Serie A 1:a omgången 2005

Grand Sociedad – MarknadsTaktik  0–6
Mikael Örnliden, Mikael Brunell, Pelle Ericsson, Ulf Kramer, Stefan Tengvall, Freddy Hägglund.

Helt oväntat och utan förvarning sprang MarknadsTaktik ut på plan som kalvar på ett grönbete. Man lirade fullständigt skjortan av ett ringrostigt Grand Sociedad. På 22 minuter radade man upp hela sex enmålsskyttar i form av Mikael Örnliden (sträckt vrist med vänstern i nättaket), Mikael Brunell, Pelle Ericsson, Ulf Kramer, Stefan Tengvall och Freddy Hägglund. 6-0 och matchen var körd men vilket spel. Efterhand mattades MT samtidigt som GS började hitta rätt i sina positioner. Nyförvärvet Felix Engfeldt (mycket gammal skyttekung från Dagens Industri), Ulf Olofsson (stolpe), Magnus Tengzelius (stolpe), Andreas Krantz (ribba) och Thomas Wilbacher försökte förgäves plus några till men gubben Michel Rydberg var en levande vägg när lagkamraterna gjorde allt för att han inte skulle hålla nollan i premiären. Det gjorde han och MT kan se fram emot en trevlig säsong om man fortsätter så här. Johan Olsson gjorde en klart godkänd debut för sin nya klubb.
MATCHENS LIRARE: MICHEL RYDBERG, MARKNADSTAKTIK.

Svea – Slitz  0–6
Sl. Peter de Clairac 2, Roberth Westlund, Mathias Lind, Rutger Lindquist, Daniel Hesser.

Fjolårets seriesegrare Slitz startade även årets serie på bästa tänkbara sätt. Själva matchen startade Svea bäst. Det gamla radarparet Petter Wåhlén och Jens Lundström (snart två inventarier på Hjorthagens IP) hade två bra lägen men den bästa hade en några kilo lättare Rutger Lindquist, på en kontring, men bollen tog i ribban. I mitten på halvleken slog Jack Melcher Claesson en hörna som Roberth Westlund med akuratess nickade in i mål. Av bara farten sköt Mathias Lind även in 2-0. Andra halvlek inleddes med att Elias Eskilsson hade ett jätteläge till reducering men istället kontrade Peter de Clairac in 3-0 när hans inspel konstigt nog gick in i mål. Minuten senare spelade årets transfer, Daniel Hesser, fram sin gamla skyttekungsmotståndare Lindquist till 4-0. Matchen var då avgjord. Slitz spädde på med ytterligare två mål genom Hesser och de Clairac.
MATCHENS LIRARE: PETER DE CLAIRAC, SLITZ.

Digaloo – BOW reklam  1–5

D. Mats Carlsson. B. Bengt Jonevret 2, Christian Hosenfeld 2, Peter Kisfaludy.

Gubbarna i BOW reklam fick en drömstart på säsongen när man efter en äkta fem-etta besegrade nykomlingen i Serie A, Digaloo. Slutresultatet var dock alldeles för stort. Den första halvleken bjöds det på fin fotboll. Båda lagen vårdade bollen på ett föredömligt sätt och matchen var öppen och juste. Att det var BOW som gick till halvtidsvila med 1-0 efter mål av Peter Kisfaludy efter fint väggspel med Olle Jeansson var bara en tillfällighet. Det kunde lika gärna varit ombytta siffror men det nu 40-åriga målvaktslejonet Henrik Strömblad var vigare än någonsin och räddade många kluriga markskott utan att släppa returer. I den andra halvleken spelade BOW efter sina resurser konditionsmässigt. Man backade hem så där lite lagom samt kontrade blixtsnabbt. Digaloo gick in i fällan och tappade boll högt upp i plan. Just på en kontring gjorde BOW 2-0 när Kisfaludy spelade fram Bengt Jonevret, som i sin tur lättade upp bollen i taket. Digaloo tvingades än mer till offensiven varpå både 3-0 och 4-0 kom som ett brev på posten genom kvicksilvret Christian Hosenfeld. Kisfaludy var mycket påhittigt längst fram. Även Jonevret blev tvåmålsskytt. Digaloo spräckte nollan när Mats Carlsson presenterade sig. Skillnaden mellan Serie A och Premier League är att när man gör misstag straffas man direkt. Det är bara att komma igen.
MATCHENS LIRARE: HENRIK STRÖMBLAD, BOW REKLAM.

Tössinger & Co – AGO Reklam  5–3
T. Fredrik Dahlström 3, Stefan Alvén 2. A. Michel Gordin, Fredrik Sträng, Fredrik Dahlin.

