Serie A 9:e omgången 2005

MarknadsTaktik – Abby Norm   6–4
M. Stefan Karlsson, Dick Carlsson, Freddy Hägglund, Pelle Ericsson, Mikael Brunell, Mikael Örnliden. A. Mattias Helgesson 3, Dan Sahlin.

MarknadsTaktik spelade drömfotboll en kvart och det räckte för att spräcka Reklamseriens sista förlustnolla. Efter en trevande start kom framförallt MT igång ordentligt och matchens första farliga situation uppstod när Pelle Ericsson sköt en hörna på en Abby Norm försvarare där bollen styrdes i stolpen. Inte förrän efter tio minuter hade AN sitt första avslut på mål men Danne Johanssons skott gick precis utanför. Resten av halvleken var MT:s. En mycket pigg Stefan Karlsson bröt ett uppspel på egen planhalva, avancerade fram 30 meter och sköt ett bra skott i gaveln till 1-0. Bara två minuter senare spelar veteranen Freddy Hägglund elegant fram Dick Carlsson som bara har att sätta dit foten till 2-0. Ytterligare tre minuter senare slår Mikael Brunell ett perfekt inlägg som Hägglund perfekt möter med huvudet och så var 3-0 ett faktum. Efter det händer något märkligt. En spelare från AN får en bristning i vaden vilket gör att AN får spela med en man mindre resten av matchen men då, helt plötsligt, börjar man spela en stor fotboll samtidigt som MT tror att saken är klar. Precis innan paus reducerar duktige Mattias Helgesson och i den andra halvleken böljar spelet fram och tillbaka och MT ser allt tröttare ut fast det borde vara AN som var det. Nu börjar dessutom Dan Sahlin vakna på allvar. Ingen kan hindra Ericsson från att göra 4-1 men trots att det återstår nio minuter känns det som om matchen inte sett sitt sista mål och AN är verkligen på gång. Hägglund är dessutom nära ett 5-1 mål men närskottet går utanför. Johansson skjuter sedan ett skott som Michel Rydberg styr i stolpen. Reduceringen till 2-4 kommer minuten senare genom planens kung Helgesson. Minuten senare ökar Brunell till 5-2 med sju kvar men ändå känns det inte kört. Sedan gör Sahlin en sak som bara han behärskar i hela Reklamserien när han släpper bollen mellan benen till Helgesson som kommer farande i högsta fart men Rydberg räddar friläget. Minuten senare skjuter Sahlin ett rungande skott i ribban så ekade ända bort till gasklockan. Planens bästa spelare, Helgesson, reducerar till 3-5 med tre kvar och med en kvar vänder Sahlin på en fem-öring och via stolpen gör han 4-5, vad var det vi sa om att matchen inte var över. AN satsar allt i ett sista anfall och målvakten avancerar med bollen över egen planhalva. MT bryter och då får Thony Andersson agera målvakt och han slänger sig raklång i luften samt boxar ut bollen. Det blev givetvis straff och den slog Mikael Örnliden in till slutresultatet 6-4. Men vilken holmgång vi fick se och det var nog tur att matchen inte varat i tio minuter till för då hade nog AN hunnit i fatt.
MATCHENS LIRARE: STEFAN KARLSSON, MARKNADSTAKTIK.

Grand Sociedad – Slitz   1–6
G. Jörgen Linqvist. S. Roberth Westlund 2, Rutger Lindquist 2, Naffe Younan, Mathias Lind.

