Premier League 14:e omgången 2010

Kanal 5 – TV 4  4 – 3
K.
Daniel Cedercrona 2, Per Hedberg, Thomas Kingdahl. T. Marcus Skarphagen 2, Jimmy Widén

Det prestigefulla TV-derbyt blev en märklig match där det svängde friskt och ett drömmål fick till sist avgöra tillställningen. Matchen inleddes med att Per Hedberg kom fri från egen planhalva men Alexander Bernhard gjorde sig stor som bara han kan och avvärjde skottet. Det var ändå Kanal 5 som svarade för matchens första mål när Daniel Cedercrona slog in en retur efter skott från just Hedberg. Efter en kvart kunde TV 4 kvittera till 1-1 genom Jimmy Widén som också blev halvtidsresultat. I den andra halvleken hände precis allt som brukar hända i ett derby. Den sjunde minuten blev en lyckominut för Fyran och en lyckominut även för målkungen Marcus Skarphagen. Först svarade han för ett elegant solo när han drog två man samt lurade målvakten och så stod det 2-1. Bara 20 sekunder senare spelade Robin Trygg fram Skarphagen som bara hade att bredsida in 3-1 i ett tomt mål med sitt 14:e mål för säsongen. Thomas Kingdahl hade ett stolpskott efter en halvtimme men minuterna tickade iväg och när endast sex minuter återstod så kändes TV 4:s ledning kassaskåpssäker och i och med det resultatet var laget i serieledning med en match mer spelad. Då kom chocken för det ledande laget när Femman helt plötsligt och helt utan förvarning började spela drömfotboll. Hedberg sköt en frisparkskanon i mål till 2-3 och med fyra minuter kvar nickade Cedercrona bort en hörna varpå Hedberg kontrade. Cedercrona sprang som en furie och hängde med upp i kontringen varpå Hedberg passade bollen till just Cedercrona som behärskat slog in 3-3 och vilt jubel utbröt och målskytten gjorde en härlig målgest. Det lutade åt ett kryss men Kungen Kingdahl ville annorlunda. Han fick ett bra läge till höger om målet, gjorde en skottfint så att två spelare blev bortgjorda. Kingen fick då ett ännu bättre läge men han skottfintade igen och ytterligare två spelare var och köpte korv hos Korv-Ingvar i Solna centrum. Sedan avslutade han med att med vänstern iskallt skjuta 4-3 uppe mot det högra krysset, vilken balja. Ett chockat TV 4 skulle få en kvitteringschans innan matchen var över när de fick en frispark men Timo Nurmi räddade det hårda skottet. Fyran vände 0-1 till 3-1 men den stora vändningen svarade Femman för när man vände 1-3 till 4-3 under matchens sista sex minuter, stort. En match återstår.
MATCHENS LIRARE: THOMAS KINGDAHL, KANAL 5.

IDG – FC Viasat Sport  0 – 8
Per Tellander 2, Daniel La Placa 2, Manfred Aronsson, Navid Safiyari, Hans Skarplöth, Aron Wahlgren.

FC Viasat Sport kom snabbt över de två senaste förlusterna och idag spelade man en riktigt trevligt fotboll, speciellt i den första halvleken. Per Tellander var på riktigt spelhumör i det lite kalla men vackra höstvädret och han gjorde två mål och ett målpass när VS gick fram till en 4-0 ledning efter tio minuter. De hade en 5-0 ledning efter en kvart och det resultatet blev också ett halvtidsresultat. Manfred Aronsson gjorde det andra målet målet med vänstern och Daniel La Placa dundrade med full kraft in både 4-0 och 5-0. IDG föll idag tillbaka till det spel som orsakade stora problem i våras, nämligen mycket folk på plats men oorganiserade. Det blev lite bättre i den andra halvleken och framfusige Filippos Pavlo sköt ett skott som gick stolpe, stolpe och ut. Lite senare träffade han stolpen igen och Christoffer Björkwall träffade ribban så att IDG var värda ett mål var helt självklart men Kalle Mellberg fick den äran att hålla nollan idag. Istället gick VS från 5-0 till hela 8-0 efter mål av Navid Safiyari, Hans Skarplöth (efter ett konstmål) och Aron Wahlgren. I och med segern har laget fortfarande chans att nå slutspelet om ettan och tvåan förlorar i denna omgång, fortsättning följer.
MATCHENS LIRARE: PER TELLANDER, FC VIASAT SPORT.

FC Seasons – Svea  0 – 3
Daniel Jirhäll, Jens Lundström, Martin Eisele.

