Premier League 12:e omgången 2009

Svea – FC Talentum  1 – 2
Kalle Rudstedt. F. Linus Erkhammar, Christoffer Sahlin.

FC Talentum och Svea spelade en helt jämn match där Talentum inledde bäst. Redan i den tredje minuten kom laget i en flygande kontring och fick till ett bra triangelspel mellan Christoffer Sahlin, Malcolm Svensson och Linus Erkhammar där den sistnämnda tryckte upp 1-0 i nättaket. Bara minuten senare avlossade Martin Hallberg en riktig kanon men Magnus Källman gjorde en fantastisk räddning när han styrde upp bollen i ribbans underkant och ut. Allt eftersom kom Svea in i matchen och till sist var man det bättre laget. Jesper Strömberg fick den stora chansen men han fick inte in närskottet. Ju längre matchen led ju bättre blev målvaktsklippan Andreas Augustsson, som tog det ena skottet vid stolproten, det andra efter närspel och så svarade han för en patenterad tvåfotsdragning på mållinjen. Istället för ett rättvist 1-1 mål kunde Sahlin vrida och vända och till sist slog han in 2-0. Svea var på gång och redan efter 45 sekunder in på den andra ronden kom reduceringen när Kalle Rudstedt fick till ett bra skott i burgaveln. Svea fortsatte sin offensiv men Augustsson med det makalösa klistret i handskarna höll tätt men när Tom Lindfors träffade ribban var det nära. Talentum hade även de sina chanser och Malcolm Svensson fick till en bra träff i kryssribban och över. Det som skiljer ett topplag mot ett ¨bottenlag¨ är väl vem som vinner just sådana här matcher och i och med Talentums 2-1 seger går man för tillfället upp i serieledning med en match mer spelad, fortsättning följer.
MATCHENS LIRARE: ANDREAS AUGUSTSSON, FC TALENTUM.

IDG – Clear Channel  5 – 4
I.
Christoffer Björkwall 3, Marwin Kalsböll Knudsen, David Agneling. C. Alexander Valentini 2, Jimmy Sundqvist 2.

IDG och Clear Channel bjöd publiken på en Hawaiimatch som var underhållande och full av målsituationer. IDG överraskade och inledde riktigt bra och Dennis Lodin skaffade sig två riktigt bra lägen. Först sköt han över från ett fritt läge och sedan drog han elegant målvakten men skottet tog i stolpen. Däremellan gick Marwin Kalsböll Knudsen upp på en hörna och nickade med full kraft in 1-0. Efterhand började CC att vakna och efter en kvart vände man 0-1 till 2-1 på en minut. Det var Vasilis Birbas som spelade in bollen till Alexander Valentini som bara hade att stöta in kvitteringen i ett öppet mål. Sedan serverade Birbas en perfekt hörna till den mycket duktiga debutanten Jimmy Sundqvist som i sin tur nickade in 2-1. Nu var CC det bättre laget så därför var det överraskande att IDG vände tillbaka 1-2 till ledning 3-2 efter ett mål i slutet på den första halvleken genom Christoffer Björkwall och ett mål i början på andra genom David Agneling efter ett solomål. Nu blev det fart på Agneling som fick en ny chans som inte resulterade. Det skulle bli 4-2 en stund senare genom Björkwall. Under den sista kvarten pressade CC på ordentligt men om Nicolas Larsson varit bra under den första halvleken var han rent magisk i den andra. Vissa av skotten visste han nog inte om själv hur han räddade. Efter en halvtimme sköt Birbas i stolpen men i anfallet efter kom reduceringen genom Valentini efter fint förarbete av Birbas och Sundqvist. Sedan pressade CC på ännu hårdare och med fyra minuter kvar kom ett rättvist 4-4 när Sundqvist nickade in sitt andra mål för dagen. Nu gick CC för seger men istället kontrade IDG in 5-4 genom Björkwall efter ett skott i krysset och därmed svarade han för ett hattrick. Trots press från CC höll otroliga IDG undan.
MATCHENS LIRARE: NICOLAS LARSSON, IDG.

Starcom – Aftonbladet  0 – 4
Sven-Anders Eriksson 2, Thomas Hanucek, Pontus Ogebjer.

Aftonbladet vägrar släppa greppet om toppstriden och i dag fick man till det igen. I den åttonde minuten spelar Mikael Samuelsson fram Thomas Hanusek som via den bortre stolpen gjorde 1-0. AB hade ytterligare två bra lägen men Johan Pettersson räddade det ena varpå det andra skottet gick över från Martin Lindblads fot. Starcom höll emot riktigt bra under den första halvleken men AB fick en drömstart på den andra då matchen mer eller mindre avgjordes. Bladet centrade, höll bollen inom laget i 35 sekunder innan Sven-Anders Eriksson från nära håll stötte in 2-0. Minuten senare så sköt Pontus Ogebjer ett bra skott till 3-0. När sedan Ogebjer spelade fram Andersson till sitt andra mål och matchens 4-0 var saken klar. 64-årige Andersson blev därmed tvåmålsskytt. Starcom var värda ett mål men Anders Nelin höll nollan idag. Närmast var Andreas Bardh men Nelin tog otroligt nog närskottet. Bladet siktar uppåt medan Starcom har hamnat i en liten svacka.
MATCHENS LIRARE: SVEN-ANDERS ERIKSSON, AFTONBLADET.