Det här var en sådan där dag som vad än Slitz gjorde blev det mål. Och det här var en sådan där dag som vad än jumbolaget Grand Sociedad än gjorde blev det inte mål. I den sjätte minuten tog Roberth Westlund emot ett inkast 20 meter från mål. Först tog han ner bollen på bröstet och sedan sköt han på volley ett skott med Ralf Edström båge från VM-74. Bollen satt givetvis otagbart i nättaket. Efter det spelade GS verkligen inte som ett jumbolag och det har dom inte heller gjort i de senaste omgångarna. Planens bästa spelare, som så många gånger förr, Andreas Krantz var på strålande spelhumör tillsammans med hyperfarlige Björn Ericsson på topp. Övriga spelare slet berömvärt och Jörgen Lindqvist har verkligen hittat sin position i laget som ytterback, vilket bra huvudspel. Krantz slog en genialisk macka till Ericsson men Niklas Hedberg gjorde en snygg parad. Sedan sköt Krantz mot krysset men Hedberg låg som ett streck i luften och boxade ut bollen. Sedan slet Ericsson sig loss stark som en oxe men sköt utanför. Istället kontrade Slitz och Naffe Younan laddade vänstern från 20 meter och bollen for spikrakt upp i det högra krysset. Av bara farten sköt även Rutger Lindquist ett lurigt skott som slank in i gaveln och Slitz gick till halvtidsvila med en 3-0 ledning vilket var starkt men ett resultat som 2-2 hade mer visat en rättvis bild av matchen. Men det går ju ut på att göra mål. Redan efter 24 sekunder in på den andra halvleken utnyttjade Westlund ett försvarsslarv nere vid målet (vad gjorde han där) och sköt 4-0. Minuterna senare blev det även 5-0 genom Rulle och 6-0 genom Mathias Lind. Nu tyckte vi lite synd om GS men samtidigt måste vi beundra Slitz effektivitet. GS gav sig i alla fall inte utan dom ville spräcka nollan. Ericsson och Krantz skapade ytterligare tre gyllene lägen och nu beordrade domaren Hedberg köpa en lott senare på dagen men till sist kunde Lindqvist reducera till 1-6 men Hedberg borde köpa en lott ändå liksom hela laget.
MATCHENS LIRARE: ROBERTH WESTLUND, SLITZ.

Digaloo – Svea   1–6
D. Jonas Andersson. S. Jens Lundström 3, Mårten Forsell 2, Elias Eskilsson.

Svea lämnade definitivt nedflyttningsstrecket bakom sig tack vare en mycket meriterande 6-1 seger över Digaloo. Man kan till och med börja titta upp mot slutspelsstrecket med det här spelet. Hela laget slet givetvis berömvärt men den gamla firman Jens Lundström och Mårten Forsell hittade varandra som i fornstora dagar. Digaloo var riktigt bra den första kvarten och Jonas Andersson var ständigt farlig och hade tre giftiga avslut. Sista sju åtta minuterna på den första halvleken lyckades sedan Svea med allt, Forsell dundrade in 1-0 i gaveln, Lundström nickade in Forsells hörna till 2-0 och Forsell forcheckade in 3-0. I början på andra försökte Digaloo gå ikapp och en reducering var nära men Andersson frispark mot krysset plockades bokstavligen ner av jätten Magnus Wihlborg. Vi får nog mäta var den stora målvakten har i räckvidd mellan sina två utsträckte händer. Lundström har ju som bekant kommit igång med bravur efter sin sjukdom men idag såg vi ytterligare ett snäpp i rätt riktning både i steget, konditionen och framför allt i målskyttet. Han gjorde både 4-0 och 5-0. Till sist kunde i alla fall Andersson få in ett mål till 1-5 men Svea fick sista ordet när Elias Eskilsson förlängde Christer Perssons skott till 6-1.
MATCHENS LIRARE: JENS LUNDSTRÖM, SVEA.

Text & Rubrik – Spoon SC   7–3
T. Håkan Tranér, Roger Tell, Niklas Anbratt, Martin Berggren, Tor Sundberg, Sture Johansson, Alexander Rauscher. S. Mike Göransson 2, Marcus Hallberg.

