Premier League 14:e omgången 2008

FC Viasat Sport – IDG  8–1
Ola Wenström 4, Gustav Lundström 3, Hans Skarplöth. I. Björn Jansson.

Han kom, han sågs, han segrade. Ja så kan man sammanfatta Ola Wenströms comeback i Reklamserien. I och med hans intåg i FC Viasat Sport fick man ytterligare in en dimension i spelet och helt plötsligt satt allt på sin plats och övriga gubbar hittade rätt i sina positioner. Innan krutröken lagt sig på Skytteholm hade Wenström svarat för hela fyra mål och ytterligare något målpass. Skottet i krysset var en delikatess och då fick vi se flygplansmålgesten efteråt. Därmed går han direkt upp på delad förstaplats i den interna skytteligan. Formstarka Gustav Lundström var också vass idag och bokfördes för tre mål. En annan spelare som trivdes denna morgon var Per Tellander, han bokfördes för tre målgivande passningar samt lite annat smått och gott. Hans Skarplöth var stark som en oxe när han bände sig loss och sköt in det förlösande första målet. Äntligen lossnade det för VS och vi ser redan fram emot årets sista match. IDG var inte så dåliga som slutresultatet 1-8 men man var inte i närheten av VS. Duktiga Björn Jansson gjorde i alla fall sitt lags mål när han reducerade till 1-2 efter dussinet minuter.
MATCHENS LIRARE: OLA WENSTRÖM, FC VIASAT SPORT.

Kanal 5 – FC Talentum  2–4
K. Daniel Cedercrona, Johan Gyllenpalm. T. Christoffer Sahlin 3, Martin Hallberg.

Kanal 5 inledde bäst och skaffade sig två tre avslut per omgående men det var FC Talentum som gjorde 1-0 målet när Christoffer Sahlin slog in en straff som föregicks av en hands i den sjunde minuten. K5 lät sig inte nedslås av det utan man trummade vidare och spelade stundtals en fin fotboll. Kvitteringen lät inte vänta på sig utan Daniel Cedercrona styrde rättvist in 1-1. Efter en kvart hade Femman vänt på steken i och med att Johan Gyllenpalm gav sitt lag ledningen med 2-1. Talentum är farliga i sina omställningar och minuten efter driver Sahlin igenom och avlossar ett skott från 17-18 meter och den sitter efter att studsat lågt i det hala konstgräset, 2-2. I den andra halvleken så har K5 ett ganska stort bollinnehav men samtidigt är det skenbart för Talentum försvarar sig föredömligt så att K 5 har svårt att få till det den sista tredjedelen. Ju längre matchen lider ju mer frustrerat blir Femman och med fem kvar är istället Martin Hallberg nära att ge Talentum ledningen men skottet går över. Hallberg skall få en chans till med två kvar och nu sätter han dit den till 3-2. Femman chansar och flyttar upp mycket folk i slutminuten varpå Sahlin kontrar in 4-2 med tio sekunder kvar och ståtar därmed med ett hattrick och sitt 16:e mål för säsongen. Vilken målskytt och vad händer nästa säsong om denna utveckling fortsätter? Detta var en bra match och lagen som skulle spela efter undrade om det var två topplag. En som spelat stabilt under hösten är Johan ¨med det vackra efternamnet¨ Sunnanängs, från Dalarna.
MATCHENS LIRARE: JOHAN SUNNANÄNGS, FC TALENTUM.

TV 4 – Lokaltidningen Mitt i  4–2
T. Robin Trygg 3, Emil Hallström. L. Patric Jacobsson 2.

