Premier League 1:a omgången 2005

TV 4 – Starcom  1–1
Gunnar Gidefeldt. S. Johan Brandt.

Det blev delad pott i premiären mellan TV 4 och Starcom. Inledningen på matchen var helt jämn och de vassa målchanserna lyste med sin frånvaro. Efter halva halvleken så blixtrade TV 4 till ordentligt där både Marcus Skarphagen och Mattias Blomquist hade var sitt fint läge men målvakten Johan Pettersson var vaken och räddade sitt mål från påhälsning. Istället var det Starcom som tog ledningen efter en kvart när årets första målskytt, Johan Brandt påpassligt skarvade in bollen. Minuten senare var pigge Johan Gran nära att kvittera men bollen gick över från ett fint läge. I den andra halvleken försvarade sig Starcom föredömligt. Patrik Sandberg spelade längst bak och gjorde det med bravur och han orkade även med några giftiga djupledslöpningar. Nyförvärvet Johnnie Mellström kommer Starcom få stor nytta av. Han slet för två. Minuterna tickade iväg och frågan var om TV 4 skulle spräcka nollan och det gjorde dom också med fem kvar. Gunnar Gidefeldts skott (eller inspel) gick igenom allt folk inne i straffområdet och in invid stolpen. 1-1 får betraktas som ett rättvist slutresultat.
MATCHENS LIRARE: PATRIK SANDBERG, STARCOM.

CSKA McCann – Aftonbladet  2–5
C.
Simon Kamras, Kalle Widgren. A. Pontus Ogebjer, Sven-Anders Eriksson, Thomas Hanusek, Christoffer Strauss, Anders Larsson.

Aftonbladet fick en drömstart på den nya säsongen. Det var annars CSKA McCANN som började bäst och redan i den andra matchminuten kunde Simon Kamras se sitt inlägg dala in snyggt i det bortre krysset. Den 13 man starka truppen från CSKA invaggades då in i en falsk säkerhetskänsla, att detta gick ju lätt. För när AB satte gasen i botten efter baklängesmålet hängde inte motståndarna med. Det var intressant att se att Pontus Ogebjer, Thomas Hanusek och Christoffer Strauss vara så bra så tidigt på säsongen. Ogebjer kvitterade med ett stenhårt lågt skott med sträckt vrist. Snart 60-åriga Sven-Anders Eriksson stötte in 2-1 i nättaket från ett fritt läge, elegant framspelad av Strauss. Sedan fastställde Hanusek halvtidsresultatet 3-1. Kämpen Krister Svensson hade två gyllene lägen att både reducera och kvittera men skottet tog i överkanten av ribban och klacken smet decimetern utanför. Istället kontrade Bladet in 4-1 genom Strauss. Matchen kändes avgjord fast det återstod en kvart. CSKA chansade och anföll med mycket folk med hopp om en uppryckning. Kalle Widgren fick in en reducering efter en tilltrasslad situation och Niklas Angegård sköt stenhårt i stolpen men närmare kom man inte ty den gamla målvakten Anders Larsson rullade behärskat in segersiffrorna 5-2.
MATCHENS LIRARE: PONTUS OGEBJER, AFTONBLADET.

Clear Channel – Mediaedge: cia  4–3
C.
Jonas Jägerskog 2, Lars Åstrand, Pehr Dunger. M. Kalle Ekstam 2, Mathias Björklund.

