Serie A 10:e omgången 2009


HEGO – DHL Reklam  6 – 2
H.
Håkan Sjöberg 2, Mårten Yrmark 2, Tomas Eriksson, Mattias Edqvist. D. Freddy Hägglund, Henrik Wåhlin.

Både HEGO och DHL reklam hade ett lågt försvarsspel när de inte hade bollen samt vårdade den när de hade läge för det. DHL hade ett stort bollinnehav inledningsvis och tog också följaktligen ledningen med 1-0 när Pelle Ericsson inspel till sist blev till ett försvarsslarv varpå Freddy Hägglund stötte in bollen en meter från mållinjen. DHL fortsatte att föra matchen när även de drabbades av ett försvarsslarv och Håkan Sjöberg högg som en cobra och så stod det 1-1. Bara minuten senare var DHL i ledningen igen när Henrik Wåhlin fick se sin kanon gå i mål. HEGO överraskade sedan med att gå på storoffensiven och i slutet på halvleken samt i början på andra var man riktigt vassa och både Sjöberg och Tomas Eriksson hade två bra lägen där Stefan Tengvall var med på noterna. I halvlekens absolut sista andetag kvitterade Mårten Yrmark till 2-2 och i början var vändningen från 1-2 till 3-2 ett faktum när Sjöberg höll sig framme igen. Efter det målet tog HEGO hem laget extremt men trots det så skapade DHL tre bra chanser men Leif Göransson var på alerten. Med sju minuter kvar kom kontringen HEGO hade väntat på och Tomas Eriksson gjorde 4-2. Då föll DHL ihop igen varpå 5-2 kom minuten senare genom Mattias Edqvist. Till sist slutade matchen 6-2 efter att Yrmark gjort sitt andra mål. Visserligen hade Pelle Ericsson en ribba och Paco Matta ett skott utanför men idag gick slutspelståget för DHL. Nu får man titta neråt istället. Ett kval i slutet på oktober är alltid ovisst. Stort av HEGO igen.
MATCHENS LIRARE: HÅKAN SJÖBERG, HEGO.


Land & Rike – BOW reklam  1 – 7
L.
Sebastian Jurell. B. Christer Haglund 2, Michael Eklund, David Nildén, Lasse Åstrand, Peter Kisfaludy, Jonas Goude.

Helt plötsligt, helt utan förvarning och precis när man behövde det som mest så tog de regerande mästarna BOW reklam fram guldliret. Kryddat med en grym inställning gjorde man Land & Rike helt mållösa i den första halvleken. I den femte minuten spelade David Nildén bollen till Krister Eriksson som i sin tur bjöd Michael Eklund på ett öppet mål till 1-0. Andreas Lifbom stack emellan med ett bra skott nere vid stolproten men den vikarierande målvakten Sonny Nordengrim gjorde en bejublad enhandsräddning. Istället för 1-1 så stod det 3-0 på anslagstavlan några minuter senare efter det att Nildén dundrat in tvåan med vänstern i gaveln och Lasse Åstrand krutat in trean med högern i den andra gaveln. Som grädde på moset så fick Peter Kisfaludy bollen på sig efter att Nildén lyft in bollen framför målet vilket betydde förlösande 4-0 i paus. Ett chockat L & R försökte gå ikapp men denna morgon tillhörde BOW för redan i den andra minuten på andra halvleken så sköt för dagen mycket vassa Christer Haglund 5-0 och en stund senare gjorde han även 6-0, ja ni läste rätt. Efter en halvtimme sköt Jonas Goude ett skott i insidan på stolpen men 7-0 kom minuten senare genom samme man. Till sist spräckte i alla fall Sebastian Jurell nollan. Hasse Pettersson var värd ett mål men de båda nickarna gick strax utanför och i ribban. BOW bröt en negativ trend med sex matcher utan vinst och blir nu livsfarliga i slutspelet om man nu når dit. L & R får glömma denna match illa kvickt.
MATCHENS LIRARE: SONNY NORDENGRIM, BOW REKLAM.


TV 4 – Dandy Dots  1 -10
T.
Mika Grote. D. Birhan Akdag 4, Jonas Andersson 3, Fredrik Karlsson 2, Kennie Roswall.

Dandy Dots lämnade det nedre strecket definitivt bakom sig och har nu en teoretisk chans att nå slutspelet. Detta efter att laget spelat ut jumbon TV 4 efter spelets alla regler. Det blev 1-0 efter 45 sekunder efter ett mönsteranfall signerat Fredrik Karlsson och Jonas Andersson där till sist Birhan Akdag var den som gjorde målet. Apropå Akdag var han helt överlägsen på plan inledningsvis och han svarade för både 2-0, 4-0 och 5-0 och då hade det endast gått tretton minuter av matchen. Däremellan gjorde Jonas Andersson ett mål. Fyran spelade upp sig en aning under den första halvlekens avslutning då också reduceringsmålet kom genom Mika Grote. Den andra halvleken var den första lik och efter 12.33 var domaren tvungen att bryta för TÖ (teknisk överlägsenhet) när Karlsson stänkte in sitt andra mål för dagen. Andersson bokfördes för tre mål och Kennie Roswall hamnade även han i målprotokollet. DD är bättre än tabelläget men tyvärr är TV 4 en klar jumbo i årets serie. Reklamserien hoppas att de kommer igen i den sista matchen samt slickar såren och kommer tillbaka med ett härligt go i Premier League precis som ifjol.
MATCHENS LIRARE: BIRHAN AKDAG, DANDY DOTS.


