Premier League 1:a omgången 2008

FC Talentum – Mediaedge: cia  0–9
Kalle Ekstam 3, Joel Nyrén 2, Petter Träff 2, Thomas Krywult 2

Så var det äntligen dags för en rekordtidig premiär i den ¨nya Reklamserien¨. Först på plats på succéplanen Skytteholms IP:s konstgräs, var Mikael Fristedt från Aftonbladet (06.10). Det var bara det att han skulle spela på måndag, snacka om att vara laddad. Apropå laddade, så var verkligen Mediaedge: cia det. Vissa av spelarna hade ¨hemmaplan¨. Det var väl egentligen bara match i en kvart. Den historiska målskytten hette Kalle Ekstam, som gjorde premiärmålet med en hård bredsida i nättaket. Med fyra minuter kvar till halvtid klev matchhjälten Joel Nyrén fram. Först bröt han ett uppspel på halva plan samt avancerade fram och med vänstern dundrade han in 2-0. I anfallet efter sköt Nyrén med vänster utsida in 3-0 och minuten senare spelade Nyrén fram Petter (med det perfekta fotbollsefternamnet) Träff, som i sin tur iskallt rullade in 4-0. Matchen var givetvis körd och den andra halvleken blev en transportsträcka, Cia vann med hela 9-0. FC Talentum hade hela 13 spelare på plats, vilket var kul men man tappade positionerna ju längre matchen led. Laget var helt klart värda både ett och två mål. Christoffer Sahlin hade ett kanonskott i ribban och Linus Erkhammar hade två kanonlägen men då gjorde Kristian ¨nollan¨ Kurki två kanonräddningar. Ekstam blev tremålsskytt och Nyrén, Träff och Thomas Krywult (dessutom två i stolpen) blev alla tvåmålsskyttar.
MATCHENS LIRARE: JOEL NYRÈN, MEDIAEDGE: CIA.

Zakrisson – Sifo Media  8–0
Z. Alexander Kloow 4, Mathias Zakrisson 2, Christopher Granath, Göran Lindberg.

Matchen mellan Zakrisson och Sifo Media blev även den en storseger för det ena laget, nämligen Zakrisson. Den första halvleken var relativt jämn och endast ett mål föll och det svarade fyramålsskytten Alexander Kloow för. SM hängde som sagt med bra under de första 20 minuterna och Stefan Svanfeldt är ju alltid giftig. Han var nära att kvittera men den vikarierande målvakten Magnus Helin gjorde en fin fotparad. I början på andra gick Zakrisson från 1-0 till 4-0 inom loppet av tre minuter och sedan dog SF fullständigt. Siffrorna stannade vid 8-0. I vanliga fall står ju Mathias Zakrisson i mål men idag var han en haltande utespelare mot slutet och krönte matchen med två mål varav det ena på en fin nickretur. Christopher Granath och Göran Lindberg svarade för varsitt mål men bäst på plan var Fredrik Alvarado.
MATCHENS LIRARE: MATHIAS ZAKRISSON, ZAKRISSON.

MSN – Land & Rike  1–5
Magnus Håkansson. L. Pehr Dunger 3, Kristoffer Wilén, Henrik Mellberg.

Land & Rike inledde säsongen i stor stil och man fick åka till jobbet efter en äkta fem-etta. I mitten på den första halvleken presenterade sig nyförvärvet Pehr Dunger när han efter en fin bollmottagning och ett perfekt avslut gjorde 1-0. ¨Hemma spelaren¨ Max Eriksson skall hedras för en fin målgivande passning. I anfallet efter spelade Dunger fram Kristoffer Willén till 2-0. MSN bjöd på bra motstånd anförda av matchens bästa spelare, Magnus Håkansson. Laget var flera klasser bättre än vid samma tidpunkt förra året. De båda duktiga målvakterna Jonas Ringström och Anders Uhlin tog var sitt friläge. I inledningen av den andra halvleken kämpade Henrik Mellberg till sig 3-0 och därmed kändes matchen klar. Dunger blev till sist tremålsskytt. MSN fick med sig ett rättmätigt tröstmål när Håkanssons frisparksinlägg gick i mål via en försvarare. Vi hissar varningsflagg för L & R samt en liten varning för MSN.
MATCHENS LIRARE: PEHR DUNGER, LAND & RIKE.

