A gentleman report - Vissa priser sätter spår

Få priser man erhåller sätter spår i ens liv. Det första priset jag fick var för "Bästa mustach vintertid i fält". Året var 1969 då jag var inkallad vid Norrlands knästående, I19. Platsen var Vittjärv, ett samhälle nordväst om Boden. I fotbollskretsar känt genom "vittjärv-Sundqvist", en fin vänsterytter i Norrköping och landslaget på 40-50-talet och proffs i Frankrike. Priset jag vann var två mellanöl.

Det andra priset är gentlemannapriset i Reklamserien. Att det tillfallit mig känns som en mycket stor ära! Som försvarare ska man väl vara stor och stark, oöm, tuff, brutal och aldrig släppa "en jävel över bron". Ingen av dessa egenskaper stämmer in på mig. Men bevisligen har jag andra kvaliteter som uppskattas av såväl med- som motspelare och inte minst domaren har sett det!

Jag gör ingen särskild fotbollsresa för pengarna. I stället reser hela familjen till Grekland hösten 1995. Jag har på senare år begävats med två barn. Tack vare min fästmö och hennes tålamod, uppmuntran och inspiration, har jag kunnat fortsätta att spela fotboll. Därför är det inte mer än rätt att även hon får del av priset. Alltså, en vecka i Grekland där vi även ska döpa vår dotter genom samma präst som döpte vår son. Han tjänstgör som präst vid Skandinaviska kyrkan i Aten. Kanske blir det någon match på beachen på Poros, ön där vi ska bo, mellan fiskarpojkarna och turisterna. Självklart är jag med och försvarar målet, på vänsterbacken.

Tack juryn, domaren, alla spelarna i Reklamserien och publiken för priset!! 

Gunnar Enholm, årets gentleman 1994