Serieledarna TV 4 fick slita ont mot ett välorganiserat Lokaltidningen Mitt i. Det var just LMI som mycket vackert tog ledningen i den sjätte minuten. Mikael Malm slog en frispark från egen planhalva och högst upp i högen av en massa spelare framför mål gick Patric Jacobsson och nickade snyggt in 1-0. I anfallet efter var Marcus Skarphagen nära att brösta in kvitteringen men bollen gick utanför. Fem minuter senare kom 1-1 när Emil Hallström hade en egen liten uppvisning nere vid kortlinjen och ur en ganska snäv vinkel fick han in bollen. Det stod 1-1 i halvtid och det var också oavgjort efter en halvtimme i en ganska bra, juste och spännande fotbollsmatch. TV 4 hade ett större bollinnehav men LMI försvarade sig som sagt föredömligt samt kontraslog då och då, som t.ex när klippan Malm drev igenom och sköt ett bra lågt skott nere vid stolproten på den blöta planen men då gjorde Alexander Bernhard en fantastisk räddning. Istället för 2-1 till LMI så stod det 3-1 till Fyran tre minuter senare eftersom Robin Trygg sköt två snabba mål i samma maska. Då trodde vi att Fyran skulle glida ifrån men LMI, som har varit fantastiska i år, kom tillbaka och Malm var framme igen men Bernhard räddade närskottet. Med fem kvar kom reduceringen till 2-3 när Jacobsson formligen tryckte in bollen. Därmed har han gjort 22 mål i år med en match kvar. LMI satsade nu allt för att nå en kvittering varpå det uppstod lägen för TV 4 på kontringar och Skarphagen fick två bra lägen men Martin Söderström räddade och pulsen var hög i slutminuterna. Jacobsson fick ett bra läge men Bernhard ville bli matchhjälte idag vilket han också blev tillsammans med Trygg som bredsidade in slutresultatet 4-2 med 15 sekunder kvar. Den sista omgången blir spännande.
MATCHENS LIRARE: JOHAN KRISTENSEN, LOKALTIDNINGEN MITT I.

FC Seasons – Svea 2-0 (WO)

Aftonbladet – Sifo Media  6–3
A. Thomas Hanusek 3, Kristian Jacobsson, Mikael Samuelsson, Pontus Ogebjer. S. Stefan Svanfeldt 2, Andreas Bryvall.

Aftonbladet hade bestämt sig för att bryta den negativa trenden och det lyckades man verkligen med. Laget tog tag i spelet direkt och spelade bollen riktigt fint. Erik Sylvén var nära ett mål redan efter två minuter men Erik Blomkvist gjorde en av många fina räddningar. I den åttonde minuten kunde ingen hindra Kristian Jacobsson från att göra förlösande 1-0 efter ett mäktigt skott. Sifo Media var inte ofarliga och efter en kvart fick Stefan Svanfeldt en dubbelchans men i stället för 1-1 så gjorde Bladet 2-0 någon minut senare genom duktiga Thomas Hanusek. AB var det bättre laget men ändå stod matchen och vägde ett tag och Svanfeldt kunde reducera till 1-2. Men efter en halvtimme blev det mål i parti och minut. Först spelade Hanusek vägg med Mikael Samuelsson varpå den förstnämnda sköt i ribban. I anfallet efter kom 3-1 genom Hanusek och efter det spelade samme man fram Samuelsson till 4-1 innan hattrickmannen Hanusek satte dit 5-1 och matchen tycktes vara klar. SM gjorde ett sista tappert försök att gå ikapp och laget reducerade faktiskt två gånger om genom Svanfeldt och Andreas Bryvall och helt plötsligt var det match igen i slutminuterna vid ställningen 3-5. SM gav allt men det blev inga fler mål för dem utan Pontus Ogebjer kunde fastställa slutresultatet 6-3. Båda lagen har en match kvar på programmet.
MATCHENS LIRARE: THOMAS HANUCEK, AFTONBLADET.

Starcom – MSN  6–0
Joakim Reuszner 4, Marcus Jiderhult, Martin Palm.

Starcom fick en drömstart på matchen mot MSN när Joakim Reuszners vänsterskott via stolpen gick i mål till 1-0 innan matchuret visat en minut. Det blev starten på en bra period från Starcoms sida men de hade svårt att öka på sin ledning för i MSN:s mål stod Johan Lidén och han stred tappert och storspelade. I början på den andra halvleken var dessutom MSN nära att kvittera när Jonas Jonsborg sköt ett högerskott från ett vänsterskotts läge varpå skottet blev lite för löst och mitt på. Istället för 1-1 kunde planens kung Reuszner göra 2-0 med ett mäktigt skott med vänstern, ribba in uppe vid krysset. Av bara farten bytte Reuszner fot till högern när han gjorde 3-0. Inte nog med det, efter en kvart var det dags för en stolpe in igen när Reuszner gjorde sitt fjärde raka mål till 4-0. Dessutom vann han en kluns mot en lagkompis och slapp hämta bollen när den flög över staketet, vilken morgon från hans del. MSN gav inte upp trots uppförsbacke och Jonsborg kom fri men Björn Ivarsson räddade. Nu har Jonsborg bara en match på sig för annars går den gamla skyttekungen mållös i år. Matchen avslutades med att äntligen Marcus Jiderholt och Martin Palm bröt sin måltorka när det gjorde 5-0 och 6-0.
MATCHENS LIRARE: JOAKIM REUSZNER, STARCOM.

