Serie A 1:a omgången 2010

FC Talentum – Bizkit  2 – 1
Marcus Carlsson, Christoffer Sahlin. B. Martin Andreasson.

Den ena av Serie A nykomlingarna, FC Talentum, bröstade upp sig ordentligt i premiären mot Bizkit. Spelat var jämnt ute på planen och om det var något lag som hade lättare att få till avslut så var det Bizkit. Närmare än en nick i ribban från Martin Andreasson kom man inte under de första 20 minuterna. Vi var beredda att skriva in 0-0 i paus men då gav sig den första halvlekens bästa spelare, Marcus Carlsson, för första gången sig ut på en offensiv raid som slutade med att han gjorde 1-0. I anfallet efter sköt Christoffer Sahlin en klockren stolpe. I början på andra höjde sig Bizkit ett snäpp samtidigt som Talentum blev alltför passiva. Ett kvitteringsmål hängde i luften och Andreasson hade ett bra skott som strök stolpen samt en nick från ett bra läge. Även David Andersson fick ett perfekt läge i slottet men även det skottet strök stolpen. Mitt i Bizkits press kontrade Talentum efter en halvtimme och Sahlin kunde med ett behärskat skott göra 2-0. Nu var Bizkit tvungna att gå på storoffensiven och spelet blev helt öppet. Klackspecialisten Linus Erkhammar var nära ett 3-0 mål via ett friläge men lobben gick utanför. Med två kvar kunde till sist Bizkit rättvist reducera när Andreasson behärskat skarvade in 1-2. Slutet blev nervöst men till sist tog Talentum sin första seger i den högsta serien.
MATCHENS LIRARE: MARCUS CARLSSON, FC TALENTUM.

Mediakompaniet – Dagens Nyheter  4 – 0
Andreas Lifbom 2, Pehr Dunger, Max Eriksson.

Mediakompaniet (f.d. Land & Rike) tog tag i taktpinnen per omgående. Laget kom i anfall efter anfall och ständigt farlige Andreas Lifbom hade väl en fem-sex avslut men de skott som inte gick utanför eller över gjorde Fredrik Sandell utmärkta räddningar på. Sandell höll sitt lag kvar i matchen under den första halvleken som slutade mållös. Dagens Nyheter hade egentligen bara en målchans värd namnet och det var när debutanten Jesper Olsson lobbade men den resulterade inte. I början på andra fortsatte DN sitt försvarsspel och Mediakompaniet började misströsta. Efter en halvtimme vaknade man till igen och Pehr Dunger lyckades trycka in 1-0. I och med det målet var det bara Mediakompaniet för hela slanten. Lifbom gjorde strax efter 2-0. Sedan fick vi se dagens vackraste mål när Dunger slog en lång hörna och upp i luften gick Max Eriksson, hängde kvar och nickade in bollen i diagonalt kryss till 3-0. Sedan träffade Dunger ribban innan till sist Lifbom gjorde sitt andra mål vilket betydde slutresultatet 4-0. Olsson var nära ett tröstmål med det hårda skottet gick i stolpen i närheten av krysset.
MATCHENS LIRARE: FREDRIK SANDELL, DAGENS NYHETER.

AGO – BOW reklam  2 – 4
Per Apelgren, Per Jonsén. B. Hasse Pettersson 2, Anders Hammargren, Nikos Nikopoulos.

BOW reklam, som hade en mellansäsong med deras mått mätt ifjol, inledde strålande mot de regerande cupmästarna AGO. Man trillade boll riktigt bra under den första kvarten och skapade en fyra fem bra lägen men effektiviteten saknades den sista tredjedelen. AGO:s anfall var lätträknade men till sist nickpassade Per Jonsén och Olle Kullinger med varandra där den förstnämnda fick till en fösare som gick i utsidan på stolpen. I anfallet efter tog BOW rättvist ledningen när bollen till sist hamnade hos nyförvärvet från HEGO, Anders Hammargren, som inte gjorde något misstag,. Kullinger hade sedan en kanon i stolpen som blev till en trippelchans och till sist tryckte Per Apelgren in kvitteringen. Halvlekens sista chans fick pigge Simon Thylander men Henrik Strömblad räddade förtjänstfullt friläget. Den andra halvleken var jämn men efter en halvtimme tog BOW på nytt ledningen när Hasse Pettersson mycket vackert nickade in Olle Jeanssons perfekta inlägg inför en jublande men idag skadad David Nildén som med farsgubben Jimpa stod bakom målet. Men ytterligare en gång lyckades AGO kvittera. Duktiga Apelgren spelade snett inåt bakåt till Jonsén som dundrade in 2-2. Men det skulle bli tre mål på lika många minuter när Nikos Nikopoulos sköt 3-2 till BOW med åtta kvar. AGO satsade sedan allt för en kvittering och man fick två gyllene lägen och vid bägge tillfällena var det Kullinger som var framme. Först hade han en kanon som strök stolpen och sedan lirade Apelgren bollen in i straffområde men Kullinger han inte fram och till sist höll BOW undan, ja man t.o.m. ökade på till 4-2 genom HP i matchens sista sekunder.
MATCHENS LIRARE: CHRISTIAN HOSENFELD, BOW REKLAM.

Done – Tidningskungen  1 – 8
Joakim Karlsson. T. Jerry Månsson 2, Roberth Westlund 2, Andreas Gustafsson, Rutger Lindquist, Anders Lennhagen, Roger Folkhage.