Lokaltidningen Mitt i – IDG  6–1
Patric Jacobsson 4, Mikael Malm, Peter Leijonspjuth. I. Simon Bendelin

¨Nya Lokaltidningen Mitt i¨ chockade alla när man likt kalvar på grönbete flög fram på planen. Mest överraskade man nog IDG som knappt kom ur egen zon den första kvarten. Under den tiden gjorde Patric Jacobsson 1-0 och Mikael Malm 2-0. Laget träffade även ribban en gång genom Kalle Melin och stolpen två gånger efter skott av Peter Leijonspjuth och Jacobsson. I slutet på första och i den andra halvleken började till sist Peter Hedengran komma igång samt servera sina lagkompisar men närmare än ett stolpskott kom han inte. I stället ökade LMI på till både 3-0, 4-0 och otroliga 5-0, ja ni läste rätt. Jacobsson såg verkligen ut att trivas och bokfördes för fyra mål. Duktiga Leijonspjuth fick till sist bli målskytt. IDG spräckte i alla fall nollan när Simon Bendelin nickade in bollen i slutminuten.
MATCHENS LIRARE: PATRIC JACOBSSON, LOKALTIDNINGEN MITT I.

FC Viasat Sport – Aftonbladet  3–3
F. Thomas Kingdahl, Per Tellander, Johan Ringberger. A. Mikael Samuelsson 2, Pontus Ogebjer

Av spelet att döma så kommer dagens två aktörer Aftonbladet och den pigga och intressanta nykomlingen FC Viasat Sport vara med i toppen. Matchen bedrevs i ett högt tempo med stundtals bra passningsspel. Efter en kvart kom också det första målet och det var inte vilket mål som helst. Beckenbauer kopian Thomas Kingdahl bröt fram och gick på skott nästan från halva plan. Bollen gick klockrent i stolpen varpå bollen kom rullande tillbaka mot Kingdahl som sköt direkt från 20 meter och bollen satt uppe i vänstra krysset, vilken projektil. Ja vi kanske redan har sett årets mål i Reklamserien 2008. Matchen stod och vägde i inledningen på andra men det var märkbart var svårt AB hade att skapa bra målchanser. Så när Per Tellander skarvade in 2-0 för VS med kvarten kvar så kändes det som ett segermål. När dessutom Johan Ringberger sköt 3-0 efter en flygande kontring med åtta kvar så var det spiken, trodde alla. Med fem kvar flyttade AB upp folk och började chansa lite. Det gav resultat direkt och Mikael Samuelsson kunde reducera till 1-3. Två minuter senare gjorde Pontus Ogebjer 2-3 och helt plötsligt var ett tröttkört VS illa ute. I anfallet efter slog Ogebjer ett fint inlägg och gamlingen Samuelsson hängde liksom kvar i luften samt nickade in 3-3, vilken vändning. Båda lagen hade dessutom varsin chans i slutminuten men matchen slöt 3-3. Detta var god fotbollsunderhållning, speciellt mot slutet. Kalle Mellberg var en bra målvakt som höll nollan en bra bit in i matchen.
MATCHENS LIRARE: THOMAS KINGDAHL, FC VIASAT SPORT.

Svea – Kanal 5  0–1
K. Per Hedberg.