Land & Rike – Zakrisson  3–1
L. Claes Andberg, Johan Sund, Andreas Lifbom. Z. Christopher Granath.

Reklamserien utnämner härmed Land & Rike till Premier Leagues hetaste lag för tillfället. Matchen mellan L & R och Zakrisson höll högsta klass och skulle de båda lagen ställa upp med dagens laguppställningar i Serie A så hade de varit aspiranter på en slutspelsplats (bland de sex bästa) även där. Det var helt jämnt de första tio minuterna men efterhand hade L & R några fler skott mot mål än sina motståndare men det var Zakrisson som gjorde 1-0 med två kvar till paus när Christopher Granath påpassligt skarvade in Magnus Frisk inspel. I början på den andra halvleken blixtstartade Zakrisson och redan efter 30 sekunder var Granath igenom men lobben hamnade ovanför nätet istället för i. I anfallet efter var Granath igenom igen men nu gick skottet precis utanför. Istället för både 2-0 och 3-0 var det L & R som kvitterade till 1-1 när Claes Andberg stod omarkerad vid den bortre stolpen dit bollen letade sig efter några touchar. Två minuter senare bröt Stefan Johansson ett uppspel samt serverade bollen till debutanten Johan Sund, som i sin tur gjorde ett mycket vackert 2-1 mål där han fintade bort två man. Det sista målet sög musten ur Zakrisson som hade svårt under några minuter medan L & R spelade på ren glädje. Minuterna tickade snabbt iväg och matchen höll som sagt än en gång mycket hög klass. Med fyra minuter kvar kom nådastöten när Andreas Lifbom nickade in Andbergs hörna till 3-1. L & R är därmed klara för slutspel för första gången någonsin. Frågan är bara om de vinner serien eller kommer tvåa? Man har bara en förlust under året och det var mot just serieledarna TV 4 och då ledde man med 2-0 med sju kvar, stark säsong hittills. Reklamserien lider med Zakrisson som långa stunder av årets spelat den bästa fotbollen av alla lag i Premier League. Dagens match innehöll knappt någon frispark trots tempot och vad som stod på spel, kul gubbar.
MATCHENS LIRARE: JOHAN SUND, LAND & RIKE.

Mediaedge: cia – Eurosport  2–0
M. Kalle Ekstam, John Aleman.

Ett bra spelande Mediaedge: cia spelade bort Eurosports chanser till en slutsspelsplats i dagens täta match. Det var ett ställningskrig från första spark och båda lagen hade bra försvarsspel så det skulle dröja till en kvart innan matchens första riktigt heta målchans kom och det var Johan Fröblom som hade den men duktiga Kristian Kurki räddade förtjänstfullt. Bara sekunden innan halvtidsvilan fick även cia ett kanonläge när de kom två mot en och Thomas Krywult spelade fram Kalle Ekstam men nu var det Ralf Bjurbos tur att briljera. Efter en halvtimme stod det fortfarande 0-0 och ett tag trodde vi att det skulle sluta mållöst. Janne Möller kastade ett inkast som Johan Fröblom nickade i stolpen. Det blev inget mål den gången. Det blev det inte heller några minuter senare när Fröblom likt Zlatan klackade fram bollen till Rasmus Winther som sköt rakt på målvakten. Men mål blev det för cia istället med sex minuter kvar när Ekstam kom fri med målvakten och mycket behärskat bredsidade han in 1-0. Eurosport tryckte sedan på för en kvittering men det gick inte idag varpå cia kontrade och Ekstam sköt i stolpen från ett nytt friläge. Med tio sekunder kvar fastställde cia slutresultatet 2-0 när Bosse Persson hittade Peder Andreasson med en boll och han i sin tur serverade bollen på silverfat till John Aleman som satte dit den. Båda dessa lag skall vara nöjda med sina säsonger trots att de inte gick hela vägen till slutspel.
MATCHENS LIRARE: PEDER ANDREASSON, MEDIAEDGE: CIA.