Premier League 12:e omgången 2008


IDG – Land & Rike  2–9
I.
Dennis Lodin, Magnus Andersson. L. Andreas Lifbom 5, Pehr Dunger 3, Henrik Mellberg.

Land & Rike är ruggigt starka just nu där anfallsduon Andreas Lifbom och Pehr Dunger går för tillfället inte att stoppa. Hela laget spelar bra och direkt från start i dagens match mot annars så höststarka IDG satte man högsta fart. Man gick fram till en 3-0 ledning i paus och hade inte bl.a. Peter Hedengran och Björn Jansson spelat så bra hade siffrorna varit större. I inledningen på den andra halvleken reducerade IDG till 1-3 och målskytten hette Dennis Lodin, vem annars. Han blev fint framspelad av Magnus Andersson. Sedan hade Lifbom en egen liten show när han på åtta minuter gjorde fyra mål så att 3-1 blev till 7-1. Till sist slutade matchen 9-2 och IDG höll undan för tvåsiffrigt. Antingen vinner IDG eller så förlorar man stort, det verkar vara mottot för dem i höst. Andersson gjorde det andra målet. L & R går upp i serieledning med en match mer spelad och Lifbom (fem mål) och Dunger (tre mål + ett ribbskott) svarade alltså för hela åtta mål tillsammans. L & R har alla möjliga sorters spelare i sitt lag. En greve, en adlig i form av Magnus Tornerhielm och en som har pondus som en kung (Johan Petersen) samt lite ¨bönder och annat skit¨. Allt detta i en härlig mix gör detta till ett vinnargäng, än så länge! Tornerhielm var mycket bra idag, speciellt i den första. Nu har han kondis också för så har det inte alltid varit, minns hans första Reklamseriematch, pust! Henrik Mellberg gjorde även han en strut.
MATCHENS LIRARE: MAGNUS TORNERHIELM, LAND & RIKE.


Svea – FC Talentum  2–8
S. Jesper Strömberg 2. F. Christoffer Sahlin 5, Robert Jansson, Linus Erkhammar, Malcolm Svensson

Helt plötsligt lyckades FC Talentum med allt och Christoffer Sahlin firade lilla julafton. Man startade matchen i rasande fart och man formligen parkerade på Sveas planhalva de första tre minuterna. Under den tiden fick man också med sig en 1-0 ledning när Robert Jansson gjorde sitt första mål för i år via en försvarare så att bollen retfullt enkelt rullade in. Talentum var inte nöjda med det och några minuter senare sköt Linus Erkhammar 2-0 med ett bra skott från 15-16 meter. Efterhand vaknade i alla fall Svea till liv och resten av halvleken var relativt jämn. Thomas Svensson träffade stolpen innan vi fick se tre mål inom loppet av en minut, den sista av de första 20 minuterna. Sahlin gjorde 3-0 lite turligt via en försvarare, igen. Jesper Strömberg reducerade innan Sahlin fastställde halvtidsresultatet 4-1. Svea var lite på gång och Strömberg reducerade ytterligare en gång till 2-4 direkt i inledningen på den andra halvleken. Under den sista kvarten förde Svea spelet och hade en mängd målchanser men i dag spelade Talentum ett stabilt försvarsspel, kontrade effektivt och hade en bra utdelning på avsluten. Svårare är det egentligen inte. Svea var värda ett 3-4 mål men istället kontrade Talentum in både 5-2 och 6-2. I slutet på matchen kom även 7-2 och 8-2. Talentum vann verkligen rättvist men siffrorna var alltför stora med tanke på spelet ute på plan. Svea hade en mellandag idag. Sahlin gjorde hela fem mål, tre assist och hade ett skott i stolpen. Det är inte dåligt. Malcolm Svensson gjorde ett mål, kul.
MATCHENS LIRARE: CHRISTOFFER SAHLIN, FC TALENTUM.


TV 4 – Sifo Media  7–1
T.
Marcus Skarphagen 2, Jens Carlgren, Andreas Nyman, Robert Björk, Robin Trygg, Emil Hallström. S. Håkan Ruste

Efter några darriga matcher, med 2008 års TV 4 mått mätt, så spelade laget verkligen som en serieledare i dagens match. Man visade upp en klang och jubelföreställning under den första kvarten samt under en period i början på den andra halvleken. Efter tre minuter spelade Marcus Skarphagen fram Jens Carlgren, som har en vana att göra mål för tillfället, till 1-0. Minuten senare börjar Robin Trygg show. Han hamnade nere vid den högra hörnflaggen och väl där vände han på en femöring, slog en grym tunnel på en försvarare och avancerade mot mål samt serverade Skarphagen bollen på ett silverfat, 2-0. Sedan träffade Trygg stolpen och i anfallet efter kom han fri, fintade ner målvakten samt bjöd publiken på en härlig lobb men bollen hamnade på hängtaket ovanför ribban. TV 4 ångade vidare och Carlgren spelade fram Andreas Nyman till 3-0 och sedan gjorde tekniske Robert Björk 4-0. Ett chockat Sifo Media hämtade sig till sist och innan halvtidsvilan fick allroundspelaren Erik Blomkvist ett friläge men Alexander Bernhard reflexräddade. Det blev hörna och bollen slog in mot mål och hamnade till sist hos Håkan Ruste som klippte in 1-4. SM fick nu ett litet hopp men det släcktes definitiv för fem minuter in på den andra halvleken stod det 6-1 efter två fantastiska kassar. Först gjorde Trygg ett riktigt konstmål och sedan smällde Emil Hallström upp bollen i det bortre krysset. Sista kvarten slogs tempot av några snäpp och det blev lite av promenadfotboll och det enda som egentligen hände värt att notera var att Skarphagen fastställde slutresultatet 7-1 efter ytterligare en fin passning från Carlgren.
MATCHENS LIRARE: ROBIN TRYGG, TV 4.


