Serie A 4:e omgången 2005

Digaloo – AGO Reklam  2–7
D. Jonas Andersson, Stefan Kårdelius. A. Per Apelgren 2, Fredrik Dahlin 2, Per Jonsén 2, Marcus Berg.

Efter tre raka förluster vände det för AGO Reklam. Men matchbilden kunde sett annorlunda ut om inte Kent Böschen gjort en strålande reflexräddning på Jonas Anderssons närskott redan i den första minuten. Istället kunde AGO kontra och Per Apelgren fick en långboll och gjorde en mycket bra prestation. Apel gjorde en grym nedtagning, fick till ett ryck som vi inte trodde han var mäktig till och till sist sköt han i steget en kanon i det bortre hörnet. AGO fick nu lite självförtroende. Man tog hem laget så där lite lagom och efter ganska jämna tio minuter började man få Digaloo i säcken. Man bröt deras anfall ganska lätt och så kom man i den ena kontringen efter den andra. Per Jonsén fick ett friläge men Niklas Ivarsson gjorde en bra räddning och i minuten senare träffade Jonsén överkanten på ribban. Sedan klev Fredrik Dahlin in i handlingarna och löpte i djupet som Glenn Strömberg brukade göra. Belöningen kom också och under de tre sista minuterna på den första halvleken så gjorde Dahlin två liknande mål från frilägen. Digaloo fick ett litet hopp när Andersson reducerade efter 15 sekunder i andra. Det hoppet släcktes definitivt när Apelgren rullade in Fredrik Strängs stolpretur till 4-1. Sista kvarten blev en öppen historia och Digaloos försvarsspel kan vi nog glömma så fort som möjligt. AGO gick ifrån till hela 7-2 efter det att Jonsén gjort två mål där den ena var en riktig kanon. Kämpen Marcus Berg vann två motlägg och gjorde även han ett mål. Duktige och intressanta nyförvärvet Stefan Kårdelius tröstmålade för Digaloo.
MATCHENS LIRARE: FREDRIK DAHLIN, AGO REKLAM.

Svea – Abby Norm  4–9
S. Jens Lundström 3, Martin Eisele. A. Niklas Heplinger 3, Jan Schiratzki 3, Peter Göthe, Joachim Ahlm, Kaj Eskelinen.

Abby Norm spelade ut hela sitt register när man ganska enkelt kunde spela ut gamla hederliga Svea. Den första halvlekens stora kung, Niklas Heplinger (f.d. Larsson) gjorde under de första tio minuterna tre mål. När han sedan passade fram Peter Göthe som nicklobbade in 4-0 efter en kvart var matchen så gått som körd. Svea hade två fina chanser men den vikarierande målvakten Kaj Eskelinen räddade Jens Lundströms skottförsök. Martin Eisele kunde i alla fall reducera innan paus. I den andra halvleken vek Svea ned sig oroväckande lätt varpå AN gick från 4-1 till 7-1 utan att förta sig. Med sju minuter kvar ledde AN med hela 9-2 och en TÖ (teknisk överlägsenhet) var nära. Svea visade då lite heder och kunde faktiskt hyfsa till siffrorna till 9-4. Lundström gjorde ett hattrick och det gjorde även Jan Schiratzki medan Joachim Ahlm och Eskelinen (fortfarande som målvakt) satte dit ett vardera.
MATCHENS LIRARE: NIKLAS HEPLINGER, ABBY NORM.

Slitz – Fotboll Direkt  1–0
S. Roberth Westlund.

Slitz och Fotboll Direkt bjöd upp till en mycket jämn, trevlig och juste match med en härlig stämning i det sagolikt underbara vackra vårvädret. Den första halvleken slutade mållös men det fanns lite målchanser att notera. Johan Apel hade en fin nick efter hörna. Roberth Westlund sköt en frispark som gick via Erik Sylvéns ben och stolpe till hörna. Michael Dabrowski fick till ett lurigt löst skott som räddades på mållinjen av Peter de Clairac (vad gjorde han där?). Till sist hade Jack Melcher Claesson en chans och skottet tog på en försvarare och ändrade riktning. Leif Göransson gjorde en halv Gordon Banks och vände i luften samt räddade målet för påhälsning. I den andra halvleken var spelet avvaktande och båda lagen var rädda att blotta sig varpå ett 0-0 resultat låg och väntade. Med tio kvar hade Naffe Younan ett fräsande skott från dålig vinkel i överkanten på ribban. Med sju kvar fick Slitz en frispark och från 20 meter borrade Westlund upp bollen exakt i krysset. FD spelare verkade inte ta skottet på allvar för Westlund hade ju spritt skotten tidigare under matchen som en vattenspridare. Men man skall aldrig räkna bort en gammal storskytt. FD fick nu kämpa i uppförsbacke och man tvingades på storoffensiven. Slitz stängde butiken med säkre Niklas Hedberg som sista utpost. Det var snarare så att Slitz var närmare 2-0 på en kontring än FD ett 1-1 mål. Både de Clairac och Johan Malmberg hade varsitt drömläge som dock Göransson avvärjde.
MATCHENS LIRARE: ROBERTH WESTLUND, SLITZ.