Den som spelar i Reklamserien under en säsong får uppleva de vackra skiftningarna i årstiderna. I förra veckan var det + 15 grader men idag var det 0 gradigt, dimma och elljus. Det var nästan trollskt. Då trivdes Svea som verkar ha prickat in en formtopp lagom till slutomgångarna och i dag spelade man årets bästa match. I inledningen skapade för dagen pigga Jesper Strömberg och Jens Lundström en dubbelchans och på den efterföljande hörnan nickade duktiga Daniel Jirhäll över. FC Seasons stack emellan med en kontring och Marcus Hallberg fick ett bra läge men sköt utanför. Jirhäll kunde sedan trycka in 1-0 i diagonal gavel. Mot slutet av den första halvleken spelade Seasons upp sig och Patrik Mattsson fick till ett bra skott men Magnus Källman gjorde en TV-räddning. Svea var nära ett 2-0 mål när dagens finaste anfall spelades upp där Strömberg och Jirhäll spelade fram Jens Lundström som sköt upp bollen i ribban från nära håll. Bägge lagen kunde fått en straff under de första 20 minuterna. Den andra halvleken var öppen och det var lika nära ett 1-1 mål som ett 2-0 mål och när Joel Holmer kom farande i djupet trodde vi på mål men skottet gick utanför. Efter en halvtimme fick Nisse Rasmusson en dubbelchans men det ena skottet tog Källman och det andra slogs bort på mållinjen. Med fyra kvar så kontrade Svea och Lundström kom fri och spelade bollen till en ännu friare Martin Eisele som sköt bollen i stolpen men Lundström höll sig framme och fick in 2-0. Nu tvingades Seasons på storoffensiven vilket medförde att Svea fastställde slutresultatet 3-0 genom Eisele.
MATCHENS LIRARE: MAGNUS KÄLLMAN, SVEA.

Expressen – Lokaltidningen Mitt i  8 – 1
E.
Kimmo Rolin 4, Kristoffer Karlsson 2, Henrik Ehlesjö, Patrik Myrbäck. L. Thomas Ringqvist.

Lite ojämna Expressen svarade för säsongens kanske bästa match. Man hade ett bergsäkert försvar, ett slitstarkt mittfält och ett högklassigt offensiv. Laget ställde om blixtsnabbt från försvar till anfall och man hade dessutom en så gott som 100% utdelning. Slutspelslaget Lokaltidningen Mitt i var en man kort under de första fem minuterna och då radade Expressen upp målchanser och till sist kom 1-0 genom Henrik Ehlesjö som från nära håll tryckte upp bollen i det närmsta krysset. Efter ett fartfyllt ställningskrig så kunde Expressen öka på till 2-0 i slutet på första och 3-0 i början på andra efter två mål av Kimmo Rolin och starka Patrik Myrbäck. Erik Pettersson passade sedan fram Thomas Ringqvist till reduceringen 1-3. Nästa mål var givetvis viktigt för matchens utveckling och efter en halvtimme så kunde lagkaptenen Kristoffer Karlsson göra 4-1. Då slocknade LMI helt och Expressen kunde defilera och på tio minuter gå från 4-1 till 8-1. Givetvis var siffrorna för stora med tanke på spelet ute på plan men att rätt lag vann var det inget snack om. Rolin såg riktigt rapp ut och bokfördes för fyra mål och har nu svarat för 17 mål i serien, starkt. Karlsson blev tvåmålsskytt och Expressen passerade både TV 4 och LMI i tabellen och ligger nu på slutspelsplats. Förlorar TNS/SIFO så toppar man serien.
MATCHENS LIRARE: KIMMO ROLIN, EXPRESSEN.

Aftonbladet – TNS SIFO  0 -10
Johan Aronsson 5, Oskar Axelsson 2, Joacim Runholm 2, Joakim Nordin.

Nu är det nära, mycket nära för TNS SIFO. Joakim Nordin spelade fram Johan Aronsson två gånger under de första fem minuterna och så stod det 2-0. Ett decimerat Aftonbladet stod emot den första halvleken som slöt 4-0 men när både 5-0 och 6-0 kom i början på den andra så gick det snabbt mot en TÖ (teknisk överlägsenhet) och den infann sig efter endast 29.30. Därmed blev det ¨ten and out¨ för AB. Nykomlingen och rookien Aronsson hade svarat för fem mål efter fem minuter in på den andra akten och därmed ligger han på en andra plats i den totala skytteligan i Reklamserien på 21 mål, ett mål från ledning med en match kvar. SIFO bärgade en max utdelning i och med 10-0 och nu leder man serien med två poäng samt sex mål bättre målskillnad. Man har en svår match kvar mot FC Seasons. Oskar Axelsson och Joacim Runholm blev två måls skyttar varpå Nordin satte dit spiken i kistan, fortsättning följer.
MATCHENS LIRARE: JOHAN ARONSSON, TNS SIFO.

Starcom – MSN  2 – 5
Mats Lundgren, Linus Jönsson. M. Erik Axdorph 2, Anders Lundh, Mikael Falk, Anders Uhlin.

