Premier League 15:e omgången 2008

Sifo Media – FC Seasons  0–3
F. Gustave Gaudras, Kalle Schröder, Ola Gustavsson.

FC Seasons tog ett kompakt spelövertag direkt och under den första halvleken spelade man som ett slutspelslag. Efter 40 sekunder slog Gustave Gaudras en hörna via en motspelare till 1-0, i den tionde minuten sköt Kalle Schröder 2-0 och i halvlekens sista minut så kom ett mycket vackert 3-0 mål genom Ola Gustavsson efter en fin vägg med Jakob Marky. Seasons spelade bra även i den andra halvleken men Sifo Media stod upp riktigt bra men man hade svårt att få till några heta målchanser. Seasons var nära att öka på sin ledning men både Markys och Pål Åsbergs skott träffade överliggaren. Matchen slöt 3-0 och Seasons kan se tillbaka på en mycket bra höst, tyvärr räckte det inte enda fram i år. SM kom lite under mitten och får även de komma igen nästa år. Det skall bli kul att höra Per Olssons sammanfattning av matchen.
MATCHENS LIRARE: PER OLSSON, FC SEASONS.

Starcom – Mediaedge: cia  1–1
S. Joakim Reuszner. M. Kalle Ekstam.

Lagom till den sista omgången fick vi se ett tvättäkta mediaderby mellan Mediaedge: cia och Starcom. Det blev också som derbyn brukar bli, jämnt och ovisst. Cia var det något bättre laget och förde matchen stundtals. Man gjorde också det första målet efter tio minuter när Kalle Ekstam formligen tryckte in 1-0. Cia kom i bra lägen men den där sista viktiga målgivande passningen kom aldrig fram och det betydde också att Starcoms försvarsspel höll hög klass och sällan har vi väl sett Andreas Bardh och Kalle Brynielsson bättre än idag. Ju längre matchen led ju bättre blev de. Efterhand började Starcom få till det även i kontringarna och Christian Ullmark var nära att kvittera men Göran Malmborg reflexräddade. Med åtta minuter kvar var spiken nära men Peter Träffs skott gick över och istället för 1-1 så kontrade Starcom och formstarka Joakim Reuszner fick till en perfekt träff, stolpe in förstås. Trots spännande slutminuter blev det inga fler mål i denna match som slöt 1-1. Cia får vara nöjda med säsongen och Starcoms höstavslutning gick inte av för hackor.
MATCHENS LIRARE: KALLE BRYNIELSSON & ANDREAS BARDH, STARCOM.

FC Talentum – Lokaltidningen Mitt i  4–3
Fredrik Busck 2, Per Agerman, Malcolm Svensson. L. Patric Jacobsson, Peter Leijonspjuth, Mikael Malm.

FC Talentum och Lokaltidningen Mitt i kände på varandra i ca tio minuter innan det första målet kom. Det var pigge Fredrik Busck som sköt ett skott i ribban varpå Per Agerman stödde in returen till 1-0. Tre minuter senare var det kvitterat när Patric Jacobsson stormade fram och satte dit bollen. Därmed är han för tillfället i ensam majestät i skytteligans topp med 23 mål. Talentum var taggade som vanligt och tog ledningen på nytt när Malcolm Svensson gjorde 2-1. Ytterligare än gång kvitterade LMI när Peter Leijonspjuth fick stå omarkerad och då gör han sällan något misstag, 2-2. När endast 30 sekunder återstod av halvleken var det då dags för Busck att presentera sig i målprotokollet när han skarvade in bollen via stolpen på Martin Hallbergs fina inlägg. Efter ett ställningskrig i början på den andra halvleken kunde Busck göra sitt andra mål när han kämpade in 4-2 efter 30 minuter. Då trodde vi att matchen var klar men med fem minuter kvar så tog den vikarierande målvakten Mikael Malm en frispark från halva plan och han lobbade mycket vackert in 3-4. Slutminuterna blev dramatiska men Talentum höll undan och tog en fin skalp. LMI kan se tillbaka på en säsong som överträffat tidigare års insatser. Reklamserien väntar sig mycket av dessa nästa år.
MATCHENS LIRARE: FREDRIK BUSCK, FC TALENTUM.

FC Viasat Sport – Svea  3–4
F. Ola Wenström, Carl Eliasson, Johan Ringberger. S. Elias Eskilsson, Mårten Forsell, Daniel Eskilsson, Martin Eisele.