Clear Channel hade marginalerna på sin sida och reste sig på nio. Efter en riktig kämpamatch lyckades man till och med vinna. Tempot var mördande inledningsvis och Mediaedge: cia såg ut som om dom gjort en riktig hel renovering över vintern. Redan i den tredje minuten kunde Kalle Ekstam göra 0-1 för cia. Minuten senare kunde dock CC kvittera genom Jonas Jägerskog som fick till en riktig strumprullare. Cia imponerade stort för stunden och halvlekens bästa spelare, Mathias Björklund kunde med en riktig kanon göra 1-2. En annan spelare som var mycket bra i den första halvleken var debutanten Eric Lundberg. Han var nära att öka på ledningen men skottet från död vinkel tog i ribban. Precis innan paus kunde Jägerskog kvittera för andra gången. Men för tredje gången tog cia ledningen. Åter igen var det pigge Ekstam som nickade elegant i ribban varpå han slog in sin egen retur. Matchen var nu helt jämn och böljade fram och tillbaka. Lasse Åström sköt med full kraft i stolpen och det gjorde även Ekstam. Ett 2-4 mål där hade nog varit dödsstöten. Cia har ju inte vunnit på över ett och ett halvt år. En förbannelse vilade över laget förra våren och man tappade i slutskedet vid flera tillfällen men idag tydde inget på en förlust. Men förbannelsen var inte bruten. Med fem kvar kvitterar till Åstrand till 3-3. Detta resultat hade varit ett logiskt slutresultat men som sagt, CC hade marginalerna på sin sida och Pehr Dunger slog in segermålet med fyra minuter kvar.
MATCHENS LIRARE: MATHIAS BJÖRKLUND, MEDIAEDGE: CIA.

Carat – Kanal 5  8–4
C. Per Boquist 4, Peter Arnesson 2, Andreas Malmfält 2. K. Daniel Cedercrona 2, Johan Gyllenpalm, Jonas Sevenius.

Matchen mellan Carat och Kanal 5 blev en riktig svängig vårpremiär med dussinet mål. Carat var helt överlägsna inledningsvis och på två minuter gick man från 0-0 till 3-0. Debutmålskytt blev skyttekungen Peter Arnesson när han nickade in bollen. Sedan spädde Andreas Malmfält på med två mål. Det ena var en snygg klack. Femman såg redan ut som ett slaget lag men Mikael Fagerlund vevade igång sitt lag med sin härliga inställning och Johan Gyllenpalm kunde lobba in reduceringen från halva plan. Arnesson satte dit 4-1 efter en kvart och på nytt såg matchen körd ut. Femman visade dock hög moral och Kalle Forsbeck gjorde några riktigt bra ingripanden i målet och med tio minuter kvar av matchen stod det hastigt och lustigt 4-3 på anslagstavlan. Daniel Cedecrona och Jonas Sevenius bokfördes för var sitt mål. Femman fick lite vittring men nu klev en mäktig spelare fram, en riktig gammaldags matchhjälte. En tränares drömspelare som kan och spelar på alla platser i laget. Mannen heter Per Boquist och gjorde hela fyra mål på tio minuter. Det sista var ett härligt volleyskott via stolpen. Matchen slöt 8-4. Cedercrona fick in ett mål till. Carat har nu fått en kanonstart och vi ser fram emot fortsättningen. Kanal 5 måste rycka upp sig försvarsmässigt. Fyra gjorda är ok.
MATCHENS LIRARE: PER BOQUIST, CARAT.

Lokaltidningen Mitt I – Hill & Knowlton  7–0
Peter Önnestam 3, Jonathan Piringer, Sven Riedel, Thomas Pagling, Johan Claesson.

Lokaltidningen Mitt I fick en drömstart på säsongen när man besegrade ojämna Hill & Knowlton. Inledningen på matchen var jämn men på sju minuter gick LMI från 0-0 till 4-0 efter det att man haft en 100% utdelning. Debutanten Jonathan Piringer slog till direkt efter hörna med ett mäktigt skott i nättaket. Sedan gjorde snabbe Peter Önnestam både 2-0 efter en nick på ett långt inspel från Thomas Pagling. Trean slog han in via stolpen. Det fjärde målet stötte Sven Riedel in. H & K var inte så dåliga som slutresultatet visade, man borde gjort både två och tre mål men så blev det inte. Istället ökade LMI på till hela 7-0. Önnestam blev tremålsskytt men med tio kvar var han tvungen att åka hem och avlösa barnvakten. Pagling och Johan Claesson blev även de målskyttar. LMI var serieledare i 45 minuter.
MATCHENS LIRARE: PETER ÖNNESTAM, LOKALTIDNINGEN MITT I.

