Serie A 10:e omgången 2016

TNS Sifo – Dandy Dots  1 – 3
Mathias Friman. D. Jonas Andersson, Niclas Lind, Birhan Akdag.

En 4 kilo lättare Birhan Akdag inledde med att springa som i fornstora dagar och fick igång hela Dandy Dots. TNS Sifo spelade ett lågt försvarsspel och gick på omställningar så det blev ett böljande högt tempo från start. I den tredje minuten fick vi bevittna ett klassmål när Akdag slog en crossboll på 30 meter och inne i straffområdet mötte Jonas Andersson med en vänster volley, vilket mål! Efterhand började TNS skapa lägen och man testade Magnus Lindblad tre gånger som först inte resulterade men när Mathias Friman rakade in en retur efter det att Joakim Nordin skjutit blev det 1-1 och halvtidssiffror. I början på andra var TNS nära ett ledningsmål när Nordin nickade Jonas Bergmans perfekta hörna i stolpen. Det var istället DD som tog ledningen på nick när Niclas Lind höll sig framme på Bosse Erikssons inlägg. Mot slutet jagade TNS en kvittering men närmast ett mål var DD när Andersson spelade fram Eriksson men Fredrik Olofsson räddade. I slutsekunderna kom matchavgörande 3-1 när Akdag kom fri med målvakten.
MATCHENS LIRARE: BIRHAN AKDAG, DANDY DOTS.

AGO – Vincitori  10-1
Jacob Wanselius 4, Tomas Pettersson 2, Peter Waltre, Simon Thylander, Per Jonsén, Jesper Blomqvist. V. Mattias Sander.

Det tog 10 omgångar till fjolårets seriesegrare och tillika regerande mästare AGO att säkra en slutspelsplats tack vare att man tog en storseger mot en mycket vingklippt jumbo i form av Vincitori. Teoretiskt kan man missa men då skall alla matcher ¨gå fel¨ för AGO. Scrive ska ta två storsegrar och AGO förlora stort i den sista omgången. Idag tog man en promenadseger där Vincitori hängde bara med i sju, åtta minuter. Det stod 5-0 i paus och efter 32.20 kom en TÖ (teknisk överlägsenhet). Jacob Wanselius satte dit fyra, Tomas Pettersson två och så blev Peter Waltre, Simon Thylander (snyggt mål inför dottern), Per Jonsén och Jesper Blomqvist enmålsskyttar. På 35 år har undertecknad endast släppt äran till en utomstående att utse matchens lirare. 1986 var det Lennart Hyland och i dag fick Thomas Endler chansen enligt nedan.
MATCHENS LIRARE: THOMAS ENDLER, AGO.

BOW reklam – Bizkit Havas  1 – 6
BOW.
Hasse Pettersson. BH. Peter Arnesson 3, Jörgen Lindqvist, David Andersson, Martin Andreasson.

Ojämna Bizkit Havas slog till med årets bästa match när man minst anade det. Det var BOW reklam som inledde bäst och Andreas Hagelin fick göra två, tre bra räddningar men när Hasse Pettersson satte dit 1-0 med ett distinkt skott i gaveln var han chanslös. Mot slutet av halvleken börja Bizkit hittade rätt i sina kontringar och nu var det Henrik Strömblads tur att göra två, tre fina ingripanden. Med två minuter kvar till halvtidvilan ryckte Niklas Pösö längs vänsterkanten, spelade in bollen framför mål och dit hade högerbacken Jörgen Lindqvist löpt och han höftade upp 1-1 i nättaket. Bara 15 sekunder var kvar av halvleken när Adam Rådås spelade snett inåt bakåt till David Andersson, som tog emot bollen och smällde in 2-1. När sedan Martin Andreasson gjorde 3-1 i början på andra var vändningen från 0-1 till 3-1 på sex minuter ett faktum. Ett frustrerat BOW fick nu börja jaga ikapp men efter en halvtimme kom ett avgörande moment. Christer Mattiasson var igenom men Hagelin räddade och Mattiasson fick ett nytt läge men denna gång räddade Lindqvist på mållinjen. Istället för 3-2 så kontrade Bizkit vackert in 4-1 när Andersson och Andreasson spelade fram Peter Arnesson. BOW anföll nu i tid och otid varpå Bizkit tackade och tog emot och Arnesson blev hattrickman när han gjorde både 5-1 och 6-1 mot självaste serieledarna, stort! Vad har hänt med BOW? Först respass ur cupen där man var regerande mästarna och nu förlust med tennissiffror. Bizkit är grymma när de vill!
MATCHENS LIRARE: ANDREAS HAGELIN, BIZKIT HAVAS.

TV 4 – FC Viasat Sport  0 – 2
Erik Bäckrud, Henrik Agardh.