Text & Rubrik tog sista chansen att nå en slutspelsplats efter att ha spelat totalfotboll mot Spoon SC. Laget rivstartade med ett skott i stolpen av Niklas Anbratt efter drömspel. Sedan fortsatte det men det var nära att Spoon tog ledningen när Kalle Schröder kom fri från halva plan. Kalle valde att dribbla målvakten Christian Carlsson som slängde sig efter bollen och styrde ut den till hörna varpå Kalle föll över målvakten. Det var en klar straffsituation men domaren valde att fria. Christian var ju på bollen först. Istället fortsatte T & R offensiv och Håkan Tranér gör inget misstag när läget kom. Minuten senare dundrar Roger Tell in 2-0 vid stolproten. T & R har ju lett med 2-0 förr och tappat men nu såg det stabilt ut. Tor Sundberg var nära att öka på till 3-0 efter en kvart men närskottet räddades av målvakten. Istället fick Spoon en liten billig indirekt frispark innanför straffområdet som plåster på såret för den eventuellt uteblivna straffen tidigare i matchen. Olle Källström passade bollen till Mike Göransson som reducerade till 1-2. Nu var T & R skärrat och Spoon var inne i matchen igen. Men detta var T & R:s dag. Precis innan halvtid kom 3-1 via Anbratt efter ett skott i krysset och i början på andra avgjordes matchen per omgående. Först nätade Martin Berggren till 4-1 och i den fjärde minuten kom även 5-1 genom Sundberg. När klockan visade på sju minuter kom Sture Johansson fri och han var iskall och tog det lugnt samt gjorde en på 1000 lobb i mål inför vilt jublande lagkamrater. Sedan sprang Sture i van stil med armarna i skyn mot fotografen varpå blixtrarna smattrade. När sedan Alexander Rauscher gjorde 7-1 efter en halvtimme så hade T & R radad upp hela sju olika målskyttar, starkt. Siffrorna var givetvis något för stora och Spoon ville rädda sitt anseende. Laget gjorde också en vacker avslutning. Källström dundrade bollen i stolpen innan både Göransson och Marcus Hallberg avslutade med ett oerhört vackert klacka in 2-7 och 3-7 på identiskt sätt. Detta var en härlig offensiv match i publiken smak. Det skall bli kul att följa T & R jakt på en slutspelsplats.
MATCHENS LIRARE: STURE JOHANSSON, TEXT & RUBRIK.

AGO Reklam – Fotboll Direkt  3–3
A. Per Jonsén, Fredrik Dahlin, Marcus Berg. F. Erik Sylvén 2, Andreas Gustafsson.