AC Gear – Dagens Industri  8–0
Magnus Lindström 5, Tomas Persson, Mathias Lind, Magnus Frisk.

Årets enda nykomlig, AC Gear, gjorde succé redan i premiären mot ett nästan helt nytt Dagens Industri. Laget hade en perfekt medelålder och spelade lugnt, metodiskt och mycket klurigt. Mathias Lind var pådrivaren mentalt och Magnus Frisk var pådrivaren på mittfältet. Men oj vad fula Hawaii-kortbyxor han hade (eller var dom snygga). Gear gick fram till en ganska enkel 3-0 ledning i halvtid efter mål av Magnus Lindström, Tomas Persson och Lind. I den andra halvleken försökte DI flytta upp spelet. Både Kristofer Steneberg och Lars Nyqvist träffade stolpen med ett skott respektive nick. Något mål blev det inte. Istället kunde Lindström göra 4-0 och Frisk 5-0. Då gick proppen ur tunnan och vi fick se en debutant som blev femmålsskytt i form av Magnus Lindström. Det blev till sist 8-0.
MATCHENS LIRARE: MAGNUS LINDSTRÖM, AC GEAR.

Mediacom – FLT  1–1
Johan Karlsson. F. Claes Andberg.

Mediacom och FLT spelade en trevlig och välspelad match där lagen broderligt delade på poängen. Mediacom inledde piggast och fick en straff redan i den tredje minuten. Den förvaltade Johan Karlsson på bästa sätt. Resten av halvleken var fattig på heta målchanser. Henrik Jönsson var nära men nicken från nära håll gick över. Det var jämnt ute på plan men Mediacom hade lite lättare att vaska fram chanser. Alltid duktige Claes Andberg kunde sedan kvittera med ett påpassligt skott. Orken tröt sedan mer och mer på planens aktörer. Mediacom var klart närmast ett ledningsmål och sista tio träffade Karlsson, John Aleman och Joakim Franke virket.
MATCHENS LIRARE: JOHN ALEMAN, MEDIACOM

Eurosport – Expressen  2–9
Eu. Johan Fröblom, Torbjörn Sahlin. Ex. Kimmo Rolin 5, Martin Hamrin 3, Thomas Lundin.

Oj, oj och oj. Samtliga som infann sig på Hjorthagens IP fick bevittna ett Expressen vars spel påminde om Ryssarnas klapp klapp spel i slutet på 70- och i början på 80-talet. Efter fem minuter hade första halvleks stora kung, Martin Hamrin, gjort två mål. Efter tio spelade han fram en annan skyttekung i form av den gamla Hammarbyaren Thomas Lundin och så stod det 3-0. Cupmästarna från 2003 och de senaste årens Serie A lag Eurosport fick känna sig som statister. Duktige Johan Fröblom stack dock emellan och nickade snyggt in 1-3. Efter en kvart laddade Patrik Myrbäck stora kanonen men Ralf Bjurbo gjorde en äkta TV-räddning. På fyra minuter klev sedan nyförvärvet Kimmo Rolin in i handlingarna och hängde hela fyra strutar, vilken prestation. Med kvarten kvar av matchen ledde alltså Expressen med hela 7-1. Resten av matchen bjöds det på Hawaiispel och målchanserna duggade tätt för bägge lagen. Det hela slutade med en 9-2 seger för Expressen. Managern och den spelande lagkaptenen, Myrbäck, måste varit nöjd med nyförvärven, som gjorde hela nio mål tillsammans. De roligaste var att Expressen hade en medelålder på 38 år. För Eurosports del är det bara att glömma eländet. Visar Expressen upp dagens spel är dom ohotade i serien. Rolin blev femmålsskytt och Hamrin gjorde tre. Torbjörn Sahlin gjorde Eurosports mål i andra.
MATCHENS LIRARE: KIMMO ROLIN, EXPRESSEN.