisele drev upp bollen från sin vänsterbacksposition, skar in mot mitten och spelade vägg med Jens Lundström varpå Martin chipade väldigt snyggt in 1-0, tid 37 sekunder. Ett chockat Eurosport kom helt av sig men i mitten på halvleken arbetade man sig in i matchen och på kort tid skapade man tre bra chanser genom Frederic Pavlidis, Andreas Fält och Pavlidis igen. Magnus Wihlborg gjorde en riktigt bra räddning. Med tanke på detta kom Eurosports kvittering logiskt. Krister Eriksson nickade in en retur. Matchen var nervös, lite hafsig men gubbarna hade ett stort hjärta och det var oerhört spännande hela tiden. Snabbe Lennart Claesson hann före målvakten och lyfte bollen över honom. Christer Lepistu räddade dock bollen från att gå in någon meter från mållinjen. Sedan hade även Lundström ett fint läge. Svea hade tur med sekunderna i dagens holmgång och med endast tio sekunder kvar av den första halvleken så kom ledningsmålet. Christian Göransson var målskytten efter en framspelning från Mårten Forsell. I början på andra var Europsort med på noterna och Eriksson kvitterade ganska omgående. Men bara några minuter senare så blir Göransson både dragen i tröjan samt fälld och straffen var solklar. Lundström fick den äran och gjorde inget misstag och så var Svea i ledning igen. Just som man började tro på en Svea seger för att Eurosport hade svårt att skapa riktigt heta chanser på ett tag blixtrade matchen till igen och med nio kvar kunde Eriksson göra sitt tredje mål för dagen och matchens 3-3 mål. Nu fick Eurosport segervittring och Per Boström bröt igen samt sköt ett mycket bra skottskott i kryssribban och ut. I anfallet efter så har Fält ett bra avslut som Wihlborg avvärjer. Mitt i den anstormningen kontrar Svea där Forsell och Göransson står och passar till varandra utanför straffområdet. Till sist väljer Forsell att skjuta och bollen sitter i burgaveln till 4-3. Med fem minuter kvar tar alltså Svea ledningen för fjärde gången i denna match. Men Eurosport är på gång och matchens bästa spelare, Andreas Fält, jobbar som en galärslav och får tag i bollen samt spelar den till Eriksson, som skjuter men när han skall ta sin egen retur blir han omkullvräkt. Matchens andra straff är ett faktum men tre minuter kvar. Fält går fram och 4-4 är ett faktum. De sista minuterna blir spännande och Claesson får ett bra läge men vänsterskottet smiter precis utanför den högra stolpen, där var det nära. Till sist går slutsignalen och det blir 4-4. Vi gratulerar Svea till slutspelsplatsen samtidigt som vi lider med Eurosport.
MATCHENS LIRARE: KRISTER ERIKSSON, EUROSPORT.


Grand Sociedad – Slitz  1–4
G. Björn Ericsson. S. Rutger Lindquist 3, Mikael Persson.

Reklamserien säger ett stort GRATTIS till Slitz som blir seriesegrare i deras debutsäsong i Serie A. Vem hade trott det innan seriestart och vad var oddset på det? Laget har en härlig inställning, spelar bra och så har man haft lite flyt som ett bra lag skall ha. Dagens match inledde Grand Sociedad i stor stil och efter tio minuter hade man skaffat sig tre riktigt bra lägen. Göran Broberg träffade utsidan på stolpen, Andreas Krantz sköt en stenhård halvvolley som Niklas Hedberg gjorde en kanonräddning på och vid det tredje tillfället spelade Björn Ericsson bollen snett inåt bakåt och från straffområdets gräns sköt Magnus Tengzelius över. Slitz hade sitt första avslut i den tionde matchminuten när Naffe Younan sköt från vänsterkanten varpå bollen styrdes i den vänstra stolpens utsida och ut. Slitz fick då blodad tand och i anfallet efter hade Naffe ett liknande läge. Skottet/passningen styrdes in av Rutger Lindquist som dittills varit osynlig. Minuterna senare slarvar GS och helt plötsligt får Rulle bollen till skänks och så stod det 2-0. Sådant flyt har bara en serieledare och en skyttekung. Här har GS spelat lysande men så ligger man under med två mål. Matchen avgörs i början på andra. Först går 1.96 meter långe Mikael Persson upp på en hörna och hänger en meter över marken samt nickar snyggt in 3-0, en fin prestation av Persson. Av bara farten smäller Serie A:s skyttekung, Rulle, in även 4-0. Grattis till trofén Rutger Lindquist. Mathias Lind träffar ribban och nu spelar Slitz som en seriesegrare skall göra. GS reducerar till 1-4 genom Björn Ericsson och det målet var dom verkligen värda. Slitz vinner serien, är i kvartsfinal i cupen och så väntar ett spännande slutspel runt hörnet. Vilket år så här långt för Slitz. Grand Sociedad hänger kvar i år och har en semifinal i cupen att se fram emot.
MATCHENS LIRARE: MIKAEL PERSSON, SLITZ


MarknadsTaktik – Abby Norm  0-0

MarknadsTaktik och Abby Norm spelade en historisk match. Inte för att den slutade 0-0, det har det nämligen blivit några gånger under de senaste 20 åren. Men ingen 0-0 match har haft så många målchanser som denna. Det var fullt ös från första till sista minut i en frejdig och trevlig match. Det går inte att nämna alla chanser men vi gör en resumé på målchanser vi minns, minuten inom parantes. (1) Pelle Ericsson skott utanför från bra läge, (2) Danne Johansson spelar elegant bollen snett inåt bakåt till Joachim Ahlm som skjuter i det hörnet bollen kom ifrån men Michel Rydberg gör en av årets räddningar, (8) Mikael Brunell försöker göra självmål men Rydberg tippar med nöd och näppe bollen till hörna, (12) Markus Bergkvist är seriens offensivaste målvakt och gör ånyo en raid men det utmärkta skottet från 20 meter räddas av Rydberg nere vid stolproten, (15) Stefan Tengvall har öppet mål men bollen studsar till i skottögonblicket och går inte in eller så gjorde den det, (25) Peter Göthe prövar skottlyckan men Rydberg är med på noterna, (28) Brunell är fri men nu är det Bergkvist tur att briljera, (31) Johansson dundrar på men Rydberg reflexräddar, (32) Andreas Göthe tar ner bollen på bröstet och skjuter ett bra skott från halva plan men Rydberg är uppvärmd, (35) Janne Schiratzki har fritt skottläge men bollen går hårfint utanför, (36) Anders Knutsson gör ett sista desperat försök men seriens bästa målvakt var omutlig. AN kommer trea i serien och kan vara en outsider i slutspelet. MT får slicka såren och komma igen nästa år. Matchens lirare var inte svår att ta ut i denna match. Det var t.o.m. så att AN spelare vädjade om att prisa Michel Rydberg, som vi f.ö. hoppas skall spela en sista säsong.
MATCHENS LIRARE: MICHEL RYDBERG, MARKNADSTAKTIK.