Serie A 1:a omgången 2009

Dagens Nyheter – DHL Reklam  3 – 1
DN. Örjan Wallin, Jonas Breding, Mattias Wallenborg. DH. Johan Gerdes.

Dagens Nyheter och DHL Reklam (f.d. MarknadsTaktik) kände på varandra inledningsvis men i mitten på halvleken skapades helt plötsligt några farliga lägen. Först sköt Nicklas Nordin klockrent i stolpen och ut och tio sekunder senare kom 51-åriga Örjan Wallin fri och sköt 1-0 för DN. Minuten senare så höll sig Jonas Breding sig framme och sköt in bollen i nätmaskorna varpå DN hade fått en drömstart. Marginalerna är små i fotboll och istället för 0-1 till DHL så ledde DN med 2-0 minuten senare. I början på den andra halvleken tog DHL ett bastant grepp om händelserna och skapade tillräckligt många och bra målchanser för att få in ett reduceringsmål men istället kontrade DN in 3-0 på ett frustrerat motståndarlag. DHL gav inte upp och reducerade till 1-3 per omgående och laget fortsatte att ösa på men David Balsam växte verkligen ut till en jätte i målet. Vi minns speciellt en reflexräddning på ett friläge. DN var inte ofarliga i sina kontringar och Breding dundrade ett skott i stolpen. DN höll till sist undan, starkt.
MATCHENS LIRARE: DAVID BALSAM, DAGENS NYHETER

Dandy Dots – BOW reklam 1 – 2
Håkan Roswall. B. Peter Kisfaludy, David Nildén.

Regerande mästarna BOW reklam sprang in på plan i nya oranga dräkter. Laget såg ut som Hollands landslag och under den första halvleken spelade man nästan lika bra som de gjorde på 70-talet, med andra ord totalfotboll. Motståndarna Dandy Dots hade matchens första målchans när Fredrik Karlsson, som såg ut som en engelsk center, sköt ett kanonskott men den 44-årige målvakten Henrik Strömblad var vig som en tonåring och styrde ut markskottet till hörna. I den sjunde minuten förlängde Peter Kisfaludy David Nildéns skott i mål till 1-0. I den andra halvleken orkade inte BOW hålla samma fokus och tempo men man var fortfarande bra och med kvarten kvar kunde Nildén skjuta 2-0. Tre minuter senare kunde ett av DD duktiga och många nyförvärv, Håkan Roswall reducera till 1-2. Under många situationer i matchen var det en match i matchen mellan planens kung Nildén (har han någonsin varit bättre i reklamserien) och den fantastiske målvakten, Rogger Stokki. Nildén hade två nickar i ribban, tre kanonskott och en straff men Stokki släppte bara en över bron. BOW vann till sist med 2-1 i en riktigt bra premiärmatch och fortsätter båda dessa lag i samma takt framöver så kommer man att slåss om seriesegern. Äntligen är våren här.
MATCHENS LIRARE: DAVID NILDÈN, BOW REKLAM.

Bizkit – LRF Media  3 – 2
Martin Andreasson 3. L. Rutger Lindquist 2.

Kungens återkomst, ja så kan man snabbt förkorta dagens text. Martin Andreasson har varit på andra sidan Atlanten i över ett år men i sin comeback hade inte ens uret tickat iväg en minut innan han hade gjort 1-0 för Bizkit. Lika snabbt som det första målet kom även det andra men denna gång var det kvitterat. Roberth Westlund slog en otrolig crossboll från eget straffområde över hela plan så att Rutger Lindquist bara hade att sätt dit foten och på volley stötte han in bollen. I den femte minuten så spelade alltid så duktiga Andreas Krantz fram bollen till Andreasson och så var det 2-1. LRF Media (f.d. TTG) öste sedan på resten av halvleken men hade svårt att skapa några jättechanser, mycket tack vare Bizkits försvarsspel. Istället var det de svarta som kom i en rad tre mot två lägen men närmare än ett stolpskott från David Andersson kom man inte. Under de första tio minuterna på den andra halvleken så var LRF överlägsen sin motståndare. Andreas Gustafsson sköt en kanon i ribban, vikarierande målvakten (de turades om) Fredrik Malmfält lyckade med att rädda två tre bra skott och under den tiden kvitterade Lindquist på Westlunds inspel till 2-2. Under de sista tio minuterna ebbade LRF tryck ut en smula men det var fortfarande de som styrde spelet. Med fem kvar kunde istället Andreasson göra matchavgörande 3-2 för Bizkit. Laget visade stort hjärta.
MATCHENS LIRARE: MARTIN ANDREASSON, BIZKIT.

Tössinger – AGO  3 – 4
Martin Hamrin 2, Peter Holm. A. Olle Kullinger 2, Per Apelgren, Thomas Endler.