Redan i den första omgången drabbade de senaste årens två dominanter i Reklamserien, de regerande mästarna Tössinger & Co och AGO Reklam, samman i en härlig duell. Matchen hade två helt skilda ansikten. AGO kunde retfullt enkelt ta ledningen med 1-0 redan i den tredje minuten genom Michel Gordin som slog in en retur. AGO var sedan det något bättre lagen under första halvlek. Kent Böschen gjorde visserligen någon reflexräddning men det var närmare 2-0 än 1-1. AGO brukar inte se så här pigga ut så tidigt på säsongen. I den andra halvleken blev matchbilden totalt förändrad. AGO tappade skärpan och det blev en svängig tillställning och Hawaii-spel. Detta passade Tössinger och Fredrik Dahlström spelade in bollen framför mål och det blev till sist ett självmål till 1-1. Minuterna senare gjorde Fredrik Sträng precis samma sak och så var AGO i ledning igen. I mitten på halvleken träffade Dahlström stolpen och där var 2-2 nära. AGO kontrade och Per Jonsén var helt fri. Skottet gick precis utanför och där var 3-1 nära. Så fortsatte det. Dahlström vände bort sin bevakare nere på kortlinjen och serverade bollen snett inåt bakåt till Stefan Alvén som kvitterade. Minuten senare slog Fredrik Dahlin en frispark från 20 meter och bollen gick igenom allt folk inne i straffområdet och in i mål. Därmed tog AGO ledningen för tredje gången. Ett tag såg det ut som om man skulle hålla hela vägen. Sedan hände en märklig sak. Alvén blev fälld, ungefär där det skulle varit en straffområdeslinje. Den direkta känslan var att det var precis innanför. Men det är bättre att fria än att fälla. Det blev ett kompensationsbeslut. Frispark och en tvåminutersutvisning. Eftersom det inte blev mål på frisparken eller på den efterföljande utvisningen blev det AGO som vann på den bedömningen. Med fyra minuter kvar hände något helt oväntat. AGO:s försvarsspel föll ihop som ett korthus och Tössinger gjorde mål på allt. 2-3 blev på tre minuter 5-3. Alvén fick stå omarkerad framför mål och kunde nicka in en hörna. Sedan avslutade vår formstarka Dahlström med att göra två mål. Vilken vändning! Tössinger njöt givetvis av segern medan AGO hade lättare att hålla sig för skratt.
MATCHENS LIRARE: STEFAN ALVÈN, TÖSSINGER & CO.

Spoon SC – Fotboll Direkt  4–2
S. Richard Hagenstam 2, Olle Källström, Pelle Bäckman. F. Andreas Gustafsson, Erik Sylvén.

Spoon SC inledde avvaktande men ju längre matchen led ju bättre blev Per Olssons gäng. Tvärtom var det för Fotboll Direkt. I mitten på första halvleken blixtrade matchen till ordentligt. Först dundrade Pelle Bäckman bollen i ribban varpå Olle Källström sköt returen i stolpen. Spelet vände och Johan Apel slog en väl avvägd crossboll till Andreas Gustafsson, som nu visade klass. AG tog ner bollen likt en Brassespelare samt klippte till på halvvolley med ett skott rätt upp i det bortre krysset. Den första omgångens överlägset snyggaste mål. Minuterna senare löper Olle Källström ännu en gång i djupet och nu bredsidar han behärskat in kvitteringen. Matchen var för tillfället mycket het och i den sista minuten på första gör målmaskinen Erik Sylvén 2-1 för FD. Spoon fick sista ordet för med tio sekunder kvar kvitterar Richard Hagenstam. Matchen stod sedan och vägde i andra men efter åtta minuter så prickskjuter Bäckman det högra krysset och för första gången i matchen var Spoon i ledning. FD försökte verkligen att nå en kvittering. Både Sylvén (snygg nick) och Mikael Klotz (skott) träffade överkanten på ribban. Med fem kvar avgjordes matchen när Hagenstam gjorde sitt andra mål. Båda dessa lag kommer troligtvis slåss vid slutspelsstrecket. FD var 14 spelare!
MATCHENS LIRARE: OLLE KÄLLSTRÖM, SPOON SC.

Text & Rubrik – Abby Norm  3–4
Tor Sundberg 3. A. Thomas Bodström 2, Dan Sahlin, Claes Blomquist.

Reklamseriens mest minnesvärda match från den första omgången gick nog mellan Abby Norm och Text & Rubrik Det var en trevlig, öppen och situationsrik fotboll i publikens smak. Efter en trevande inledning blev det bara bättre och bättre. Efter dussinet minuter kom Tor Sundberg fram men fick inte till skottet och Markus Bergkvist kunde rädda till hörna. Den nickades i stolpen av Björn Westberg. Bollen dansade på mållinjen men slogs till sist bort. Istället kunde centertanken Dan Sahlin göra 1-0 för AN efter försvarsslarv. Men bara minuten senare kvitterade Sundberg. Precis innan paus fick vi se ett historiskt mål. Den nu 51-årige Ravanelli-kopian Claes Blomquist fick tag i bollen framför mål och lättade in 2-1 målet för AN. Därmed slog Blomman in sitt 120 mål i Reklamserien och han har gjort mål i tre decennier i Reklamserien. I den andra halvleken böljade spelet fram och tillbaka. AN hade bollen mest men T & R kontringar var av högsta klass. Björn Schönbeck matade Sundberg med den ena smörpassningen efter den andra. Sundberg var som ung på nytt efter resan till Brasilien och han var äckligt bra. Trots sina 45 år flög han fram. Han dundrade in 2-2 med vänstern i flykten. Men på nytt tog AN ledningen. Dan Sahlin gjorde ett grymt förarbete nere vid kortlinjen samt serverade Thomas Bodström bollen efter en snett inåt bakom passning och pang så satt bollen där med vänstern. Sedan var det dags för Sundberg show igen. Först hade han en boll som räddades precis på mållinjen. Minuten senare sköt han stenhårt utanför det högra krysset. Kvitteringen kom till slut ändå och ytterligare en gång small det med vänstern i steget från Sundbergs fot. Resultatet 3-3 var ett resultat som var gångbart och rättvist. Minuterna tickade iväg. Med 25 sekunder kvar startade AN matchens sista anfall. Till sist hamnade bollen hos Bodström som drev bollen från vänsterkanten och snett framåt och precis utanför straffområdet dundrade han med akuratess bollen i mål. Domaren tittade på klockan som visade 19.51. Vilken skön seger för Abby Norm men vi led med Text & Rubrik. Båda lagens spel räcker långt i år.
MATCHENS LIRARE: TOR SUNDBERG, TEXT & RUBRIK.