Premier League 13:e omgången 2005

Expressen – AC Gear  1–1
E. Thomas Lundin. A. John Aleman.

Serieledarna Expressen har fått en mardrömsmotståndare, nämligen AC Gear. Expressen förlorade ju snöpligt cupmatchen efter straffar efter att ha dominerat matchen totalt. Idag blev det ett kryss men nu var matchen betydligt jämnare. Men det var  Expressen som stod för grannlåten inledningsvis och den evigt unge, 44-åriga Thomas Lundin dominerade planen. Lundin hade tre bra lägen under de första sju minuterna och gjorde också 1-0. Expressen tryckte sedan på för att även göra 2-0 men så blev det inte. Efter en kvart fick nyförvärvet från nedlagda Mediacom, John Aleman, bollen på mittcirkeln och avancerade fram några meter. Mitt i steget sköt han ett snabbt och överraskande skott som satt i gaveln. I och med det målet kom Gear med stormsteg in i matchen. Lundin hade sedan den första halvlekens sista chans men skottet gick över. Första tio minuterna på andra halvlek blev dramatiska. Spelet böljade fram och tillbaka och målchanserna duggade tätt för bägge lagen. Aleman gjorde en grym dragning nere vid kortlinjen samt serverade bollen till Magnus Helin som stod på straffpunkten och sköt ett direktskott men Niclas Fröberg gjorde en otrolig räddning. Spelet vände och Magnus Klint fick ett bra läge som inte resulterade. Spelet vände igen och Staffan Helin sköt strax utanför. Sedan nickade Kimmo Rolin över målvakten men bollen slogs bort på mållinjen. Spelet vände ytterligare en gång och dagens bästa spelare, Aleman, drog tre man innan han förpassade bollen i stolpen. Expressen var vid detta tillfälle av matchen illa ute men man tog sedan ut sina sista krafter och tryckte på rejält sista tio. Annars så trevliga, humoristiska och charmiga Expressen blev frustrerade över att målen uteblev så vissa spelare gnällde på allt och alla så den normala Reklamserie stämningen blev helt förstörd, skärpning! Visst var det någon straffsituation som det inte blåstes för. Matchen slutade i alla fall 1-1 och var spännande in i det sista.
MATCHENS LIRARE: JOHN ALEMAN, AC GEAR.

Starcom – Dagens Industri  2–0 (WO)

FLT – Eurosport  2–1
F. Mathias Aspvid, Jari Hållman. E. Dennis Andersson.

Snart är det dags för FLT att titulera sig höstens lag. Idag mot nästan svårast tänkbara motstånd i form av Eurosport tog FLT sin sjätte raka seger under hösten och man ståtar med den imponerande målskillnaden 17-4. FLT var pigga inledningsvis och överraskade Eurosport. Redan efter 90 sekunder tar Mathias Aspvid tag i bollen på mitten av planhalvan samt går åt höger och skjuter ett lurigt diagonalskott i mål, vilken drömstart i ¨Bronsmatchen¨. Spelet böljar sedan lite fram och tillbaka och Johan Fröblom skjuter över. FLT kontrar och Jari Hållman skjuter en retur från nära håll men Ralf Bjurbo räddar. Efter tio minuter får Johan Petersen tag i bollen och laddar stora kanonen från 20 meter. Det blir en drömträff och skottet tar i stolpe, stolpe och ut. Hållman slår påpassligt in 2-0 på returen. Med fem kvar av halvleken reducerar Dennis Andersson när han styr in Per Boströms låga frispark. I början på andra tar Eurosport över matchen och ett allt mer tröttnande FLT får inrikta på att försvara sig. Jarno Nieminen skjuter ett bra skott men Jonas Ringström är med på noterna. Ringström växer ut till en jätte i målet. Eurosport har en konstant press sista tio och laget skaffar sig en mängd hörnor och farliga inkast. Snabbe Daniel Wiklund har två giftiga kontringar men det blir inga fler mål för FLT del. Dagens sista chans har Andersson men nicken räddas av Ringström och FLT har vunnit ännu en match. Tyvärr fick domaren blåsa av matchen vid två tillfällen sista tio minuterna för att avstyra onödigt tjafs eftersom det uppstod gnäll från två tre spelare i varje lag. Det måste bli bättring från berörda.
MATCHENS LIRARE: JOHAN PETERSEN, FLT.

Carat – Mediacom  2-0 (WO)

Lokaltidningen Mitt I – CSKA McCANN  4–1

L. Peter Önnestam 3, Johan Claesson. C. Roberto Martorell.

Lokaltidningen Mitt I tog en fin skalp när man besegrade CSKA McCANN med klara 4-1. Det var lite dramatik bakom dom siffrorna. LMI inledde bäst och efter dussinet minuter hade man skaffat sig en 2-0 ledning efter två mål av Peter Önnestam där Thomas Pagling fint assisterade vid det andra målet. LMI var även nära att göra 3-0 vid flertalet gånger men Anders Strid var riktigt bra i målet. Istället fick CSKA en hörna i slutsekunderna och Magnus Engström slog den perfekt varpå Roberto Martorell stötte in reduceringen på volley, snyggt. CSKA fick nya krafter i pausen och spelet var nu jämnt och ett härligt ställningskrig bröt ut. Med tio minuter kvar fick CSKA en straff. Tyvärr missade kämpen Krister Svensson den. Sista tio minuterna började CSKA krokna och Önnestam och Pagling var igenom vid tre tillfällen men Strid stred tappert. Paglings lobb var värd ett bättre öde. Med fyra minuter kvar kom nådastöten och det var Johan Claesson som delade ut den. Önnestam passade dessutom på att bli tre målsskytt denna morgon.
MATCHENS LIRARE: ANDERS STRID, CSKA MCCANN.