IEC in Sports – Sifo Media  5 – 3
I.
Torsten Billing 4, Craig Nielsen. S. Andreas Bryvall 2, Stefan Svanfeldt.

Nykomlingen IEC in Sports fortsätter att övertyga och idag satte man stopp för Sifo Medias framfart i de senaste omgångarna i det fantastiska sensommarvädret. Det var fortfarande mållöst efter dussinet minuter trots Phillip Männers ribbträff men sedan bjöds vi på mål i varannan minut tills pausvilan. Först ut var Torsten Billing som förvaltade Tomas Erikssons precisa passning på bästa sätt. Sedan var det Pelle Lundquists tur att vackert spela fram Billing till 2-0. Efter det fick SM en indirekt frispark efter det att målvakten plockat upp en bakåtpassning. Stefan Svanfeldt passade bollen till Andreas Bryvall som med full kraft dunkade in reduceringen. Precis innan halvtid spelade Männer fram Craig Nielsen som satte dit 3-1. Duktige Erik Blomkvist räddade senare ett givet mål när Hans Svelander var i farten. Istället för 4-1 i slutet så reducerade Svanfeldt till 3-2 i början på den andra halvleken och så var det match igen. När klockan närmade sig 30 minuter så var det lika nära ett 3-3 mål som ett 4-2 när Svanfeldt och Billing (grym räddning av Blomkvist) var i farten igen. Det blev Billing, som för övrigt är i en fantastisk form för tillfället, som satte dit 4-2 en stund senare och inte nog med det. Billing svarade för hela fyra mål i dagens match och har nu gjort 10 mål i sin debutsäsong och den är inte färdig än. Bryvall fick sita ordet när han fastställde 5-3 och därmed har han gjort 14 mål.
MATCHENS LIRARE: TORSTEN BILLING, IEC IN SPORTS.

Lokaltidningen Mitt i - Zakrisson  3 – 4
Patric Jacobsson 2, Oskar Bergqvist. Z. Eddie Karlberg 2, Ashkan Jamie Saheb, Amir Saheb.

Zakrisson och Lokaltidningen Mitt i bjöd på en oerhört öppen, trevlig och framförallt offensiv fotboll. Det började med att framfusige Patric Jacobsson kom fri men Mathias Zakrisson räddade. Spelet vände och Ashkan Jamie Saheb träffade insidan på stolpen. Jamie gjorde 1-0 en stund senare. Ett mål som kämpen Oskar Bergqvist kvitterade. Efter en kvart gjorde Eddie Karlberg 2-1 men på nytt kvitterade LMI genom Jacobsson. Den sista målskytten var riktigt framåt och hade ytterligare fyra fina målchanser. En sköts över ett öppet mål, en räddade Amir Saheb på mållinjen och vid två tillfällen gjorde M Zakrisson mycket fina räddningar. I den andra halvleken blev det än värre och målchanserna duggade tätt. Jacobsson gjorde 3-2 efter 25 sekunder när han ryckte sig fri. Sedan hade Zakrisson två gyllene tillfällen att kvittera genom Amir Saheb och brorsan Jamie men Magnus Meijer tog det ena medan det andra skottet gick strax utanför. Det var lika nära 3-3 som ett 4-2 mål för LMI när Jacobsson var igenom för femtioelfte gången. Karlberg hade chansen två gånger och tog vara på det ena så att det stod 3-3 efter en halvtimme. Minuterna senare var Jacobsson nära att ge sitt lag ledningen men det blev istället Amir Saheb som satte den till 4-3. Jacobsson skulle få en sista chans men han fick inte till det så att Zakrisson tog sista chansen att haka på slutspelsgänget med tre omgångar kvar, vilken match!
MATCHENS LIRARE: MATHIAS ZAKRISSON, ZAKRISSON.

FC Seasons – Mediaedege: cia  4 – 2
Nicklas Thorgerzon, Jakob Marky, Richard Hagenstam, Jacob Andersson. M. Thomas Krywult, Kalle Ekstam.