Tössinger & Co – Grand Sociedad  2–0
T. Fredrik Dahlström, Fredrik Persson.

Topplaget Tössinger & Co gjorde sin plikt och tog en arbetsseger över jumbon Grand Sociedad. Tössinger inledde med en press mot GS och målvakten Jakob Nilsson bokfördes för tre riktigt bra räddningar under de första sex sju minuterna. Men på Fredrik Dahlströms retur var han chanslös. GS kämpade berömvärt med Felix Engfeldt som säker libero. En bejublad comeback efter några års bortavaro fick vi även se när Anders Frigren sprang in på plan med matchvikten intakt. 20 sekunder in på den andra halvleken sköt Fredrik Persson ett skott som vi inte trodde han var mäktig till. Helt utan förvarning och som en blixt från en klar himmel smällde han in 2-0 i nättaket från 15 meter. Tössinger var det klart bättre laget och rullade riktigt bra och så länge trean inte kom var inte matchen körd. Med sju kvar brände dessutom Dahlström en straff, skottet tog i stolpen. Peter Carlsson höll nollan och matchen slöt 2-0.
MATCHENS LIRARE: JAKOB NILSSON, GRAND SOCIEDAD.

Text & Rubrik – MarknadsTaktik  4–2

T. Michael Engdahl 2, Tor Sundberg, Niklas Anbratt. M. Freddy Hägglund, Janne Rydberg.

Det var ett smart, tekniskt och bra spelande Text & Rubrik som tillfogade MarknadsTaktik dess första förlust för året. Efter en jämn inledning började MT tappa bollen alltför lätt varpå T & R kom i den ena anfallsvågen efter den andra. Björn Schönbeck sköt ett skott som Tor Sundberg var nära att styra in. Minuten senare var Patrik Raune nära men debuterande målvakten Tobias Dahlquist gjorde en fin räddning. Till sist kom 1-0 när Sundberg slog in en retur. T & R malde på och Michael Engdahl hade en nick som Dahlqvist elegant räddade. Sedan var det dags för 2-0 när Niklas Anbratt styrde in Engdahls vänsterskott. MT hade ingen het målchans under första halvleken och det såg inte bättre ut i början på andra. 3-0 kom som ett brev på posten och det var Engdahl som höll sig framme. Sundberg hade ett rykande skott men ytterligare en gång räddade Dahlquist. Även 4-0 kom efter ett fint förarbete av Schönbeck där tvåmålsskytten Engdahl var sist på bollen. MT kunde i alla fall reducera efter en halvtimme genom Freddy Hägglund, som styrde in Dick Carlssons skott. Nu fick MT lite blodad tand och med fem kvar reducerade Janne Rydberg även till 2-4. Närmare än så kom inte MT och T & R tog en övertygande seger i gentlemannamatchen.
MATCHENS LIRARE: BJÖRN SCHÖNBECK, TEXT & RUBRIK.

BOW reklam – Spoon SC  5–1
B. Hans Pettersson 2, David Nildén 2, Bengt Jonevret. S. Gustave Gaudras.

BOW reklam befäster sin serieledning när man tog sin fjärde raka seger. För andra gången i årets serie fick man dessutom till en riktig fem-etta. Idag fick man verkligen kämpa för fullpoängaren. Efter en jämn första kvart kunde Bengt Jonevret påpassligt utnyttja ett försvarsslarv hos Spoon SC varpå BOW fick det psykologiska första målet. Med minuten kvar av den första halvleken spelade David Nildén vägg med Thomas Nyström och Nildén sprang sig fri och med högern rullade han in 2-0. Det svängde friskt i inledningen på andra. Nildén hade en riktig kanon i ribban och Jonevret sköt utanför från ett fritt läge. Spoon vaskade även de fram två heta chanser men båda gångerna sköt Richard Hagenstam tätt utanför. Där i mellan kunde planens gigant Hans Pettersson göra 3-0 efter ett nytt försvarsslav från Spoons sida. Med tio kvar gjorde Nildén sitt andra mål för dagen efter ett skott från 25 meter. Michael Eklund var alert i målet och han har en positiv attityd samt berömmer sina lagkamrater vilket är viktigt. Han fick tyvärr inte hålla nollan för års debuterande Gustave ¨dirigenten¨ Gaudras styrde in en reducering innan mannen som sprang för två, HP, fastställde 5-1. BOW:s facit är 5-1, 6-1, 4-0 och 5-1 vilket är imponerande i Serie A. Spoon då, ja dom kan inte beskyllas för det här var en av deras bättre matcher precis. Man uppträdde definitivt inte som ett Serie A lag, kom igen.
MATCHENS LIRARE: DAVID NILDÈN, BOW REKLAM