Kanal 5 hälsade fjolårets Serie A lag Svea välkomna till Premier League med att ta båda poängen i denna premiär. K5 tog tag i taktpinnen direkt men Svea försvarade sig bra med den säkra sista utposten, Magnus Källman. Trots ett övertag från K5 stod det 0-0 i halvtid och fortfarande 0-0 efter en halvtimme. Mot slutet pressade Femman på ordentligt och Källman gjorde den ena kanonräddningen efter den andra. Per Hedberg sköt men Källman tippade liggande raklång i luften bollen i stolpen och Fabian Cooper träffade ribban. Till sist kom ett rättvist 1-0 mål med sex minuter kvar genom kämpen Hedberg. Femman premiär vann men i Mattias Björklund hade Svea ett fint nyförvärv. Denna match kom inte upp i några högre poäng spelmässigt men vi vet att båda lagen kan bättre.
MATCHENS LIRARE: MAGNUS KÄLLMAN, SVEA.

TV 4 – Starcom  3–1
Marcus Skarphagen 2, Andreas Nyman. S. Joakim Reuszner.

Starcom har gjort en otrolig ansiktslyftning under vintern och dök upp med hela 14 spelare. Laget var verkligen en färgklick med sina oranga tröjor. Laget tog också ledningen i den fjärde minuten genom Joakim Reuszner. TV 4 kvitterade omgående efter en fin frisparksvariant. Henrik Berndtson slog bollen till Marcus Skarphagen, som i sin tur nickade ner bollen till Andreas Nyman som rakade in bollen till 1-1. Fyran blev bättre ju längre matchen led men Johan Pettersson i målet var säkerheten själv. Allt efter hand tappade Starcom lite i sina positioner vilket Fyran utnyttjade. Skarphagen gav sitt lag ledningen i början på andra och efter en halvtimme kunde lagkaptenen Skarphagen även slå in 3-1 efter en fin passning från planens bästa spelare Robert Björk. Det hela slutade 3-1 till TV 4.
MATCHENS LIRARE: MARCUS SKARPHAGEN, TV 4.

Eurosport – FC Seasons  3–4
E. Johan Fröblom 3. F. Marcus Hallberg 2, Richard Hagenstam 2.

Inledningen på matchen mellan Eurosport och FC Seasons var helt jämn. Därför var det lite överraskande att det stod 3-0 på anslagstavlan till Eurosport redan efter nio minuter. Laget hade nämligen full utdelning och tremålsskytten Johan Fröblom var verkligen mister 100%. Jari Kohonen kastade ett långt inkast till Fröblom, som helt omarkerad stod lite närmare än straffpunkten och på volley dundrade han in 1-0. Vid 3-0 såg det ungefär likadant med Kohonen som kastade ett långt inkast till Fröblom som gjorde mål. Det andra målet var snyggast. Fröblom vände bort en spelare nere vid vänstra hörnflaggan och sköt ett bra skott från ganska dålig vinkel rakt upp i det bortre krysset. Ett lite chockat Seasons gav inte upp och i slutet på första kom ett mycket psykologiskt reduceringsmål genom oerhört pigge Marcus Hallberg. Undrar om han kört extra i vinter. I början på andra reducerade Hallberg till 2-3 och nu var det verkligen match igen. Seasons blev bara bättre och bättre ju längre matchen led medan Eurosport slocknade totalt. Man orkade inte ens anfalla. Richard Hagenstam träffade stolpen men med sex minuter till full tid kom till sist en rättvis kvittering genom just Hagenstam. Båda lagen var väl relativt nöjda med ett kryss i slutminuterna men Seasons hade fortfarande tag i taktpinnen. Det lutade åt delad pott men Seasons gick till ett sista anfall och på det gjorde Hagenstam otroliga 4-3. Bittert för Eurosport att tappa en 3-0 ledning men riktigt skönt för Seasons att slå till med en mirakelvändning i premiären. Nu blir nog sjuka Per Olsson glad när han får höra detta.
MATCHENS LIRARE: JOHAN FRÖBLOM, EUROSPORT.