De gamla gubbarna i Svea gjorde det omöjliga möjligt när man vände ett hotande 1-3 underläge till vinst med 4-3 under matchens sista kvart. Det var Svea som tog ledningen när Mikael Bergvall (ja ni läste rätt) spelade fram Elias Eskilsson till 1-0. VS spelade sedan en ganska bra fotboll och utdelningen kom också efter en kvart när en osjälvisk Per Tellander spelade fram Ola Wenström till kvitteringen 1-1. Minuten innan halvtidssignalen kunde lagkaptenen Calle Eliasson göra 2-1. När sedan Johan Ringberger gjorde 3-1 i inledningen på den andra halvleken efter fint förspel från Wenström såg VS ut som ett vinnargäng. Svea fick in en snabb reducering när Mårten Forsell (ja ni läste rätt) mycket behärskat lobbade in 2-3. Nu blev det fart i veteranerna när det vankades slutminuter men Ringberger var nära att öka på sitt lags ledning med sju kvar men Michel Rydberg (ja ni läste rätt) räddade. Istället för 4-2 så kvitterade Daniel Eskilsson (ja ni läste rätt) med ett skott i krysset i anfallet efter. Däremellan hann även Martin Eisele med att skjuta en cykelspark i ribban. Inget av lagen var nöjda med annars behagliga 3-3 och båda gick för seger. Med 30 sekunder för full tid kom ett avgörande mål. Det var Forsell som spelade fram Eisele som behärskat gjorde 4-3. Hela Reklamserien vill se Svea även nästa år och då har även Viasat Sport lovat att bättra sig.
MATCHENS LIRARE: MÅRTEN FORSELL, SVEA.

Aftonbladet – IDG  5–2
A. Kristian Jacobsson 4, Mikael Samuelsson. I. Björn Jansson, Jonas Nykvist.

IDG inledde förtroendeingivande och kom i anfallsvåg efter anfallsvåg och laget gjorde också 1-0 genom klippan Björn Jansson som sköt bollen via en försvarare vilket ställde målvakten helt. Ju längre matchen led ju mer kom Aftonbladet in i matchen och efter en kvart kom också kvitteringen när Mikael Samuelsson satte dit den efter ett fint förarbete från Thomas Hanusek. Precis innan paus kunde även Kristian Jacobsson göra 2-1. IDG som var klart bättre än de senaste matcherna kvitterade till 2-2 efter ett snyggt mål från Jonas Nykvist. Efter en halvtimme var ställningen fortfarande delad pott men då klev en sann matchhjälte in i handlingarna, nämligen Jacobsson. Först sköt han en kanon till 3-2. Bara 30 sekunder senare dunkade han upp ett jätteskott rätt upp i krysset. Av bara farten så sköt han även 5-2 via stolpen och därmed blev Jacobsson fyramålsskytt. De tre sista kom inom loppet på fyra minuter och matchen var givetvis över. Bladet fick i alla fall avsluta med två segrar i en ojämn säsong. IDG har två lag efter sig i tabellen, helt ok.
MATCHENS LIRARE: KRISTIAN JACOBSSON, AFTONBLADET.

Eurosport – MSN  5–1
E. Fredrik Jönsson, Johan Fröblom, Åke Johansson, Rasmus Winther, Mathias Asplund. M. Martin Olsson.

Eurosport kunde åka till jobbet efter en äkta femetta. Det var inget snack om vilket lag som skulle vinna men siffrorna var lite för stora. I den åttonde minuten slog Tony Almén ett perfekt inlägg från halva plan och inne i straffområdet mötte Fredrik Jönsson upp med en otroligt snygg volley och bollen satt via den bortre stolpen och in. Matchens lirare var redan utsedd nästan vad som än hände i matchen framöver. Efter en kvart rullade sedan Johan Fröblom iskallt in 2-0 och Eurosport kände sig ganska säkra i detta läge på matchen. Precis innan halvtid fick MSN:s Martin Olsson bollen framför fötterna ungefär en meter bredvid straffpunkten och med sina snygga nya fotbollsskor dunkade han in reduceringen 1-2. Därmed kom den glada målskytten Olsson före Jonas Jonsborg i den interna skytteligan. MSN fortsatte att spela ganska övertygande och man hade embryon till en kvitteringsboll men efter en halvtimme så gjorde Eurosport två mål inom loppet på en minut så att 2-1 blev till 4-1. Jari Kohonen blev fälld och då stegade målvakten Åke Johansson över hela plan för att slå straffen, 3-1. I anfallet efter kämpade Rasmus Winther in 4-1, ridå! Mathias Asplund avslutade med ett eget litet solo och matchen slöt 5-1. Eurosport har gjort en klart godkänd säsong medan tyvärr MSN hamnade på en jumboplats men det kan ju bara bli bättre nästa år.
MATCHENS LIRARE: FREDRIK JÖNSSON, EUROSPORT.