Hill & Knowlton – Mediaedge: cia  4–1
H. Jussi Kontinen 2, Claes Lette, Hans-Olof Johansson. M. Kalle Ekstam.

Sådana här morgnar är det ett privilegium att få vara på Hjorthagens IP. Det var klarblå himmel, 7 plusgrader, jättesvaga sydliga vindar, daggen gjorde gruset brunt, mjukt och lite fuktigt. Solen sken genom en lätt dimma rent gudomligt på lövträden som visade upp hela färgskalan i sin prakt. Spelarna ångade och stämningen var på topp. Matchen var jämn inledningsvis mellan Hill & Knowlton och Mediaedge: cia. Första målchansen hade cia efter sex minuter. Det var Johan Högfeldt som slog en inspark som Martin Linder elegant tog ner på mittpunkten samt spelade fram Kalle Ekstam men Jonas Rodny räddade. Sedan hade Jussi Kontinen en fin chans men Högfeldt gjorde en akrobatisk räddning. Precis när vi skulle skriva in halvtidsresultatet 0-0 så gjorde Claes Lette påpassligt mål för H & K. Backen Pelle Westerberg dominerade från sin position med fin teknik och bra passningsspel. I den andra stod matchen och vägde och Ekstam hade två fina chanser. En efter ett bra inkast från Lindner men Rodny räddade närskottet och en efter en farlig frispark från straffområdets linje. Men med tio minuter kvar kontrade H & K och Kontinen gjorde ett förlösande mål. Han drev bollen över hela plan samt spelade vägg med Hans-Olof Johansson. Cia var värda ett mål och fick ett också när Kalle Ekstam rullade in 1-2 i gaveln. Cia flyttade nu upp mycket folk i anfallet i ivern att även kvittera. Detta var dock H & K morgon och på en minut avgjordes matchen när 2-1 blev 4-1 efter mål av Kontinen och Johansson, bra match gubbar.
MATCHENS LIRARE: JONAS RODNY, HILL & KNOWLTON.

Aftonbladet – Kanal 5  1–5

A. Pontus Ogebjer. K. Daniel Cedercrona 3, Manfred Aronsson, Johan Westman.

Kanal 5 har verkligen vaknat i säsongens elfte timme. Formen är på topp och idag besegrade man ännu ett topplag i form av Aftonbladet. Redan i inledningen på matchen vaskade K5 fram tre chanser där Manfred Aronssons bakåtnick utanför var den giftigaste. Bladet hade sitt första riktiga organiserade anfall i den sjunde minuten och bollen gick ut till Pontus Ogebjer som med sträckt vrist med aningen ytterskruv dunkade in bollen i nättaket, vilken träff. Femman tappade inte sugen för några minuter senare nickade Daniel Cedercrona in 1-1. Innan halvtid kom också 2-1 målet för Femman. Det var Manfred Aronsson som i friläge dundrade upp bollen i nättaket. Vi minns även Kalle Forsbecks kanon från 20 meter som strök stolpen. Även toppade Cedecrona hade en fin chans i slutet men efter två granna dragningar gick skottet över. I början på andra avgjordes matchen när Johan Westman satte dit 3-1. Sista tio ökade man t.o.m. på till 5-1 efter det att Cedercrona första lobbat in 4-1 och samme man gjorde med två minuter kvar sitt 22 mål för i år och därmed toppar han skytteligan. För tillfället skulle Johan Gyllenpalm och Cedercrona kunna prenumerera på matchens lirare titlar men dagens man var Manfred Aronsson som äntligen är tillbaka efter skadan.
MATCHENS LIRARE: MANFRED ARONSSON, KANAL 5.

TV 4 – Clear Channel  2–1
T. Anton Glanzelius, David Bogerius. C. Nicklas Deneo.

TV 4 och Clear Channel bjöd på ett jämnt ställningskrig. Efter mållösa första tio minuter slog matchens piggaste spelare till, nämligen Anton Glanzelius. Det var två gentlemän som avgjorde att det skulle bli mål. Glanzelius sköt ett skott från sidan och både målvakten Mårten Thorslund och backen Magnus Tornerhielm slängde sig på mållinjen och för domaren var det omöjligt att se om bollen var inne. Domaren blåste av och frågade helt enkelt de båda spelarna som då ärligt svarade att bollen var knappt inne, stort gubbar. Med 30 sekunder kvar av den första halvleken kom kvitteringen när Nicklas Deneo höll sig framme. Lyckan blev dock kortvarig för CC då David Bogerius gav sitt lag ledningen med 2-1 efter ett mäktigt skott som formligen ¨gick igenom¨ målvakten och in. Sista kvarten var helt öppen och jämn. Marcus Skarphagen var nära att öka på ledningen men det hela slutade med en vinst för ett bra spelande TV4.
MATCHENS LIRARE: ANTON GLANZELIUS, TV 4.