Starcom – Aftonbladet  4–2
S. Joakim Reuszner, Martin Palm, Peter Kusoffsky, Johan Larsson. A. Steffen Backe 2.

Starcom hade full kontroll på matchen under den första halvleken. Hade inte Aftonbladet haft en sådan bra målvakt i form av Anders Nelin och ett så bra försvarsspel så hade siffrorna varit större under den perioden. Ingen kunde hindra Joakim Reuszner från att skjuta 1-0 med vänstern och absolut ingen kunde hindra Martin Palm från att dribbla halva laget inklusive målvakten vid 2-0, vilket solomål. Efter en halvtimme avgjordes matchen när Peter Kusoffsky gjorde 3-0 och Johan Larsson 4-0 med ett vänsterskott i krysset. Bladet hade svårt med sin offensiv men helt plötsligt, på två minuter, så gjorde Steffen Backe både 1-4 och 2-4. Det första målet kom efter ett försvarsslarv medan det andra målet var ett vackert nickmål efter en fin frisparkslyra från Jonas Lyckstedt. AB höll nu matchen jämn målmässigt men spelmässigt var fortfarande Starcom det bättre laget och matchens två sista målchanser hade Dan Jonsson och Reuszner men Nelin gjorde en fantastisk räddning på det ena varpå det andra skottet gick över.
MATCHENS LIRARE: MARTIN PALM, STARCOM.


Lokaltidningen Mitt i – Zakrisson  1–4
L. Patric Jacobsson. Z. Alexander Kloow 2, Fredrik Johansson 2.

Zakrisson kom snabbt över förlusten i den förra omgången och idag spelade man så där otroligt bra igen, speciellt i den första halvleken. Vi säger det igen, när Z spelar en sådan här fotboll är de för bra för Premier League. Lokaltidningen Mitt i stod emot i tio minuter men sedan slog Christopher Granath ett perfekt inlägg som Alexander Kloow stötte in på volley. Minuterna senare så kunde Fredrik Johansson öka på till 2-0. Magnus Helin hade även en träff i stolpen i början på matchen och laget spelade totalfotboll. I början på den andra halvleken var LMI nära att reducera vid två tillfällen men om vi snackar om nära så går det inte att komma närmare mål än Johansson hos Z. Han träffade stolpe, stolpe och ut varpå returen sköts över från samma man. Johansson kunde senare göra 3-0 efter en halvtimme och sedan spädde Kloow på till 4-0. LMI stod upp bättre i den andra halvleken och Martin Gustafsson kom fri men Mathias Zakrisson avvärjde vilket han gjorde flera gånger men han fick inte hålla nollan för LMI skyttekung Patric Jacobsson gjorde fastställde slutresultatet 4-1. Z trio med Kloow, Granath och Johansson är härliga att se men korpåldern är lite väl låg, 18 år. Framtiden är säkrad. Z ligger i vinnarhålet inför slutspurten. LMI slutspelsdröm försvann tyvärr idag.
MATCHENS LIRARE: FREDRIK JOHANSSON, ZAKRISSON.


FC Seasons – Mediaedge: cia  2–2
F. Olle Källström, Patrik Mattsson. M. John Aleman, Joel Nyrén.

Budskapet var solklart innan matchen. Det vinnande laget av FC Seasons och Mediaedge: cia skulle på allvar blanda sig i kampen om seriesegern. Vid oavgjort skulle drömmen leva vidare medan en förlust skulle vara ödestigen. Trots det nervösa läget öste båda lagen på för fulla muggar. Seasons inledde något vassare och i den femte minuten skar Olle Källström in mot mitten och laddade stora kanonen mitt i steget och bollen satt bergsäkert i nätmaskorna till 1-0. Allt eftersom matchen led så blev cia bättre och bättre och Johan Högfeldt formligen flög fram på högerkanten gång efter annan och med två minuter kvar till halvtidsvilan var John Aleman igenom, Peter Krokstrand räddade men bollen tog på en försvarare och studsade retfullt in i mål. Även skitmål räknas. Aleman, som för övrigt var vass idag var nära att göra 2-1 i slutsekunderna men Krokstrand avvärjde. Cia var verkligen på gång och man ångade vidare i en mycket bra match med en härlig puls och trots tufft spel var stämningen på topp hos båda lagen. Efter en halvtimme spelade Samuel Andersson fram Joel Nyrén som kom farande in i straffområdet och på ett tillslag gav han cia ledningen med 2-1. I detta läge på matchen såg cia lite vassare ut men duktiga Seasons vred sig ur ett hotande nederlag och visade upp en härlig moral och med fyra minuter kvar kunde Patrik Mattsson påpassligt kvittera till 2-2 bakom duktiga Göran Malmborg. Matchen fick en stor målchans till och det var Seasons som hade den när bollen låg och dansade på mållinjen. Seasons sköt två gånger utan att få in den och sedan fick Jacob Andersson en tredje chans men bollen ville inte in. Matchen slutade 2-2 och båda lagen kan se fram emot de tre sista omgångarna.
MATCHENS LIRARE: JOHAN HÖGFELDT, MEDIAEDGE: CIA.


