Premier League 15:e omgången 2009

Sifo Media – FC Seasons 1 – 4
Stefan Svanfeldt. F. Richard Hagenstam 2, Kalle Schröder, Pål Åsberg.

FC Seasons knep sista halmstråt när man besegrade Sifo Media och därmed ligger man på slutspelsplats med en match mer spelad. Den första halvleken var relativt jämn. Båda lagen hade chanser för att ta ledningen. Andreas Bryvall var igenom men sköt strax utanför och Peter Krokstrand gjorde en fin räddning en stund senare när han tippade bollen över ribban. Sedan hade Nicklas Thorgerzon en klack som Erik Blomkvist gjorde en fotparad på. Det skulle bli ett mål innan halvtidssignalen ljöd. Richard Hagenstam sköt ett skott som en försvarare styrde upp i ribban, Thorgerzon sköt returen och en SM var tvungen att rädda med handen på mållinjen. Straffen satte Hagenstam bergsäkert. Andra halvleken stod sedan och vägde. Stefan Svanfeldt hade en nick i ribban och returen dansade på mållinjen innan den slogs bort. Kraftpaketet Kalle Schröder kunde sedan göra 2-0 och efter en halvtimme spelade Thorgerzon fram Hagenstam som gjorde sitt andra mål vilket betydde 3-0. Svanfeldt reducerade till 1-3 men lyckan blev kortvarig eftersom Pål Åsberg fastställde slutresultatet 4-1 med fyra minuter kvar. I matchens sista sekund träffade Svanfeldt kryssribban.
MATCHENS LIRARE: PETER KROKSTRAND, FC SEASONS.

Starcom – Mediaedge: cia 1 – 1
Joakim Reuszner. M. Peder Andreasson.

Så var det dags för ett äkta mediaderby mellan Mediaedge: cia och Starcom. Det blev som derbyn brukar bli. Jämnt, spännande och oavgjort. Två mycket bra målvakter såg till så att den första halvleken blev mållös och det var Björn Ivarsson men framförallt så fortsätter Kristian Kurkis storform. Att cia ibland håller en mycket hög kvalitet är ju känt sedan länge men att Starcom kunde prestera en sådan här fotboll var lite överraskande. Detta var nog en av deras bästa halvlekar på bra länge, den första och med tanke på motståndet. I början på den andra halvleken gjorde Peder Andreasson 1-0 men bara minuten senare kunde Joakim Reuszner vackert nicka in 1-1 på Johan Petterssons perfekta inlägg. Vilken start på den andra halvleken och därmed fortsatte offensiven. De båda målskyttarna borde fått var sin straff men domaren var lite skymd när Reuszner blev dragen i armen och när ingen höjde på ögonbrynen från snälla Starcom friades situation. Därför kunde det inte bli straff när Andreasson blev knuffad några minuter senare. Ja så är det ibland. Daniel Collin sprang som aldrig förr och verkade spelsugen till tusen och vilket bicycletas försök han försökte sig på. Det hela slutade 1-1 och Reklamserien tackar för säsongen, välkommen åter i vår.
MATCHENS LIRARE: DANIEL COLLIN, MEDIAEDGE: CIA.

FC Viasat Sport – Svea  5 – 4
Lasse Wannebo 2, Erik Westberg, Gustav Lundström, Niklas Hammar. S. Mattias Björklund, Pierre Knutsson, Thomas Svensson, Martin Eisele.

FC Viasat Sport rivstartade denna underhållande match och redan efter tolv sekunder fräste Lasse Wannebo av en kanon. Bara någon minut senare så sköt Erik Westberg 1-0 och hamnade komiskt nog i den vattenpöl (mycket ovanligt med vatten på plan) som fanns. Sedan hände något märkligt när vi fick se fyra mål på en minut fördelade på två mål från bägge lagen. Wannebo gjorde 2-0, Mattias Björklund reducerade med ett skott direkt på centring, Gustav Lundström sköt rakt upp i det bortre krysset och så satte Sveas Pierre Knutsson ett mål. I den nionde minuten gör sedan Niklas Hammar sitt första mål och VS ledde med 4-2, vilken målexplosion. I början på andra spelade Tom Lindfors fram Thomas Svensson som stötte in 3-4. Några minuter senare tog VS ledningen med två mål för tredje gången när Wannebo sköt sitt andra mål till 5-3 men för tredje gången gick Svea nästan ikapp när Martin Eisele reducerade till 4-5. Under matchens sista tio minuter var det lika nära ett 6-4 som ett 5-5. Till sist höll VS undan och fick till sist en bra tabellplacering efter en fin höst. En fin höst hade även Svea.
MATCHENS LIRARE: ERIK WESTBERG, FC VIASAT SPORT.

FC Talentum – Lokaltidningen Mitt i  2 – 1
Christoffer Sahlin, Andreas Wohlfeil. L. Sten Blomstrand.