Jumbon MSN sprattlade till ordentligt mot Starcom och matchen inleddes med en rivstart när David Zetterlund sköt i insidan på stolpen redan efter 15 sekunder. Sex minuter senare så ledde MSN med 2-0 och då hade man inte ens haft en målchans, ja det låter konstigt men så var det. Målen bokfördes på Erik Axdorph och Anders Lundh efter två så kallade skitmål när bollen flög som en flipperkula inne i straffområdet. Pigge Zetterlund kom sedan fri men Björn Bigander räddade. Efter en kvart fastställde Starcomd genom Mats Lundgren halvtidssiffrorna 2-1. I början på andra gjorde Axdorph sitt andra mål till 3-1. Sedan stod matchen och vägde där Lundh hade två lägen och Zetterlund ett men till sist kom 4-1 genom för dagen mycket duktige Mikael Falk. Minuten senare var det reducerat till 4-2 efter mål av alltid stabile Linus Jönsson. Med fem minuter kvar avslutades matchen med att Anders Uhlin sköt en kanon från 25 meter till 5-2. MSN var värda segern men man hade samtidigt ett otroligt flyt med målen. En match återstår av säsongen 2010.
MATCHENS LIRARE: ERIK AXDORPH, MSN.

Clear Channel – Four of a Kind  5 – 7
C.
Andreas Varnava 3, Alexis Logothetis, Robin Duvfors. F. Alexander Falck 4, Fredrik Öberg, Mattias Lundin, Magnus Helin.

Four of a Kind och Clear Channel bjöd på en trevlig, målrik och underhållande match som var spännande in i det sista självande sekunderna. CC inledde piggt och redan i den första spelminuten fick de till ett fint anfall och Robin Duvfors kom fri men den vikarierande målvakten Magnus Helin räddade. I den tionde minuten kom sedan ett rättvist 1-0 mål genom Andreas Varnava. Kind blev bättre och bättre ju längre matchen led och snabba Alexander Falck var igenom och träffade ribban. I anfallet efter sköt Falck en strumprullare till 1-1. I slutminuten på första hade bägge lagen en gyllene målchans där Mikael Persson träffade stolpen efter en fin raid och så hade Mattias Lundin ett läge men Stellan Cårebo räddade. Den andra halvleken bjöd på hela tio mål och det svängde friskt mellan anfallen. Alexis Logothetis, han som bara gör snygga mål, stötte in 2-1 på volley efter Varnavas perfekta inlägg mot bortre stolpen. Kind hade sedan en mycket bra period när man gick från underläge 1-2 till 4-2 på sex minuter efter mål av Fredrik Öberg, Falck och Mattias Lundin. Apropå Öbergs mål var det hans första sedan han gjorde två mål mot Kustjägarna för 11 år sedan. Helin, som var utespelare i andra hade ett bra läge till 5-2 men stället kontrade Varnava in 4-3 och då var det jämnt i målprotokollet igen. Kind gjorde ytterligare ett ryck och så stod det 6-3 efter mål av Helin och Falck. De sega gubbarna i CC ger sig som bekant aldrig och med fem kvar kom 6-4 och med minuten kvar 6-5 efter mål av Duvfors och Varnava (hans tredje). Slutminuten blev dramatisk och CC lyfte in bollen i straffområdet tre gånger men den slog bort och i matchens absolut sista sekund satte fyramålsskytten Falck dit 7-5.
MATCHENS LIRARE: ALEXANDER FALCK, FOUR OF A KIND.

Eurosport – Mediaedge: cia  1 – 2
E.
Åke Johansson. M. Mathias Björklund, Daniel Collin.

Eurosport som varit obesegrade sedan den 1 juni inledde bra och i den tredje minuten spelade Henning Wijkmark fram 54-årige Åke Johansson som satte dit 1-0. Allt efterhand så sprang Joel Nyrén och Mathias Björklund igång hela Mediaedge: cia och efter en kvart så dundrade Björklund upp bollen i det vänstra krysset. I den andra halvleken var cia det något bättre laget och Björklund träffade den högra kryss ribban och ut med ännu en kanon. I anfallet efter spelade John Aleman fram Johan Hasselmark men det blev inte mål den gången heller. Med sju kvar kom dock 2-1 målet när Björklund lirade fram Daniel Collin som klackade in bollen. Collin gör inte så många mål men när han gör dem så är det alltid snygga. Eurosport försökte att vårda boll men man var uddlösa framåt men med två minuter kvar gjorde Wijkmark en härlig raid som avslutades med att han sköt i stolpen. Eurosport orkade inte hålla i poängmaskinen.
MATCHENS LIRARE: MATHIAS BJÖRKLUND, MEDIAEDGE: CIA.