Pånyttfödda FC Viasat Sport var stärkta efter att slagit ut de regerande cupmästarna och tillika årets serieledare i den förra matchen efter bländande försvarsspel. Idag fortsatte man sitt mästerliga försvarsspel, kämpade över hela planen och visade upp en härlig moral. TV 4 som gjort flest mål i Serie A skapade ingenting i den första halvleken. VS hade några lägen i slutet på första och i början på andra. Först kastade Gustav Lundström ett överlångt inkast som Daniel La Placa bröstade i ribban och över, sedan slog Erik Bäckrud en bra hörna men Fredrik Gebauer gjorde en fin räddning på La Placas nick och så dundrade Bäckrud på för kung och fosterland men Gebauer räddade igen. Därför kom det inte helt oväntat när VS tog ledningen med 1-0 efter en halvtimme när formstarka Bäckrud satte dit målet. TV 4 försökte att kvittera men det var VS som avgjorde med tre kvar när Henrik Agardh ur en tilltrasslad situation gjorde 2-0. I slutminuterna var VS närmare 3-0 än Fyran ett reduceringsmål men Gebauer räddade Tobias Wimnells friläge med en fotparad. VS klarade därmed nedflyttning direkt men man ligger fortfarande på kvalplats. Fyran som efter en rad matcher utan förlust åkte ut i cupen och nu ligger man pyrt till för en slutspelsplats med en omgång kvar.
MATCHENS LIRARE: ERIK BÄCKRUD, FC VIASAT SPORT.

Mediekompaniet – Tidningskungen  1 – 2
M.
Hasse Ebenman. T. Jerry Månsson, Rutger Lindquist.

Förutsättningarna var glasklara inför den tuffa drabbningen mellan formstarka Tidningskungen och ojämna Mediekompaniet. För TK betydde en seger med två mål serieledning och vid förlust kan man hamna utanför slutspelet om man förlorar mot serieledarna BOW i den sista omgången. För MK gällde det att ta poäng annars hamnar man under strecket. Matchen var ganska låst och det riktigt heta målchanserna var lätt räknade men efter halva halvleken slog Andreas Gustafsson en långboll och inne i straffområdet slog Jerry Månsson till med en konstspark, 1-0! Tiden efter målet var det fortsatt ställningskrig men med ett 60-40 bollinnehav för TK. I början på andra spelade löpstarka Jussi Kontinen ut bollen till höger där Månsson tog emot den, skar in mot mål och sköt. Det blev retur och den stötte Rutger Lindquist in till 2-0. Nu var uppförsbacken än brantare för MK men ett överraskande mål med tio minuter kvar genom Hasse Ebenman gav MK extra energipåslag. Under matchens sista fyra, fem minuter hade MK tre, fyra bra avslutningslägen men skotten stressades fram och gick utanför. TK höll undan och vann med 2-1 och har nu samma poäng, samma målskillnad men BOW har gjort fyra mål fler, vilken seriefinal. MK åkte under strecket och man har samma poäng, samma målskillnad men Scrive har gjort fem mål mer, vilken streckstrid i den sista omgången.
MATCHENS LIRARE: PABLO PINONES ARCE, TIDNINGSKUNGEN.

Scrive – INGO  4 – 2
Henri Thunberg, Robert Nordin, Lucas Lokatt, Johan Gerdes. I. Adam Tapper 2.

Scrive var riktigt på bettet inledningsvis och redan efter några minuter hade man testat Kim Engblom två, tre gånger men han storspelade. Därför var det programenligt när Scrive tog ledningen med 1-0 i den tionde minuten när Henri Thunberg rullade in bollen via stolpen. Det dröjde till en kvart innan ett litet trögstartat (igen) INGO skapade sin första målchans när Alexander Gullnäs spelade in bollen till Filip Smedlund som klackade bollen strax utanför. Istället för 1-1 så klackpassade Johan Gerdes fram Robert Nordin till 2-0, halvtid! I början på andra kom INGO ut som ett nytt lag och en märklig situation inträffade direkt. Scrive centrade och efter lite slarv gick bollen till motståndarhörna utan att INGOS spelar vidrört bollen. Petter Damberg slog in hörnan efter marken och Adam Tapper slog in bollen med ett tillslag till 1-2. Nu var matchen helt vidöppen och spelet böljade fram och tillbaka. Efter en halvtimme kommer Gerdes fri men Engblom räddar. Minuterna senare slår Johan Gardner ett inlägg och han såg inte ut som en vig katt men Lucas Lokatt fick till en träff på volley, bollen studsade i marken och över målvakten och in i mål till 3-1, vilken balja. INGO går på storoffensiven och Tapper kom igenom, drar målvakten men kommer lite ur läge och spelar till Damberg men bollen går utanför. Istället avgör Gerdes när han med en halv språngnick gör 4-1. Pigga Tapper putsar till siffrorna i slutsekunderna och slutspelsjakten fortsätter för bägge lagen i den sista omgången.
MATCHENS LIRARE: LUCAS LOKATT, SCRIVE.