FC Seasons fantastiska andra halvlek lade grunden för en stabil seger över Mediaedge: cia. Nicklas Thorgerzon inledde mycket bra och det var också han som satte dit 1-0 i den andra minuten. Thomas Krywult inledde även han på ett bra sätt och kunde kvittera på ett skott som retfullt enkelt rullade in. Samuel Andersson sköt en hörna i stolpen men det var då inte cia som gjorde 2-1 målet utan Seasons när Jakob Marky satte dit den efter fint förarbete av Thorgerzon och för dagen mycket duktiga Ola Gustavsson. Det skulle bli ett mål till innan halvtid och det var inte vilket mål helst utan ett skott från 20 meter på halvvolley rätt upp i krysset från Kalle Ekstams fot. Samuelsson hade dessutom en kanon i stolpen efter en frispark. I början på den andra halvleken var Seasons grymma medan cia kroknade betänkligt. Under de första sex minuterna skapade laget hela sex fina målchanser. Det var sedan cia som var närmast på deras första när John Aleman lobbade över i ett friläge. Till sist kom ett rättvist 3-2 mål genom Richard Hagenstam som svarade för ett vackert solomål. Nu orkade inte cia resa sig utan matchens bästa spelare, Erik Lundqvist, som för övrigt sprang för två. Han spelade fram Jacob Andersson som kom farande på högerkanten samt satte dit 4-2 i den bortre gaveln. Nu är Seasons på en tredje plats med samma poäng som tvåan och endast en efter serieledarna.
MATCHENS LIRARE: KALLE EKSTAM, MEDIAEDGE: CIA.

Kanal 5 – Eurosport  8 – 2
K.
Hampus Ribbing 3, Daniel Cedercrona 2, Hasse Billing, Norman Cooper, Morgan Cooper. E. Rasmus Winther, Lennart Claesson.

Blixten slog ner från en klarblå himmel och Kanal 5 svarade för det mest oväntade resultatet i 2009 års Reklamserie. Femman spelade som i trance och ledde med 4-0 efter nio minuter, 5-1 efter en kvart och 6-1 i halvtid. Inte gjorde det sämre att serieledarna och Reklamseriens hittills enda obesegrade lag Eurosport stod på andra sidan nätet. I den fjärde minuten gjorde K5 både 1-0 genom Hasse Billing och 2-0 genom Hampus Ribbing. Janne Möller stack emellan med en farlig nick som Billing räddade på mållinjen med bakhuvudet. Sedan kom Daniel Cedercrona fri men Åke Johansson räddade. Det skulle bli både 3-0 och 4-0 i minut åtta genom Cedercrona och Ribbing igen. Alla vi på Skytteholms IP trodde inte våra ögon. Visserligen reducerade Rasmus Winther men Norman Cooper satte dit 5-1 och till sist så gjorde även Cedercrona sitt andra mål. Ett chockat Eurosport ryckte upp sig lite i den andra halvleken och Lennart Claesson skapade två lägen. Sam Rihani räddade det ena men på det andra så satt 2-6 målet. Eurosport jagade fler mål och Winther träffade ribban men sedan kom det helt avgörande rycket när Morgan Cooper mycket vackert placerade in sitt direktskott till 7-2 och sedermera fick Ribbing göra sitt första hattrick, kul. Morgan Cooper såg ut som Bolt när han ryckte längs högerkanten och inspelet höll högsta klass men Cedercrona fick inte bli hattrick man för skottet träffade stolpen. Vi uppmanar Kanal 5:s spelare att spela på Lotto denna vecka. Det finns en storvinst att hämta där. Vilken form Femman är i, 7-0 i den förra omgången och nu 8-2 på serieledarna. Det gamla serieledarna vill säga för Eurosport tappade inte bara topplaceringen utan man halkade ner till en fjärde plats i den oerhört jämna tabellen.
MATCHENS LIRARE: HAMPUS RIBBING, KANAL 5.

MSN – FC Viasat Sport  4 – 4
Jonas Lidén 3, Anders Lundh. F. Jonas Ringberger 3, Marius Johansen.

FC Viasat Sport förde spelet men tack vare ett 100% målskytte höll MSN jämna steg matchen igenom. Johan Ringberger var het värre och inledde med att nicka in Hasse Skarplöts fina inlägg innan Ringberger även dunkade in 2-0 i gaveln i den åttonde minuten. Ett lite chockat MSN reste sig oerhört starkt när Anders Lundh störde målvakten så att Jonas Lidéns avslut retfullt enkelt rullade in i mål. När sedan samma målskytt nicklobbade in 2-2 efter dussinet minuter var det match igen. Även i den andra halvleken började VS bra och Marius Johansen sköt vackert och välplacerat in 3-2. Men bara minuten senare sköt matchens bästa spelare, Jonas Lidén, en kanon som betydde 3-3. VS trodde inte sina ögon och de kunde verkligen inte stöta ifrån sig sin motståndare i målprotokollet. Ringberger gjorde i alla fall 4-3 med sitt tredje mål och andra på nick. Sedan hängde ytterligare ett mål i luften och det borde kommit men efter en halvtimme styr lurige Lundh in 4-4 efter ett skott från Martin Tiveus. Sista tio minuterna trycker VS på för ett segermål men Mikael Falk i MSN var nära på en kontring men skottet tog i ribban. Det blev till sist delad pott i det underbara vädret.
MATCHENS LIRARE: JOHAN RINGBERGER, FC VIASAT SPORT.