LRF Media – AGO  3 – 2
L.
Peter de Clairac, Rutger Lindquist, Anders Lennhagen. A. Per Jonsén, Olle Kullinger.

Så var det dags för en sådan där äkta seriefinal mellan ettan och tvåan med två omgångar kvar där det vinnande laget ståtar som serieledare. LRF Media spelade riktigt bra under den första halvleken men AGOS försvarsspel var förstklassigt, Kristian Kaufmann var grym i målet och så kontrade man smart. Just på en sådan gjorde Per Jonsén 1-0. Dessutom hade AGO tre frilägen under sista halvan på de första 20 minuterna när Michel Gordin, Jonsén och Olle Kullinger var igenom. Det första skottet gick utanför men de andra två räddade målvakten Roger Folkhage förtjänstfullt. Om den första halvleken var målsnål så blev det rena ¨målexplosionen¨ i början på den andra då det duggade in fyra mål på åtta minuter. Först skulle Jimmy Thurby nicka in kvitteringen i ett öppet mål men blev så pass knuffad i ryggen så att domaren var tvungen att blåsa straff. Den slog Peter de Clairac in bergsäkert. Minuterna senare sköt Jerry Månsson ett skott som det blev retur på och den rakade Rutger Lindquist upp i nättaket och så hade LRF vänt på steken. I anfallet efter var det kvitterat när Kullinger tog vara på sin chans. Ytterligare minuten senare så slank outtröttlige Anders Lennhagens skott in till 3-2. Efter de målen blev ebbade tempot ut en aning men när Lennhagen var fri med sex minuter var vi nära att anteckna 4-2 men Kaufmann räddade. Med två minuter fick Kullinger matchens sista klara målchans och då trodde vi på 3-3 men skottet från ganska nära håll gick utanför. Därmed har Serie A fått nya serieledare i form av LRF Media, som tog över efter AGO som varit högst upp i toppen sedan i maj. Elias Karroum och Thomas Endler höjde sitt spel flera snäpp i dagens match men den stora överraskningen var Folkhages målvaktsspel.
MATCHENS LIRARE: ROGER FOLKHAGE, LRF MEDIA.


Bizkit – Dagens Nyheter  4 – 1
B.
Peter Arnesson 2, David Andersson, Martin Andreasson. D. Simon Lindberg.

Bizkit inledde klart bäst mot Dagens Nyheter och man radade upp hela fyra bra målchanser i inledningen på matchen men bollen gick både utanför, över och så så stod David Balsam i vägen. Till sist kom ett rättvist 1-0 mål efter en kanon från David Andersson. Efterhand började DN att vakna till liv och Mathias Sånemyr hade en nick från nära håll som Gustav Lundström gjorde en fin reflexräddning på och så sköt Örjan Wallin strax utanför. Däremellan så gjorde Martin Andreasson 2-0. Men DN var nu lite på gång och med två sekunder kvar till paus så hade man mycket folk inne i straffområdet och till sist fick Simon Lindberg chansen och han reducerade. I början på den andra halvleken var Lindberg igenom igen men nu var det Fredrik Malmfält som stod mellan stolparna och han gjorde en fin räddning. Helt plötsligt var det helt jämnt och matchen levde. Efter en halvtimme avgjorde formstarka Peter Arnesson matchen med två mål där 3-1 bollen var efter fint förspel från Björn Ericsson och Andersson. Matchen slutade 4-1 och därmed blev Bizkit det fjärde laget att nå slutspelet i år. DN, däremot, är inte klara för Serie A nästa år. Man möter jumbon TV 4 i sista rundan. Malmfält i målet visade upp ett nytt sätt att stå i mål på.
MATCHENS LIRARE: FREDRIK MALMFÄLT, BIZKIT.


Tössinger - Done  7 – 2
T.
Fredrik Dahlström 2, Mikael Nilsson 2, Peter Törnqvist, Niclas Bergh, Peter Holm. D. Björn Westberg, Tor Sundberg.

Tössinger startade lite lugnt men ökade allt eftersom och kunde till sist ta en enkel seger och därmed kvalificera sig för ännu ett slutspel. Det var ojämna Done som tog ledningen genom evigt unge Björn Westberg, 51 år. Innan pausvilan hade Tössinger vänt på steken och i början gick man ifrån till hela 7-2. Man radade upp fem olika målskyttar i form av Fredrik Dahlström, Peter Törnqvist, Mikael Nilsson, Niclas Bergh och Peter Holm. Fem före detta Allsvenska spelare och Tössinger ser svårslagna ut för tillfället. Dahlström och Nilsson bokfördes för två kassar var men dagens profil var Tor Sundberg. Han stod i mål i en halvtimme och gjorde mängder av fina och spektakulära räddning varpå han även satte dit matchens sista mål. Tössinger kan se fram emot en spännande avslutning på säsongen. Done har fortfarande chansen att nå slutspel, en plats som man tappade i dag.
MATCHENS LIRARE: TOR SUNDBERG, DONE.