De tog 25 sekunder så hade Tössinger lite överraskande fort gjort 1-0 i toppmatchen mot AGO. Det var Fredrik Dahlström som slog ett hårt inlägg och bakifrån kom ett av de rödsvartrandigas fräscha nyförvärv, Martin Hamrin, farande och formligen sköt in bollen med huvudet. Lika överraskande var det att AGO i mitten på den första halvleken vände 0-1 till 3-1 på fem minuter. Olle Kullinger styrde in kvitteringen och Per Apelgren drog elegant två man och mycket lättvindigt trampande han igenom samt behärskat rullade han in 2-1. Sedan kom Thomas Endler farande bakifrån och Apelgren såg det och kastade ett bra inkast så att backklippan blev helt fri och utan markering rullade han in 3-1. Det måste varit Endlers första mål på 2000-talet. Resten av halvleken bjöds det på öppet spel. Kullinger hade två ypperliga lägen för nätkänning och Dahlström hade en nick i ribban. Ingen kunde hindra den 62:a Allsvenska spelaren, Peter Holm, från att reducera till 2-3. Den andra halvleken började som den första slutade. Niclas Bergh sköt i stolpen men istället för 3-3 kontrade Kullinger in 4-2. Sista kvarten tog Tössinger ett stadigt grepp om matchen medan AGO:s spelare alltmer gick på knäna. Nu var det Tössinger mot Kristian Kaufmann långa stunder. Både Holm och Bergh hade dubbla chanser men Kaufmann gjorde den ena svettiga räddningen efter den andra. Precis när man trodde att stormen ebbat ut spelade Christian Bauer vackert fram Hamrin som rullade in 3-4 och det två sista minuterna blev rafflande men AGO höll undan i det härliga vårvädret. Trots förlusten behöver nog inte Tössinger oroa sig för att göra en kopia från fjolårets vårsäsong, laget ser oerhört vasst ut. AGO skall hedras för ett mycket smart spel.
MATCHENS LIRARE: KRISTIAN KAUFMANN, AGO.

HEGO – TV 4  2 – 3
H.
Anders Hammargren 2. T. Robin Trygg, Emil Hallström, Marcus Skarphagen

Nykomlingen i Serie A, TV 4, inledde mycket starkt och under de första tio minuterna var det bara ett lag på plan. Under den tiden hade Marcus Skarphagen två fina lägen, Jens Carlgren ett skott strax över och så gjorde planens bästa spelare, Robin Trygg ett solomål till 1-0. Därför kom det lite överraskande när Anders Hammargren kvitterade till 1-1 mitt i Fyrans press. Några minuter senare hade TV 4 gått ifrån till 3-1 efter det att Emil Hallström slagit en hörna på en försvarare och in. Sedan fick vi se en härlig språngskalle av Skarphagen. HEGO gav givetvis inte upp och precis innan halvtidsvilan ljöd kämpade Hammargren in sitt andra mål till 2-3. I början på den andra halvleken kom HEGO ut som ett nytt lag och nu var det de som förde spelet mot en allt tröttare motståndare. HEGO hade svårt att få till några riktigt heta lägen och i emellanåt kontrade TV 4 giftigt. Leif Göransson gjorde två kvalificerade räddningar, bl.a. på Tryggs friläge. Det blev inga fler mål i matchen och TV 4 tog en riktigt fin skalp i premiären.
MATCHENS LIRARE: ROBIN TRYGG, TV 4.

Done – Land & Rike  5 – 4
Daniel Larsson 2, Jhonny Sotil, Håkan Tranér, Kimmo Pöntinen. L. Andreas Lifbom 2, Pehr Dunger, Johan Sund.

Vilken fart, vilket spel och vilket härligt väder. Done och nykomlingen i Serie A, Land & Rike bjöd på en sprakande fotbollsunderhållning. L & R inledde i stor stil och det såg stundtals ut som när Ryssarna spelade Hockey på 80-talet. Redan efter 25 sekunder uppstod ett vackert klapp, klapp spel och så låg bollen i nätmaskorna efter att fjolårets skyttekung Andreas Lifbom svarat för målet. Efter fem minuter stod det 3-0 till L & R efter ett sagolikt rull. Pehr Dunger gjorde 2-0 och Lifbom 3-0. Ett chockat Done tog sig i kragen och de båda debuterande bröderna Sotil var riktigt vassa. Marco sköt en kanon i ribban och ut medan Jhonny sköt en kanon ribban och in. När sedan Daniel Larsson gjorde 2-3 några minuter senare var det match igen. Innan halvtid kunde klippan Johan Sund skjuta 4-2. Under det första tio minuterna på den andra halvleken så spelade L & R ut Done och det var närmare 7-2 än 3-4 men det var det sistnämnda som inträffade när Håkan Tranér satte bollen i nättaket med sina trasiga skor. L & R fortsatte sin offensiv och bl.a. Lifbom fick många bra lägen men istället så kontrade Done in 4-4. Man undrade lite till mans om Done verkligen skulle få med sig en pinne i dagens match men än var det inte slut. L & R gick för seger och Done kontrade. Björn Westberg var igenom men sköt över men det gjorde inte Kimmo Pöntinen när han två minuter före full tid kom fri och elegant lobbade han in segermålet 5-4, vilken match! L & R skall ha en eloge för att man satsade allt framåt och inte spelade defensivt. Vi lyfter samtidigt på hatten för Done. Laget låg under med 0-1 efter 25 sekunder, 0-3 efter fem minuter, 2-4 med tio kvar och så får man åka till jobbet med en seger. "Det måste varit Serie A rutin" - sa Sture Johansson.
MATCHENS LIRARE: KIMMO PÖNTINEN, DONE.