Matchen mellan Fotboll Direkt på sjätte plats i tabellen på åtta poäng precis ovanför strecket mot AGO Reklam på sjunde plats i tabellen på likaså åtta poäng och under strecket var verkligen en fight om en slutspelsplats. Trots den viktiga matchen bjöds det på bra, underhållande och framför allt en spännande match i publikens smak. Det började med att formstarka AGO hade bollen i tre minuter varpå FD kontrade och Erik Sylvén gjorde 1-0. Känner ni igen scenariot. Det fortsatte med att AGO hade bollen till den sjunde minuten varpå Sylvén träffade stolpen. Den efterföljande hörnan slogs och Janne Skogsberg fick tag på bollen men skottet tog i samma stolpe. AGO fortsatte att trycka på varpå Sylvén kom ensam mot två försvarare. Han dribblade bort den ena och utmanade den andra. Precis i steget avlossade han en tåpaj efter marken som gick i den bortre stolpen samt i den andra stolpen och in till 2-0. Man kan inte sluta beundra Fotboll Direkt. Laget har den klaraste spelidén av samtliga lag i Reklamserien. En bra målvakt, ett oerhört stabilt försvarsspel, en riktig lirare som löper sönder alla mittfält i form av Andreas Gustafsson samt demonen Erik Sylvén med de magiska fötterna på topp. AGO spelar en fin fotboll och gubbarna är koncentrerade men ändå stod det 0-2 i baken. Innan paus fick dom dock in ett viktigt reduceringsmål. Fredrik Dahlin kastar ett inkast som den duktiga bollmottagaren Elias Karroum skarvar bakåt till Per Jonsén som rakar in 1-2. I början på andra jagar AGO frenetiskt en kvittering men efter tio minuter kontrar FD och Sylvén dribblar av tre fyra man stillastående innanför straffområdet. Sedan serverar han bollen till Gustafsson, som tar emot den samt drar målvakten samt lättar in 3-1. Ett av de grymmaste målen hittills i årets serie är ett faktum. AGO ger givetvis inte upp och minuten senare händer en situation som är avgörande. Sylvén kontrar men väljer att dribbla istället för att skjuta, han drar en men fastnar på den andra varpå AGO kontrar och Karroum och Dahlin spelar vägg där den sistnämnda gör 2-3 istället för 4-1. Minuterna senare nickar Karroum i utsidan av stolpen. Med tre kvar får sedan Marcus Berg en riktig drömträff från 16-17 meter och bollen går rakt upp i vänstra krysset till otroliga 3-3, vilken match. Med en och en halv minut kvar träffar även Jonsén utsidan av stolpen, vilken rysare. Som alla vet så är hårt och fult spel samt tjafs mellan spelarna i de olika lagen nästan utdött i Reklamserien. Det är bl.a. därför den är så populär och kallas gentlemannaserien. Under sista minuten börjar två spelare lindrigt tjafsa med varandra och en tredje spelare lägger sig i vilket aldrig är bra. Det uppstår lite oreda för några sekunder och i stället för att visa ut tre spelare blåser domaren av 40 sekunder för tidigt. Men denna match skall kommas ihåg som en underbar fotbollsmatch och bådas slutspelsdrömmar lever fortfarande. AGO ser mycket stabila ut och dagens resning sista tio var stark. FD kan man aldrig räkna ut, fortsättning följer.
MATCHENS LIRARE: ERIK SYLVÈN, FOTBOLL DIREKT.

BOW reklam – Tössinger  1–5
B. Christian Hosenfeld. T. Fredrik Dahlström 2, Stefan Alvén, Robert Westerberg, Stefan Jansson.

Efter fyra månader som serieledare fick BOW reklam kliva av tronen. Nya serieledare blev nu dagens motståndare Tössinger & Co. Redan från start såg man att Tössinger skulle bli svårslagna denna varma men lätt regniga morgon. Vikarierande målvakten Michael Eklund gjorde några svettiga räddningar inledningsvis och höll kvar BOW i matchen. Han hade änglavakt när Fredrik Dahlström träffade stolpen. Dala tog revansch några minuter senare. Först blev han nedriven och tog själv straffen och gjorde 1-0. Det var match en kvart till men i slutet på halvleken gick Tössinger från 1-0 till 3-0 efter mål av Stefan Alvén och Robert Westerberg, ja ni läste rätt. Robban kan även göra mål i serien och inte bara i cupen. När sedan Tössinger enkelt kunde göra både 4-0 och 5-0 efter fyra minuter in på andra fruktade vi för ett ras. BOW tog sig dock i kragen den sista kvarten och kom igen med besked samt radade upp målchanser. Laget borde ha gjort tre fyra mål men det blev till sist bara ett genom Christian Hosenfeld. Peter Carlsson storspelade i målet och var riktigt bra. Bengt Wicksell gjorde årsdebut och är därmed seriens äldsta spelare med sina 65 år som han fyller den 5 november. BOW hade rekordet för insläppta mål under en säsong i Serie A i sikte men det rök nu. Man hade ju bara släppt fem mål på de tidigare åtta matcherna men nu fördubblades det. Tössinger är heta.
MATCHENS LIRARE: PETER CARLSSON, TÖSSINGER (visar man att man vill bli ML kan man också bli det)