Fjolårets seriesegrare och hela slutspelets regerande mästare Tidningskungen (f.d. LRF Media) inledde årets serie som man avslutade den förra, nämligen i stor stil. Matchens bästa spelare, Jerry Månsson, gjorde snyggt 1-0 med ett lågt vänsterskott i den högra burgaveln. Det skulle visa sig bli den första halvleken enda mål. TK hade mängder av chanser och Månsson hade en kanon i ribban efter vackert triangelspel och så hade Andreas Gustafsson ett bra skott samt Jimmy Thurby en finurlig klack. Bägge gångerna räddade Alexander Edén med bravur. I början på den andra halvleken gick TK från 1-0 till 3-0 på fyra minuter efter mål av Gustafsson och Månsson. Done kom fram i en del kontringar och Roger Tell spelade mycket klokt med sin fina och aviga teknik. Efter en halvtimme kom en reducering till 1-3 och nu jagade Done ytterligare ett reduceringsmål. I jakten på ett sådant gick redan ett tröttkört Done in i väggen och under matchens sista sex minuter gick Tidningskungen ifrån 3-1 till smått osannolika 8-1, rätt lag vann men siffrorna blev för stora. Roberth Westlund skall hyllas med sina två mål på sin 45-åriga födelsedag och så hamnade även Rutger Lindquist, Anders Lennhagen och Roger Folkhage i målprotokollet. Har mästarna redan kopplat greppet, eller?
MATCHENS LIRARE: ROBERTH WESTLUND, TIDNINGSKUNGEN

Tössinger – DHL Reklam 6 – 1
Fredrik Dahlström 4, Adam Stevens, Mats Lundin. D. Robert Nordin.

Vid kvart över sex började Tössingers spelare droppa in en efter en och det roliga var att vissa av gubbarna hade satt upp personliga målsättningar för året. Först kom Fredrik Dahlström och han siktade på att bli Reklamseriens Gentleman och sedan kom Niclas Bergh och han satsade på att komma med på Allstarmatchen mot Göteborg, härligt gubbar! För första gången på flera år så var Tössinger riktigt bra i en vårpremiär. Det var annars DHL Reklam som inledde chockerande bra. Efter en minut hade laget skapat två frilägen. Dick Hedivi sköt strax utanför och på debutanten Robert Sjölunds skott, som spydde i den andra halvleken, gjorde Magnus Larsson en kanonräddning. Första halvleks bästa spelare, Robert Nordin gjorde 1-0 minuterna senare. Efterhand började till sist Tössinger mala på och skapa en del chanser varpå kvitteringen hängde i luften. Det såg ut som om DHL skulle gå till halvtidsvila med en uddamålsledning men under den första halvlekens sista minut blev 0-1 till 2-1 för Tössinger. Först blev Dahlström fälld och den efterföljande straffen satte han bergsäkert. I anfallet efter pricksköt han diagonal gavel. DHL lät sig inte nedslås utan var riktigt vassa fram till en halvtimme var spelad. Laget hade tre gyllene lägen där Sjölunds friläge var närmast att resultera. Kvitteringen hängde verkligen i luften mot ett för stunden virrigt Tössinger. Med åtta kvar fick de dubbla silvermedaljörerna en lyckominut så istället för ett logiskt 2-2 mål stod det helt plötsligt 4-1 på anslagstavlan, ridå! Adam Stevens kunde liggande slå in sin egen retur till 3-1 och så dundrade debutanten Mats Lundin in fyran efter en riktig stänkare. Sista minuterna bjöds det på Hawaiispel och DHL kom i ett ytterligare friläge men Larsson räddade varpå spelet vände och så blev det 5-1 genom Dahlström. Visan upprepade sig när DHL kom i ett nytt friläge men Larsson räddade igen varpå Dahlström kontrade in 6-1 med sitt fjärde mål för dagen. Vilken start för Tössinger.
MATCHENS LIRARE: MAGNUS LARSSON, TÖSSINGER (förlåt Dahlström).

Dandy Dots – IEC in Sports  2 – 2
D. Magnus Ahlström, Niclas Ivarsson. I. Phillip Männer, Markus Norin.

Den andra nykomlingen i Serie A, IEC in Sports, visade även de upp en respektlös sida. Redan efter en minut hade Pelle Lundquist ett av sina tre fina lägen men Magnus Lindblad var med på noterna. I anfallet efter kunde Phillip Männer nicka in 1-0. Dandy Dots såg ovanligt ringrostiga ut inledningsvis och det skulle dröja till den 15:e minuten innan deras första målchans dök upp men då slog de till med besked. Tommy Svensson slog ett perfekt inlägg och Magnus Ahlström drog till på helvolley varpå bollen satt stenhårt i nättaket, vilka balja! Efter det hade Bosse Eriksson ett ganska öppet mål men bollen gick över. I början på den andra halvleken så spelade en för dagen mycket bra Craig Nielsen fram mr 100%, Markus Norin som gjorde 2-1. Norin var egentligen halvskadad och dök bara upp för att ev hoppa in om någon blev skadad. Han kom, han sågs och han gjorde mål på sin första bollberöring för att sedan byta, succé. Under de sista tio minuterna backade ett ganska tröttkört IEC tillbaka för att bevaka sin ledning. Ett lika tröttkört DD tog ut sina sista krafter och började skapa hörnor, inkast mot mål och fick på det sättet till ett bra tryck. Vid ett tillfälle hade man en trippelchans och med fyra kvar kom kvitteringen till 2-2 genom Niclas Ivarsson. Båda lagen gick för seger men det blev delad pott.
MATCHENS LIRARE: MARKUS NORIN, IEC IN SPORTS.