Oj, oj, oj! Det blev en pärs för topplaget FC Talentum när de ¨bara¨ skulle gå ut och säkra seriesegern mot jumbon Lokaltidningen Mitt i. Talentum spelade nämligen stelt, orörligt och nervöst medan LMI var riktigt bra med säkert försvarsspel och luriga kontringar med matchens bästa spelare Mats Saxer i spetsen. De ganska få målchanser som dök upp var jämnt fördelade men efter en kvart slog Christoffer Sahlin till med sitt 17:e mål för säsongen efter ett bra och lågt skott från 15 meter. Det borde varit en förlösande faktor men i början på andra kom kvitteringen till 1-1 genom yrvädret Sten Blomstrand på en retur efter skott från Saxer. Sista kvarten var spännande. Efter en halvtimme fick LMI en dubbelchans genom Blomstrand och Peter Leijonspjuth men Andreas Augustsson gjorde två fantastiska räddningar. I anfallet efter slog Emil Sahlin ett perfekt inlägg och då kom backen Andreas Wohlfeil farande samt nickade, det blev retur och den skickade Wohlfeil upp i krysset. LMI hade sedan ett jätteläge för en kvittering men Augustsson gjorde på nytt en jätteräddning på Blomstrands skott. Det var ovisst in i det sista men till slut gick slutsignalen och Talentum får nu titulera sig seriesegrare i Premier League samt tar steget upp i Serie A, det går nog bra. Först blir det ett slutspel.
MATCHENS LIRARE: ANDREAS AUGUSTSSON, FC TALENTUM.

Aftonbladet – IDG  2 – 1
Daniel Larsson, Steffen Backe. I. Marwin Kalsböll Knudsen.

Aftonbladet inledde starkt mot IDG och spelade sig fram till en del bra lägen och efter dussinet minuter kom ett rättvist ledningsmål genom Daniel Larsson som stötte in Thomas Hanuseks perfekta passning. Hanusek hade även en yttersida i stolpen. IDG kämpade och slet sig in i matchen och några minuter in på den andra halvleken kunde Marwin Kalsböll Knudsen kvittera. Helt plötsligt var matchen helt öppen och IDG hade på ett fantastiskt sätt arbetat sig in i matchen och Bladets fina spel var för stunden som bortblåst. Med sex minuter kvar av säsongen så tog äntligen AB fram sitt specialvapen och Pontus Ogebjer kastade ett långt inkast som formstarka Steffen Backe nickade i mål och därmed vann AB matchen med 2-1 och kommer fyra i tabellen. För IDG ser det just ut nu när generationsväxlingen är avklarad. Det var extra kul att se Lasse Dahmén göra årsdebut. Noterbart var att den första snön föll under matchen.
MATCHENS LIRARE: MARWIN KALSBÖLL KNUDSEN, IDG.

Eurosport – MSN  4 – 4
Jacob Frisk 2, Tony Almén, Henning Wijkmark. M. Niclas Jansson 2, Jonas Liljegren, Martin Olsson.

Eurosport tog tidigt ledningen med 1-0 genom ett snabbt mål från Jacob Frisk fot. Vi trodde att det skulle vara en väckarklocka för ett formsvagt lag. Men det var istället MSN som bjöd upp till en mycket bra halvlek. I den tolfte minuten kastade kämpen Anders Lundh ett långt inkast som Jonas Liljegren vackert nickade in till 1-1. Sedan fortsatte MSN sin fina period och i inledningen på den andra halvleken kom både 2-1 och 3-1 inom loppet av en minut. Vid tvåan sköt Jonas Lidén ett stolpskott varpå Martin Olsson sköt in returen via stolpen. Vid trean så var Niclas Jansson iskall när han sköt in bollen i ett friläge. Då trodde vi på en MSN vinst men Eurosport kom mycket starkt tillbaka och på en minut både reducerade man samt kvitterade till 3-3. Jari Kohonen kastade ett överlångt inkast och sedan vi se ett av de snyggaste målen i Reklamserien under 2009. Frisk sköt en halv bicycletas på hel volley, vilken strut. Sedan rullade lugna Tony Almén enkelt in bollen i mål. Nu blev det liv i Eurosport och nu förstod vi att de varit i serieledning i ett antal omgångar. Henning Wijkmark spelade vägg med Lennart Claesson och så hade laget vänt 1-3 till 4-3. Man jagade sedan ytterligare mål och Rasmus Winther träffade ribban med ett skott från 25 meter. Med 30 sekunder kvar fick MSN en frispark vid halva plan. Målvakten Björn Bigander sköt in bollen framför mål. Den gick ut till Jansson som stod vid straffområdets linje och han drog på en riktig kanon i nättaket och så var det kvitterat till 4-4, kul match gubbar. Ses 2010.
MATCHENS LIRARE: JACOB FRISK, EUROSPORT.

Zakrisson – IEC in Sports  0 – 2 (WO)

Clear Channel – Kanal 5  2 - 0 (WO)