Kanal 5 – Eurosport  2–3
K. Norman Cooper, Johan Gyllenpalm. E. Rasmus Christenson, Johan Fröblom, Lennart Claesson.

Den första halvleken mellan Kanal 5 och Eurosport var en av de bästa i Premier League under hela 2008. Det var högt tempo, förvånande hög kvalitet i passningsspelet med tanke på den höga farten och så fick vi se många fina kombinationer samt kvalificerade målchanser. Hade inte de båda målvakterna Joakim Norling och Ralf Bjurbo storspelat hade det stått 2-2 redan efter tre minuter, ja då kan ni föreställa er matchinledningen. I den sjunde minuten fick Daniel Cedercrona en perfekt genomskärare och kom fri med Bjurbo som räddade igen. Minuterna senare drog Johan Fröblom på med en volley innanför straffområdet men Norling reflexräddade. Det skulle bli ett mål innan paus och det var Rasmus Christenson som slet sig loss från en försvarare samt maskerat sköt han ett bra skott som smet in invid stolpen. 30 sekunder senare stod Thomas Sellin omarkerad framför målet och klackade bollen strax utanför. Ett halvtidsresultat som 3-3 hade varit normalt. Eurosport fick en drömstart i början på andra när Fröblom i ett friläge gjorde sitt 16:e mål för säsongen och matchens 2-0 mål. Efter en halvtimme står Fröblom i ett target läge vid straffområdet samt håller undan för en försvarare samt serverar Lennart Claesson bollen som utan att tveka smäller på ett perfekt stenhårt och otagbart skott till 3-0. Dessa siffror var för stora med tanke på spelet ute på plan. Eurosport trodde nog lite till mans att saken var klar men minns premiären då man tappade 3-0 sista minuterna. På en minut så gjorde helt plötsligt K5 både 1-3 genom Norman Cooper och 2-3 genom Johan Gyllenpalm efter en fin passning från just N Cooper. Med sju minuter kvar var det match igen och alla ni som spelat fotboll vet att det är mycket svårt att helt plötsligt ställa om igen medan det jagande laget får en härlig medgångskänsla. Det blev några dramatiska minuter och närmast mål var Cedercrona men den hårda nicken gick över och Eurosport höll undan. Det är därför Eurosport ligger tvåa och Kanal 5 på en 13:e plats, man vinner just den här typen av matcher.
MATCHENS LIRARE: JARI KOHONEN, EUROSPORT.


MSN – FC Viasat Sport  2–0
M. Ken Linde, Anders Nilsson.

MSN är inne i ett positivt stim för tillfället och idag tog man sin andra raka seger. Ett laddad, glatt och bra spelande MSN sprang som kalvar på ett grönbete och efter dussinet minuter fick laget utdelning. Det var inte vilket skitmål som helst alla på Skytteholms IP fick bevittna. Ken Linde tog ner bollen på bröstet och från 17-18 meter drog han till på helvolley. Bollen fick en Ralf Edström båge från VM 1974 mot Västtyskland och 1-0 var ett faktum, vilket träff. Linde spelade sedan fram Jonas Lidén efter en frisparksvariant men duktiga Kalle Mellberg gjorde en av många parader. FC Viasat Sport ¨mönstrade delar av B-laget¨ och dessa kämpade på och med minuten kvar av den första halvleken sköt klippan Aron Wahlgren i stolpen. Där var 1-1 nära men lika nära 2-0 var Linde när han drog nästan hela laget men det avslutande skottet gick strax över. Det andra målet skulle dock komma. Efter en halvtimmes spel slog Jonas Lidén en hörna och den mötte Anders Nilsson på bästa sätt och bollen satt i gaveln till 2-0. Mot slutet var VS verkligen värda ett mål men Mats Selling höll välförtjänt nollan och vi minns speciellt en reflexräddning. Trots att MSN nu vunnit två jumbofinaler i rad så ligger man fortfarande jumbo. Det är dock bara tre poäng till tolfte platsen. Nu väntar hela mediavärlden på när Jonas Jonsborg skall göra årets första mål. Idag hade han några fina lägen.
MATCHENS LIRARE: KEN LINDE, MSN.