Zakrisson – TV 4  0–1

T. Robin Trygg.

Hela Reklamserien lyfter på hatten och både gratulerar och saluterar TV 4 till deras historiska serieseger i Premier League. Det är en så het kioskvältare att nyheten borde kablas ut via TV 4 sporten. Fyrans spelare var redan matchklara och laddade 6-7 minuter innan kickoff vilket inte tillhör vanligheterna och det dröjde bara en minut tills Robin Trygg hade skjutit in 1-0. Mathias Aspvid stod för ett starkt förarbete till målet och sällan har man väl sett Aspvid springa så mycket som denna morgon. Med det tidiga målet i ryggen spelade TV 4 en stor fotboll de efterföljande 10-12 minuterna och man hade även bud på 2-0. Sakta men säkert började Zakrisson vakna till liv och efter en kvart så avlossade duktige lagkaptenen Magnus Helin två jätteskott. Vid det ena tillfället gjorde Alexander Bernhard en jättefin fotparad nere vid stolproten och vid det andra skottet var Bernhard uppe och gjorde en enhandsräddning precis under ribban. Fyran inledde även den andra halvleken piggt och hade en två tre bra avslut som inte resulterade. Under den sista kvarten tryckte Zakrisson på ordentligt starkt påhejade av Land & Rikes spelare som skulle spela matchen efter och vid poängtapp för TV 4 så skulle de ha chans på serieseger. Fyran blev tillbakatryckte samtidigt som laget kröp hem och försvarade sig utmärkt. Bernhard storspelade, backlinjen var klanderfri och resten av laget kämpade och slet och till sist ljöd slutsignalen för full tid och glada TV 4 spelare jublade ikapp, grattis än en gång. Zakrisson kommer nog igen nästa år och då har jag en känsla att ingen kan stoppa dem.
MATCHENS LIRARE: MATHIAS ASPVID, TV 4.

Land & Rike – Kanal 5  10–2
L. Andreas Lifbom 5, Kristoffer Wilén, Johan Sund, Henrik Mellberg, Stefan Johansson, Pehr Dunger. K. Daniel Cedercrona 2.

Land & Rike bjöd på propagandafotboll och visade upp en offensiv som inte många Serie A lag skulle mäkta med. Inledningen på matchen var ganska jämn och ett taggat Kanal 5 bjöd trots tabellplaceringen upp till en härlig kamp. I den tionde minuten gjorde helt plötsligt L & R två snabba mål och vid bägge tillfällena var Andreas Lifbom målskytt. Vid det ena målet blev han serverad av en perfekt passning från Pehr Dunger och vid det andra målet var det Lennart Pöppel som assisterade förtjänstfullt. Efter dussinet minuter reducerade Daniel Cedercrona när han smekte upp reduceringen i det bortre krysset. Men efter en kvart kunde Lifbom på egen hand sätta dit 3-1. L & R fick en drömstart på den andra halvleken när formstarka Pöppel spelade fram Kristoffer Willén till 4-1 och så var det dags för Lifbom att göra sitt fjärde mål till 5-1. Att L & R var det bättre laget var det inget snack om men siffrorna var lite missvisande om man tänker på spelet ute på plan. Cedercrona reducerade till 2-5 och laget gav verkligen inte upp. Med nio minuter kvar av säsongen (i serien) så spelade Dunger fram Lifbom till 6-2 och därmed vann han hela Reklamseriens skytteliga och detta var enda gången han varit i topp, snacka om lägligt (bittert Patric Jacobsson). L & R avslutande fem minuter var fantastiska, ja rent magiska och man gjorde mål på allt trots att Femman hade en bra målvakt. Det var inte vilka dussinmål som helst precis. Johan Sund gjorde 7-2 och Henrik Mellberg 8-2 (vacker assist från Magnus Tornerhielm). Under matchens sista minut kom även 9-2 efter ett direktskott från Stefan Johansson och med 14 sekunder från full tid var det dags för en TÖ (teknisk överlägsenhet) när Pehr Dunger krutade in 10-2. L & R är en riktig outsider i slutspelet och har allt att vinna mot Seriesegrarna i Serie A och årets cupfinalist Expressen. Femman har haft en ojämn säsong och vi hoppas att de ställer upp nästa år.
MATCHENS LIRARE: LENNART PÖPPEL, LAND & RIKE.